Navigatie

Welke frituurpan moet je kopen

Advies over Airfryers

Frituurpan kopen? Wij adviseren je graag!

Met een frituurpan maak je snacks, friet en oliebollen zoals je dat gewend bent: knapperig, vet en lekker. Door de korte bereidingstijd en de lekkere smaak van de snacks die er mee worden gemaakt is de frituurpan een verplicht nummer geworden in bijna elk huishouden. En hoewel het niet altijd even gezond is, blijft gefrituurd eten heel lekker. Maar wat zijn de voor- en nadelen, en waar moet je op letten bij de aankoop en het gebruik van een friteuse? Expert legt uit!

Bekijk alle friteuses bij Expert

Friteuse advies
Friteuse advies

De verschillen tussen een frituurpan en  een airfryer

Met een frituurpan bak je grotere hoeveelheden eten met een kortere baktijd dan met een airfryer. Ook zijn friteuses over het algemeen goedkoper in de aanschaf dan airfryers. Hoewel eten dat bereid is in een friteuse minder gezond is dan eten uit een airfryer, is de smaak van gefrituurd eten authentieker door de aanwezigheid van vet.

De frituurlucht is het meest voor de hand liggende nadeel van een traditionele friteuse ten opzichte van een airfryer. Dit nadeel kun je tegengaan door de friteuse in de schuur of garage te plaatsen, of door buiten of onder een afzuigkap te frituren. De aanwezigheid van de vette frituurlucht is echter nooit helemaal te voorkomen. Daarnaast is het schoonmaken van een friteuse een redelijke klus en is gefrituurd eten minder gezond dan eten dat afkomstig is uit een airfryer.

Klinkt een airfryer als een goed alternatief voor een friteuse en ben je op zoek naar meer informatie? Bekijk dan onze adviespagina over welke airfryer je moet kopen.

Verschillen tussen friteuses en airfryers; Expert legt uit!

Waar moet je op letten bij de aankoop van een friteuse?

Bij de aankoop van een friteuse is een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Er zijn tegenwoordig friteuses in allerlei soorten en maten, waarbij het belangrijk is dat je de friteuse kiest die het beste bij je persoonlijke situatie past. Daarom zetten we een aantal zaken op een rij die je kan helpen bij het kiezen van de juiste friteuse.

Behuizing – kunststof of metaal?

Tegenwoordig hebben friteuses een kunststof of metalen behuizing. Het nadeel van een metalen behuizing is dat deze extreem heet kan worden tijdens het frituren, en hoewel veel fabrikanten claimen een gekoelde wand te hebben die niet warm wordt tijdens het frituren, valt dit in de praktijk vaak mee. Dit verschilt per frituurpan, het kan dus handig zijn dit uit te zoeken voordat je een friteuse koopt met een metalen behuizing.

Ook de aanwezigheid van een zogeheten ‘koude zone’ is een aspect om op te letten bij de aankoop van een friteuse. Bij friteuses met een koude zone verbranden kruimels en restjes die naar de bodem van de pan zakken minder snel doordat het verwarmingselement hoger in de olie hangt. Hierdoor blijft de olie langer goed en kan het langer worden gebruikt.

Behuizing friteuses; Expert legt uit!

De binnenpan – wel of niet uitneembaar?

Waneer de olie vervangen moet worden, is het handig om gelijk de frituurpan helemaal schoon te maken. Wanneer je dit regelmatig doet gaat de pan langer mee en frituur je veel gezonder dan met een slecht onderhouden frituurpan. Ook de snacks komen veel krokanter uit een goed onderhouden frituurpan. Er zijn dus heel veel redenen te noemen om de frituurpan goed schoon te houden, maar toch gebeurd dit in de praktijk niet altijd.

Waarom? Schoonmaken blijft vaak een vervelende bezigheid, en wanneer het schoonmaken van een frituurpan teveel moeite kost wordt deze taak wel eens overgeslagen. Daarom zijn er tegenwoordig steeds meer friteuses met een uitneembare binnenpan. Vaak zijn deze binnenpannen en andere onderdelen van de frituurpan ook nog geschikt om in de vaatwasser te plaatsen, waardoor ze makkelijk schoon te maken zijn. Er zijn ook friteuses die beschikken over een binnenpan met een antiaanbaklaag. Deze binnenpannen zijn eenvoudiger schoon te maken, maar de antiaanbaklaag beschadigt snel en de pannen zijn minder goed bestand tegen hoge temperaturen.

