Navigatie
  • Gemak van online met de zekerheid van 140 winkels
  • Wij scoren een 8.7

Advies over inbouw kookplaten

Als je een nieuwe inbouw kookplaat gaat kopen kun je kiezen tussen gas, inductie, keramisch of elektrisch. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe kookplaat.

Bekijk alle inbouw kookplaten

1. Wat voor inbouw kookplaat kiest u?

Inbouw gas kookplaat
Koken op gas is de meest bekende vorm van koken en wordt nog steeds veel gebruikt. Het heeft dan ook veel voordelen. Zo is de temperatuur goed te regelen, waardoor je minder kans hebt op aangebrand eten. Bovendien kun je elke pan gebruiken die je wilt. Dat is bij bijvoorbeeld koken op inductie niet het geval. Het nadeel van een gaskookplaat is dat je open vuur gebruikt. Dit brengt veiligheidsrisico’s met zich mee.

Voordelen Nadelen
+ De warmte is goed te regelen - Lastiger schoon te maken
+ De warmte wordt direct op de pan overgedragen - Door het open vuur minder kindvriendelijk

Alle inbouw gas kookplaten

Inbouw inductie kookplaat
Koken op inductie wordt steeds populairder. Vooral in huishoudens met kleine kinderen wordt steeds vaker voor inductie gekozen. De tiptoetsen of draaiknoppen zijn beveiligd met een kinderslot. Inductiekookplaten reageren snel en geven alleen warmte af wanneer de pan erop staat. De kookplaat zelf wordt niet heet.

Voordelen Nadelen
+ Kindvriendelijk (geen vuur) - Aanschaf van voor inductie geschikte pannen
+ Warmt sneller op dan gas
+ Gemakkelijk schoon te houden

Alle inbouw inductie kookplaten

Inbouw keramische kookplaat
Een keramische kookplaat is voorzien van elektrische verwarmingselementen die zich onder de glasplaat bevinden. De verwarmingselementen worden rood wanneer ze warm worden. Een keramische kookplaat moet eerst opwarmen voordat je kunt beginnen met koken en blijft nog een tijd warm nadat je deze hebt uitgezet. De plaat blijft na het koken nog zo’n 10-30 minuten heet. Een keramische kookplaat is hierdoor minder energiezuinig dan een inductiekookplaat.

Voordelen Nadelen
+ Gemakkelijk schoon te houden - Minder efficiënt dan een inductiekookplaat
+ Efficiënter dan een traditioneel elektrische kookplaat

Alle inbouw keramische kookplaten

Inbouw elektrische kookplaat (traditioneel)
Een traditioneel elektrische kookplaat (dus niet keramisch of met inductie) heeft het voordeel dat die goedkoop is in de aanschaf. Een nadeel is dat het langer duurt voordat de kookplaat warm wordt. En de kookplaat blijft ook nadat je deze hebt uitgezet nog een tijd warm. Een traditioneel elektrische kookplaat is vergeleken met andere kookplaten minder energiezuinig in het gebruik.

Voordelen Nadelen
+ Goedkoper in de aanschaf - Minst zuinig, dus hogere energierekening
- Kookplaat warmt langzaam op

Alle inbouw elektrische kookplaten

2. Stroomvoorziening voor inductie- en keramische inbouw kookplaten

Een inductie- of keramische inbouw kookplaat vraagt een hoog vermogen. Je moet daarom rekening houden met de stroomvoorziening. Voor koken met inductie heb je meestal een 5-polig stopcontact (met 5 gaten) nodig, en voor keramisch koken altijd. Dit noemen we een Perilex aansluiting. Hiermee wordt je kookplaat verdeeld over meerdere stroomgroepen en kun je koken op 2 of 3 fasen, afhankelijk van het type Perilex aansluiting in jouw woning.

