Navigatie

Handige sportapps voor je smartwatch

Of je nou een fervent hardloper bent of een beginnende hiker, bij elke bewegingsactiviteit die je doet is een smartwatch bijna onmisbaar. Het is handig en het geeft je een mooi inkijkje in al jouw prestaties. Maar welke app kun je daar het best voor gebruiken? Dat leggen we je uit in deze blog.

Bekijk ook: Ontdek wat je allemaal met een smartwatch kunt doen

Sportfuncties op je smartwatch

Heb je altijd al je fitheid eens in kaart willen brengen? Precies daarvoor is een smartwatch goed te gebruiken. Deze is namelijk standaard al voorzien van verschillende handige functies.

Met een hartslagmeter hou je bijvoorbeeld heel precies jouw hartslag bij. Handig om je intensiteit te bepalen tijdens het hardlopen. Voor het bijhouden van je stappen op een dag zijn smartwatches voorzien van een stappenteller. Andere handige functies zijn slaaptracking, calorieteller, GPS-tracking en de mogelijkheid tot het opzetten van trainingsschema’s.

Alle resultaten zijn makkelijk in te zien en na verloop van tijd bouw je een mooi overzicht op die jouw fitheid heel precies in kaart brengt. Naast deze sportfuncties kun je ook gebruik maken van handige sportapps die je kunt downloaden. Hiermee hou je met specifieke activiteiten heel nauwkeurig jouw resultaten bij.

Hardloopapps voor je smartwatch

Voor alle hardlopers die dit lezen, er zijn echt een hele hoop handige apps waarmee je jouw sessies kunt bijhouden. Of je nou een getrainde marathonloper bent of gewoon hardloopt voor je plezier, met deze apps maak je alles mooi inzichtelijk.

De bekendste app voor hardlopers is Strava. Dit is een app waarmee je jouw sportprestaties bijhoudt, maar ook deelt met je vrienden. Daarbij kun je dus ook andermans resultaten bekijken. Goed voor inspiratie, maar ook zeker voor de motivatie. Met Strava is het ook mogelijk om routes te ontdekken en uitdagingen aan te gaan. Kortom, je perfecte trainingsmaatje.

Een andere hele bekende app is Hardlopen met Evy. Tijdens je sessie wordt je gemotiveerd en bijgestaan door coach Evy Gruyaert. Zij geeft aan wanneer je even mag lopen en wanneer je weer de pas in de benen moet nemen. Tussendoor krijg je leuke tips over een gezonde leefstijl. Zo wordt je mooi naar je doel gestimuleerd.

Een app die al sinds jaar en dag hardlopers bijstaat tijdens hun rondje is Runkeeper. De app is in handen van het bekende sportmerk Asics waar je misschien ook wel je hardloopschoenen van hebt. Met Runkeeper wordt data heel snel inzichtelijk en deel je jouw activiteiten direct met je sociale media. Daarnaast werkt het goed samen met bijna elke smartwatch.

Net als Asics hebben ook andere merken zoals Nike en Adidas hun eigen hardloop apps. De Nike Run Club is vooral heel fijn voor beginners. Je wordt gemotiveerd door een community van andere hardlopers en al je statistieken worden nauwkeurig bijgehouden. Dat laatste doet de Adidas Running app ook. Het voordeel van deze app is dat je ook nog eens toegang krijgt tot heel veel andere sporten.

Fietsapps voor je smartwatch

Laat je jouw benen liever bewegen op de pedalen van een fiets? Ook dan zijn er veel apps die je heel handig gaat vinden. Dus dagjesfietsers, wielrenners, moutainbikers of kortgezegd alle tweewielers, opgelet.

Een app die echt helemaal is ingericht voor fietsers is Cyclemeter. Het biedt uitgebreide statistieken zoals snelheid, afstand en het aantal verbrande calorieën. Daarnaast is het mogelijk om trainingsschema’s aan te passen, ritten te delen op social media en de app te koppelen met Apple Kaarten of Google Maps voor de juiste navigatie.

Is je inspiratie een beetje op? Dan is er gelukkig Komoot. Met deze app kun je heel eenvoudig mooie routes ontdekken in Nederland, maar ook in het buitenland. Van modderige zandpaden tot hoge bergpassen. Alle ervaringen die je meemaakt kun je vervolgens delen met je vrienden en familie. En je snelheid? Die wordt mooi bijgehouden door de app!

En ook Strava komt weer terug in dit lijstje. Voornamelijk voor de wielrenners en de mountainbikers is dit de perfecte app. Deze app is namelijk heel gedetailleerd met jouw prestaties. Je gemiddelde snelheid, hoogtemeters, verbrande calorieën en nog veel meer wordt allemaal mooi inzichtelijk. En je deelt alles heel snel en makkelijk met je vrienden.

Fietsroutes ontdekken in Nederland en bijhorende informatie krijgen kan met de app van Fietsnetwerk. Het mooie van deze app is dat het volledig gratis is en dat je altijd toegang hebt tot routes en informatie. Er is ook een premium versie beschikbaar waarbij je iets meer voordelen krijgt zoals spraakbediening of het opslaan van fietsroutes.

Zwemapps voor je smartwatch

We gaan even van de weg af en duiken het water in. Want ook voor zwemmers zijn er handige apps voor op de smartwatch. En aangezien de meeste smartwatches waterbestendig zijn, kun je ze dus ook perfect gebruiken in het water.

Misschien wel de go to app voor zwemmers is MySwimPro. Deze app is zeer uitgebreid op elk vlak. Je activiteiten worden nauwkeurig bijgehouden, je krijgt een mooi inzicht van al jouw prestaties, workouts zijn helemaal naar jouw wens aan te passen en je stelt heel eenvoudig doelen in. De app helpt je dus harder zwemmen en maakt het ook nog eens leuk!

Ben je aan het trainen voor je volgende triatlon of ga je gewoon voor een ochtendduik? Met de Swim Coach app ga je sneller en vooral ook beter zwemmen. De app werkt goed met je smartwatch en houdt heel precies jouw resultaten bij. De app is alleen niet beschikbaar in het Nederlands, dus je zult het moeten doen met Engelse termen.

En daar is die weer, Strava. Deze app is naast hardlopen en fietsen dus ook goed te gebruiken voor jouw zwemactiviteiten. Je snelheid, verbrande calorieën en afstand wordt heel nauwkeurig bijgehouden. Na afloop hoef je de activiteit alleen nog maar te uploaden en iedereen ziet wat voor prestaties je bij elkaar hebt gezwommen!

Swim.com is een Engelstalige app die met de meeste smartwatches perfect samenwerkt. De app heeft superveel workouts waar je uit kunt kiezen. Perfect voor als je een beginner bent. Je voortgang wordt ook precies bijgehouden en met vrienden kun je strijden voor mooie plekken op de leaderbords!

Wandelapps voor je smartwatch

En tot slot, de wandelaars, hikers, reizigers. Ook daarvoor zijn genoeg handige apps te vinden voor op je smartwatch.

Te beginnen met Komoot. De app die je ook voor fietsen kunt gebruiken. Hij is vooral handig voor het ontdekken van hele mooie wandelroutes in binnen- en buitenland. Zelfs de meest afgelegen bergpaadjes worden herkend door de app. En met de GPS-functie van je smartwatch zul je niet verdwalen en geen enkel hoogtepunt missen.

Wandel je graag in de bergen? Dan moet je de app AllTrails hebben. In deze app kun je duizenden mooie routes vinden en eventuele vragen stellen aan de community over hun ervaringen. Met de premium versie kun je je ook offline laten navigeren. Kortom, je ontdekt de mooiste wandeltochten in Nederland, maar ook in het buitenland.

Net als met de twee bovenstaande apps kun je met Wikiloc ook de mooiste wandeltochten over de hele wereld ontdekken en delen. Overigens niet alleen voor wandelen, maar ook andere activiteiten zoals kajakken, zeilen of mountainbiken. Het mooie aan Wikiloc is dat als je een premium abonnement neemt, één procent van jouw geld naar de organisatie 1% for the Planet gaat.

En een andere handige app, die als het goed is al op je smartwatch staat, is Google Maps of voor de Apple Watch gebruikers, Apple Kaarten. Voor het bijhouden van prestaties zijn dit niet de goede apps, maar voor routes en wegwijzing is dit perfect. Door de route op je smartwatch te zetten hoef je niet elke keer je telefoon erbij te halen om te kijken of je nog goed loopt.

Hoe installeer je de apps op je smartwatch?

Het mooie van deze apps gebruiken op je smartwatch is dat je je telefoon niet hoeft mee te nemen tijdens je activiteit. Daarmee kan je je dus veel meer focussen op de inspanning zelf.

Maar, hoe installeer je nou zo’n app op je smartwatch? Dat verschilt natuurlijk per smartwatch weer. Bij horloges met WearOS, dus voornamelijk Samsung smartwatches, kun je apps downloaden via de Google Play Store. Die kun je vinden tussen de apps op je smartwatch of op je telefoon. De PlayStore op je smartwatch heeft een functie waar je de apps op je telefoon in één keer makkelijk kunt downloaden. Ga naar ‘Apps op je telefoon’ en tik vervolgens op ‘Installeren’.

Bij de Apple Watch is het een vergelijkend verhaal. Je kunt apps op je smartwatch zetten via je gekoppelde iPhone of met de Appstore op het horloge. Om een akkoord te geven moet je nog twee keer op de zijknop drukken. Op je iPhone kun je ook de Watch-app vinden. Onder het kopje ‘Mijn Watch’ voeg je vervolgens heel eenvoudig apps toe aan je Apple Watch.

Streep je doelen één voor één af

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er heel veel handige sportapps voor je smartwatch. Of je nou traint voor een marathon of geniet van een rustige hike, met een geschikte app maak je al je inspanningen mooi inzichtelijk en deel je het makkelijk met je vrienden.

Ben je nog op zoek naar de perfecte smartwatch? Kom dan eens langs in de winkel waar onze medewerkers graag met je meedenken. Zo ga je al je gestelde doelen heel eenvoudig halen!