Onderhoud friteuses; Expert legt uit!

Inhoud – hoe groot is de friteuse?

Afhankelijk van de samenstelling van het huishouden kies je voor een grotere of een kleinere friteuse. Onderstaande tabel geeft je een idee van hoe groot de friteuse moet zijn.

Aantal personen Advies inhoud
1 - 2 personen 400 tot 700 g
3 - 4 personen 1 tot 1,4 kg
5 personen of meer 1,5 kg of meer
Inhoud friteuses; Expert legt uit!

Gebruikstips

Wanneer je een friteuse intensief gebruikt zal je vast wel eens tegen een probleem of vraag aanlopen over het onderhoud of over de manier waarop je het eten met de frituurpan bereidt. We leggen een aantal van deze veelvoorkomende onderwerpen uit en we geven je een paar gebruikstips, zodat jij nog meer plezier van je friteuse ondervindt.

Gezonder frituren

Omdat gefrituurd eten niet echt gezond is vragen veel mensen zich af hoe dit gezonder kan. Frituren hoeft niet per definitie ongezond te zijn, maar let wel op de volgende tips:

• Kies bij het vullen van de friteuse voor olie of vloeibaar frituur vet. Dit is gezonder dan vast frituurvet en bevat minder verzadigde vetten.
• Frituurvet moet vervangen worden nadat het 4 à 5 keer is gebruikt, of wanneer het frituur stroperig wordt of schuimt.
• Wil je het frituurvet langer mee laten gaan? Filter het frituurvet na gebruik in een trechter met een papiertje of koffiefilter, en bewaar het gefilterde frituurvet in een fles op een donkere, koele plek (niet in een koelkast).
• Wanneer je het frituurvet vervangt, doe dit dan in zijn geheel. Het is niet verstandig om gebruikt vet aan te vullen met vers vet, omdat dit het frituurvet niet verbetert en je dus geen verschil merkt.
• Frituur alleen eten wanneer het frituurvet tussen de 150 en 180 °C is. Bij een te lage temperatuur neemt het eten teveel vet op en wordt het niet gaar, terwijl bij een te hoge temperatuur de buitenkant van het eten verbrandt terwijl de binnenkant nog niet gaar is.

Gezonder frituren; Expert legt uit!

Acrylamide

De laatste maanden is er steeds meer bekend geworden over acrylamidevorming bij zetmeelrijke producten. Wanneer deze producten bruin worden ontstaat de stof acrylamide, die kankerverwekkend is bij dieren en waarschijnlijk dus ook bij mensen. Frietjes, bitterballen, kaassoufflés en loempia’s zijn voorbeelden van frituurbare producten waar acrylamide in kan zitten. Dit verschilt per product, en is bij bijvoorbeeld frietjes ook afhankelijk van het aardappelras, de oogsttijd en de leeftijd van de aardappel.

Er is een aantal dingen die je zelf kan doen om acrylamidevorming tijdens het frituren te voorkomen. Kies voor diepvriesfrietjes in plaats van friet gemaakt van verse aardappelen; diepvriesaardappelen worden geselecteerd op de meest gunstige eigenschappen. Ook is het aan te raden eten niet te frituren in frituurvet dat heter is dan 175 °C en het eten goed in de gaten te houden tijdens het frituren. Bij frietjes is het belangrijk dat de korst niet bruiner wordt dan goudgeel.

Acrylamide; Expert legt uit!

Hoe maak je de lekkerste snacks?

Er is een aantal dingen die je kunt doen om je bitterballen of frietjes nóg lekkerder te maken. Dit heeft vooral betrekking op het frituren van het eten. Zo kan je ervoor kiezen om het hele frituurmandje vol te leggen met eten, maar het is veel verstandiger om niet teveel eten tegelijk te frituren. Wanneer er teveel eten tegelijk wordt gefrituurd daalt de temperatuur van het vet in de friteuse. Het eten neemt als gevolg daarvan meer vet op, waardoor er geen krokant korstje ontstaat.

Wanneer je diepvriesproducten wil frituren is het aan te raden om de producten niet te ontdooien voor het frituren. Hoe meer vocht er aanwezig is in het eten, hoe meer het eten spat en het frituurvet afkoelt. Hou het eten zo droog mogelijk om dit te voorkomen.

Hoe maak je de lekkerste snacks? Expert legt uit!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!