1-fase inbouw inductiekookplaat, voor een standaard stopcontact
Ben je van plan over te stappen van gas naar inductie, maar wil je geen aanpassing doen in je meterkast? Dan is een 1-fase inbouw inductiekookplaat voor jou de ideale oplossing. Een 1-fase inductiekookplaat kun je gewoon op een standaard stopcontact aansluiten.

3. Kookzones

Iedere inbouw kookplaat; gas of elektrisch, is onderverdeeld in zones. Bijvoorbeeld één voor een grote pan, twee voor middelgrote pannen en één voor een kleintje. Het kookvermogen van iedere zone wordt uitgedrukt in Watts (W). Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de zone. Op elektrische kookplaten is goed te zien hoe groot iedere zone is, omdat de plaat op die plek gemarkeerd is en oplicht als hij aanstaat. Zo kun je precies zien waar de pan moet staan om de meeste hitte te vangen.

4. Boostfunctie en flexibele kookzones

De meeste inductie- en keramische inbouw kookplaten zijn voorzien van een boost-functie. Hiermee kun je extra snel koken. Tegenwoordig zijn er ook inductie modellen met flexibele kookzones. Dit is een groter oppervlak waar je meerdere pannen tegelijk op kwijt kunt. Of je kunt bijvoorbeeld een grillplaat plaatsen.

5. Welke pannen heb je nodig voor inductie en keramisch?

Inductie
Om op inductie te kunnen koken heb je pannen nodig met een dikke bodem van magnetiseerbaar materiaal. Hiervoor kun je het best pannen gebruiken die speciaal gemaakt zijn om te koken op inductie. De dikke bodem van deze pannen houdt de warmte goed vast. Je kunt testen of een pan geschikt is voor inductie door een magneet bij de bodem van de pan te houden.

Keramisch
Bij keramisch koken geleiden pannen met een gladde dikke bodem het beste. Je hoeft niet per se nieuwe pannen aan te schaffen. Maar houd er rekening mee dat een pan zonder gladde bodem op een keramische kookplaat minder efficiënt is. Je verliest dan tijdens het koken meer warmte en de pan wordt minder snel warm dan bij een pan met gladde bodem. Verder kan een pan die je eerder op een gasstel hebt gebruikt door de vlammen zijn kromgetrokken waardoor deze niet meer perfect glad is.

6. Nismaten

Hoogte, breedte en diepte verschillen per model inbouw kookplaat. Daarom is het belangrijk om alle maten nauwkeurig op te meten. Meet ook de dikte van uw keukenblad.

Ikea inbouwmaten
Ikea verkoopt keukenbladen met een dikte van 2,8 en 3,8 cm. Kies een kookplaat die geschikt is voor de dikte van het keukenblad. Verder moet de diepte van het keukenblad 63,5 cm zijn. De diepte meet je van de voorkant van het keukenblad tot aan de muur.

7. Gratis inmeetservice bij Expert

Twijfelt je over de nismaten?  Neem dan contact op met onze Experts. Bij aanschaf van een inbouw kookplaat meten zij gratis voor je in. Zo weet je zeker dat de kookplaat in je keuken past! Vraag naar de inmeetservice bij jouw lokale Expert. Of bekijk de inmeetservice voorwaarden.

8. Inbouwservice

Heb je een nieuwe inbouw kookplaat aangeschaft, maar hulp nodig bij het inbouwen van de kookplaat? Ook voor het inbouwen kun je bij Expert terecht. Klik hier voor meer informatie over onze inbouwservice.

Vragen of liever persoonlijk advies?

Krijg je liever een persoonlijk advies? Jouw lokale Expert winkel staat voor je klaar! Wij helpen je met het maken van de perfecte keuze, op basis van je wensen, eisen en budget. Klik hier om een Expert winkel bij jou in de buurt te vinden. Of klik hier om direct contact op te nemen!

  • Persoonlijk advies op maat
  • Complete installatie en service
  • Expert is altijd vertrouwd dichtbij!

Bekijk alle Expert winkels