Navigatie

Welke wokpan kopen?

Wokpan kopen? Wij adviseren graag!

Waar let je op wanneer je een wokpan wil kopen en hoe herken je een geschikte wokpan? Een traditionele wokpan is gemaakt van gietijzer en heeft een ronde bodem en een groot formaat. Maar voor thuisgebruik is een wat kleinere wokpan met platte bodem en anti-aanbaklaag veel praktischer. De meest geschikte wokpannen voor thuis hebben een diameter tussen de 26 en 32 cm en kunnen op inductie. Daarnaast bestaan er ook elektrische wokpannen waarmee je gezellig aan tafel kunt wokken. Een elektrische wok is ook ideaal als je wil wokken zonder kookplaat of fornuis.

Bekijk alle wokpannen

Wokpan kopen
Wokpan op inductie

Is de wokpan geschikt voor koken op inductie?

Traditionele wokpannen hebben een ronde bodem, maar voor thuisgebruik is een platte bodem veel praktischer. Een platte bodem blijft beter op een fornuis staan. En als je op inductie kookt, worden alleen wokpannen met een platte bodem goed warm.

Als je toch een wokpan met een ronde bodem wil, dan heb je een wokring nodig die je onder de pan kan plaatsen, of een speciale wokbrander. Wokpannen met een ronde bodem werken niet op een inductiekookplaat omdat je daar alleen pannen met een platte bodem op kan gebruiken.

Wokpan platte of een ronde bodem

Heeft de wokpan een platte of een ronde bodem?

Traditionele wokpannen hebben een ronde bodem, maar voor thuisgebruik is een platte bodem veel praktischer. Een platte bodem blijft beter op een fornuis staan. En als je op inductie kookt, worden alleen wokpannen met een platte bodem goed warm.

Als je toch een wokpan met een ronde bodem wil, dan heb je een wokring nodig die je onder de pan kan plaatsen, of een speciale wokbrander. Wokpannen met een ronde bodem werken niet op een inductiekookplaat omdat je daar alleen pannen met een platte bodem op kan gebruiken.

Wokpan anti-aanbaklaag

Heeft de wokpan een anti-aanbaklaag?

Voor thuisgebruik is het veel makkelijker om te wokken met een wokpan met anti-aanbaklaag. Gerechten branden niet zo snel aan en blijven niet plakken. Daardoor wordt de pan minder vuil en is deze makkelijker schoon te maken. Bovendien kunnen dit soort pannen niet roesten.

Traditionele stalen wokpannen en gietijzeren wokpannen hebben geen anti-aanbaklaag. Je moet deze pannen eerst inbranden met olie om een natuurlijke anti-aanbaklaag te creëren. Dit soort pannen vergen daarom veel onderhoud en ze zijn gevoelig voor roest. Voor thuisgebruik is een traditionele wokpan daarom minder praktisch.

Van welk materiaal is de wokpan gemaakt?

Er zijn o.a. wokpannen van RVS, staal, aluminium en gietijzer. Een traditionele wok is gemaakt van plaatstaal. Het voordeel van plaatstaal is dat het snel heet wordt. Maar voor thuisgebruik raden we een anders soort wok aan omdat plaatstaal veel onderhoud nodig heeft, kan roesten, en omdat het geen anti-aanbaklaag heeft. Op een standaard fornuis of kookplaat is een wok met anti-aanbaklaag daarom veel praktischer. Als je kookt op inductie, is het verder belangrijk dat de bodem plat is en dat de pan van magnetiseerbaar materiaal is gemaakt. Als een magneetje aan de bodem van de plan blijft plakken, is de pan geschikt. Verder herken je een geschikte pan aan het inductiesymbooltje op de bodem van de pan.

Zit er een deksel bij de wokpan?

Sommige wokpannen komen met meegeleverde deksel, en bij andere modellen kun je er vaak een deksel los bijbestellen. Met een deksel kun je een wokgerecht afdekken om het een tijdje te laten sudderen. Dit doe je bijvoorbeeld nadat je een saus of kokosmelk aan het gerecht hebt toegevoegd.

Wat is het formaat van de wokpan?

Wokpannen voor thuisgebruik op een kookplaat of een fornuis hebben een diameter van 26 tot 32 cm. Het voordeel van een grote wokpan is dat de ingrediënten goed de ruimte krijgen om te wokken, en dat er niks over de rand gaat.

Er bestaan ook grotere wokpannen dan 32 cm, maar daarvoor heb je meestal een speciale wokbrander nodig. Als de wokpan te groot is voor jouw kookplaat dan neemt deze niet alleen veel plek in, maar wordt hij ook minder goed warm.

Elektrische wokpan

Wat is een elektrische wokpan?

Een elektrische wokpan gebruik je op zichzelf, dus zonder kookplaat of fornuis. De wokpan heeft een snoer met stekker, en een ingebouwd elektrisch verwarmingselement. Verder blijft een elektrische wok dankzij de stevige pootjes onder de pan goed op zijn plek staan. Een elektrische wok is ideaal als je zonder kookplaat of fornuis wil kunnen wokken, of als jouw kookplaat niet groot genoeg is voor een wokpan.

Het leuke aan een elektrische wok is dat je deze ook op tafel kunt gebruiken, net zoals wanneer je gaat gourmetten. Op deze manier kun je lekkere stukjes groente of vlees bereiden in de wok, terwijl je ondertussen gezellig samen aan het eten bent.

Wokpan Nederlands huishouden

Welke wokpan is het meest geschikt voor een Nederlands huishouden?

Voor een Nederlands huishouden raden wij een kleinere wokpan van 26 of 28 cm met een platte bodem aan. Kies voor een wokpan die geschikt is voor inductie en die een anti-aanbaklaag heeft. Dit soort wokpannen zijn makkelijk te onderhouden en makkelijk in gebruik. Dankzij de platte bodem blijven ze goed staan en zijn ze ook heel geschikt voor een inductiekookplaat. Om te kunnen koken op inductie, moet de bodem van de pan verder van een magnetiseerbaar materiaal zijn. Je herkent dit aan een inductiesymbooltje op de onderkant van de pan, en als een magneet aan de bodem van de pan blijft plakken, is de pan ook geschikt voor inductie.

Het voordeel van de anti-aanbaklaag is dat gerechten minder snel aanbranden, niet aan de pan plakken en dat de pan na gebruik makkelijk is schoon te maken. Verder kunnen dit soort pannen nooit roesten.

Traditionele wokervaring

Wat voor wokpan biedt de meest traditionele wokervaring?

Als je een thuiskok bent en graag kiest voor een traditionele wokervaring, dan kies je voor een groot formaat wok met een ronde bodem. Een traditionele wok is gemaakt van plaatstaal. Het voordeel van plaatstaal is dat dit heel snel heet wordt. Door de wok voor het eerste gebruik in te branden met een laagje olie, maak je een natuurlijke anti-aanbaklaag aan in de wok. Net zoals bij een gietijzeren koekenpan. Hoe vaker je er mee wokt, hoe beter dat laagje wordt.

Met een traditionele wok kun je heel hoge temperaturen bereiken, zodat alles wat je erin bakt een lekker krokant, verse bite krijgt. Je hebt hier echter wel een speciale wokbrander voor nodig, omdat een normale gaspit hier vaak niet genoeg vermogen voor heeft. Het nadeel van een traditionele wok is dat deze gevoelig is voor roest en dat deze veel onderhoud nodig heeft. Verder kun je hem alleen op een speciale wokbrander gebruiken. Daardoor is dit type wok voor de meeste huishoudens niet praktisch.

 

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt