Navigatie

Hoelang gaat een laptop mee?

Wat is de levensduur van een laptop?

Als je net een nieuwe laptop hebt gekocht is dat vaak een verademing. Je laptop start opeens weer razendsnel op, programma’s lopen vlekkeloos en zelfs na uren hard werken blijft hij fluisterstil. Maar na verloop van tijd wordt je laptop weer trager en trager, tot het uiteindelijk weer tijd wordt om hem te vervangen. Maar hoelang gaat een laptop eigenlijk mee? Wij leggen het uit op deze pagina.

-

Hoe goed je nieuwe laptop ook is, uiteindelijk komt er een moment dat hij verouderd is. Programma’s lopen langzamer, of lopen uiteindelijk zelfs vast, processen lopen niet goed en hij maakt een hoop lawaai. Maar wil je een nieuwe laptop kopen, dan wil je misschien wel weten hoelang je ermee kan doen. Daarom hebben we dat voor je uitgezocht. En we hebben een aantal tips verzameld waarmee je de levensduur verlengt.

Lees ook onze adviespagina ‘Wat kan je doen als je laptop blaast’.

Gemiddelde levensduur van een laptop

Gemiddeld gaat een laptop zo’n 4 a 5 jaar mee. Hoelang de laptop daadwerkelijk meegaat is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe krachtiger een laptop was toen je hem kocht, hoe langer je hem over het algemeen kan gebruiken. Ook maakt het uit hoe intensief je de laptop gebruikt, hoe robuust de behuizing is en zelfs waar je hem gebruikt kan invloed hebben op de levensduur van je laptop.

Zo gaat je laptop langer mee

Wil je dat je laptop langer meegaat? Dan is er een aantal dingen waar je rekening kan houden.

  • Denk aan je cybersecurity. Download software alleen via officiële partijen en klik niet zomaar op onbekende linkjes.
  • Gebruik de laptop niet te veel in bed. Een bed is een vrij stoffige omgeving en het stof kan de ventilatoren verstoppen. En met verstopte ventilatoren kan je laptop snel oververhitten en daardoor uitvallen.
  • Maak regelmatig je ventilator schoon met perslucht.
  • Gebruik een virusscanner
  • Reis er niet teveel mee. Een laptop is natuurlijk perfect geschikt om mee te nemen, maar door vaker te reizen loop je meer kans op beschadigingen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt