Navigatie

Een dagje bij Miele

Geplaatst op: 07-01-2019

samsung quickdrive

Laatst waren we een dagje bij Miele. Het is een hypermodern gebouw in Vianen, vlak onder Utrecht. Je kunt hier alle apparatuur van Miele zelf bekijken en ervaren. Van Miele wasmachines, drogers, vaatwassers en stoomovens tot Miele stofzuigers en accessoires. Verder worden bij Miele inspirerende kookworkshops gegeven en ben je er welkom voor vragen en productdemonstraties. Omdat er zoveel te zien was, hebben we ervoor gekozen om vooral naar de wasmachines van Miele te kijken.


Miele wordt door de wat jongere mensen onder ons soms als een oubollig merk gezien. Zij kennen het vooral van hun moeder of oma die altijd een Miele had. Miele staat bekend als duurzaam en betrouwbaar, niet per se als een merk dat hip of innovatief is. Maar wist je dat Steve Jobs, de voormalige topman van Apple, ook een Miele wasmachine in huis had? Geobsedeerd met kwaliteit koos hij, na alle opties uitgebreid onderzocht te hebben, voor een Miele. En hij liet de Miele wasmachine helemaal vanuit Duitsland naar zijn woning in Californië komen. Als je zoveel moeite doet voor een nieuwe Miele wasmachine, dan doe je dat natuurlijk niet zomaar.

Familiebedrijf

Miele is een familiebedrijf. Miele wasmachines worden geproduceerd in Duitsland en worden ontworpen en in elkaar gezet door werknemers van wie de ouders en grootouders vaak ook al bij Miele werkten. Miele is geobsedeerd door kwaliteit. Ze brengen een product niet uit als ze er niet voor de volle 100% tevreden over zijn. Daarom zijn de apparaten van Miele ook zo betrouwbaar. Miele biedt bij hun wasmachines met WPS bijvoorbeeld wel 20 jaar garantie tegen lekkage. Waar vind je dat tegenwoordig nou nog?

Liever een betrouwbare wasmachine dan mooie marketing

Persoonlijk vind ik een bedrijf dat goed voor zijn personeel zorgt en waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat best wel cool. Ja ok, een wasmachine die twintig jaar meegaat heeft na twintig jaar niet meer de nieuwste specs. Maar ik vind wat dat betreft een wasmachine toch echt iets anders dan een mobieltje. Wat ik bij een wasmachine vooral belangrijk vind, is dat de was goed schoon wordt en dat ik mijn favoriete kleding gerust aan het apparaat kan toevertrouwen, zonder zorgen over verkleuren, slijtplekken of krimp. Verder vind ik het fijn als de wasmachine zuinig is, en dat het apparaat het gewoon doet. En op al deze punten scoort Miele uitstekend. Wanneer je het verschil eenmaal hebt ervaren, is het wel heel moeilijk om geen Miele meer te willen. Persoonlijk spaar ik dan ook liever even door voor een betrouwbare wasmachine van Miele waar ik lang wat aan heb, in plaats van dat ik kies voor een goedkope wasmachine die ik binnen tien jaar weer moet vervangen.

Het voordeel van de apparaten in het echt bekijken

Om bij Miele de wasmachines zelf te kunnen zien en voelen heeft echt een meerwaarde. Ik dacht altijd, online heb je alle informatie bij elkaar en kun je wasmachines  en reviews makkelijk met elkaar vergelijken. Ik was daarin niet de enige, want steeds meer mensen kopen hun wasmachine online. Maar na een dag bij Miele besef ik dat je online veel dingen toch niet goed kunt zien. Welke dingen dat zijn, leg ik je hieronder uit.

Het energielabel zegt lang niet alles

Op het eerste gezicht lijken alle wasmachines op elkaar, behalve dan het prijskaartje. En op het energielabel staan kleine verschillen. Zoals wasmachines met 1400 toeren of met 1600 toeren, het vulgewicht en kleine verschillen in energieklasse. Nieuwe wasmachines worden steeds zuiniger. Maar het prijskaartje en het energielabel vertellen lang niet het hele verhaal. Daarom was onze dag bij Miele nou zo interessant; we kregen uitleg over de dingen die het energielabel niet vertelt!

Een verontrustend voorbeeld van wat er niet op het energielabel staat

Een van de meest memorabele voorbeelden die ik bij Miele te horen kreeg, ging over wasdrogers. Een droger haalt vocht uit je wasgoed, zodat het droog wordt, simpel. Maar weet je ook waar al dat vocht naartoe gaat? Wasdrogers hebben vaak een condenswaterreservoir of afvoerslang, maar dat is niet het hele verhaal. Veel van de vochtige lucht komt gewoon door de wasdroger naar buiten! Wasdrogers zijn immers niet hermetisch luchtdicht afgesloten. En op het energielabel staat niets over hoeveel condens vocht het apparaat uitstoot. In een te vochtige kamer krijg je al snel last van vochtplekken en schimmelvorming op het plafond en de muren. Soms wordt het door de droger zelfs zo vochtig dat het behang naar beneden komt! Alle Miele wasdrogers zijn daarom aan de binnenkant goed afgesloten, om dit soort problemen te voorkomen. Maar dit is dus iets dat niet op het energielabel staat, en dat je aan de buitenkant van de wasdroger niet kunt zien!

Miele wasmachines hebben standaard een heleboel extra’s

En om een vergelijking te maken met wasmachines; Miele wasmachines hebben een heleboel extra’s die niet op het energielabel staan. Zo is het vliegwiel van echt gietijzer in plaats van beton. Naast dat gietijzer veel duurzamer is, is het ook stabieler en zwaarder. Dit merk je wanneer de wasmachine gaat centrifugeren. Miele wasmachines zijn stabieler en schudden minder heen-en-weer tijdens het centrifugeren. Dit verschil komt extra naar voren wanneer je een kleine was draait waarbij de was niet optimaal verdeeld is en allemaal aan één kant van de trommel zit.

Verder hebben alle Miele wasmachines een geëmailleerde voorkant. Email is zeer duurzaam en krasbestendig. Bovendien is de wasmachine van stevig metaal gemaakt. Dit is iets dat je zelf kunt voelen. Ga maar eens naar een wasmachinewinkel en druk bij een goedkope wasmachine met je hand op de voorkant van de wasmachine, vlak onder de trommel. Bij veel goedkope wasmachines geeft het metaal dan heel makkelijk mee, wat een blikkerige indruk geeft. Miele wasmachines daarentegen zijn niet van blik gemaakt, maar van stevig metaal. Een Miele zit goed in elkaar, tot aan de kleinste details. In de Miele fabriek gaat iemand bijvoorbeeld met een kousje om zijn hand langs de trommel om te voelen of er nergens scherpe randjes zitten. Zelfs aan de buitenkant van de trommel, om er absoluut zeker van te zijn dat je je favoriete kleding veilig kunt wassen en dat je kleding niet onnodig slijt. Dit lijken misschien details, maar de details samen maken het verschil.

Wat maakt een Miele wasmachine bijzonder?

Wil je meer weten over wat een Miele wasmachine bijzonder maakt? Via de onderstaande link lees je meer over automatisch doseren, een perfect schone was binnen 60 minuten, minder water- en energieverbruik, beveiliging tegen lekkage, een lange levensduur en nog veel meer.

Lees hier meer over de unieke kenmerken van een Miele wasmachine

Miele Excellence modellen, vanaf begin 2019 verkrijgbaar bij Expert

Verder lichtte Miele het tipje van de sluier op wat betreft de Excellence modellen. Dit zijn extra goede wasmachines van Miele, die allemaal wat extra’s bieden ten opzichte van de standaard Miele wasmachines. Ze zijn alleen verkrijgbaar bij de betere vakhandels, zoals Expert. Dit zijn de kwaliteitskenmerken van de Miele Excellence modellen:

  • QuickPowerWash (binnen 60 minuten perfect schone was)
  • Rvs trommel
  • Chromen deur
  • Schuin front
  • LED verlichting
  • Geëmailleerde voorkant
  • Waterproof-systeem (WPS)

Bekijk hier onze Miele Excellence wasmachines

Één dag bij Miele was eigenlijk te kort

Tijdens onze dag bij Miele hebben we een heleboel geleerd en eigenlijk was één dag nog veel te kort om alles te kunnen zien. Daarom kwamen we bijvoorbeeld niet toe aan het bekijken van de stofzuigers. Ik vond het erg fijn om de apparaten in het echt te kunnen bekijken. En ook om er van alles over te weten te komen van iemand die er enthousiast over kon vertellen en aan wie ik al mijn vragen kon stellen.

Bekijk de Miele wasmachines ook bij Expert

Als het hoofdkantoor van Miele niet om de hoek is, kom dan eens langs bij Expert. Je kunt de apparaten in het echt bekijken en je krijgt goed advies van iemand die weet waar hij het over heeft. Verder heeft Expert de Miele Excellence modellen, die alleen bij de betere vakhandels te krijgen zijn. De Miele Excellence modellen hebben een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de standaard modellen.

Online zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Bovendien is het online meestal lastig om verder te kijken dan het prijskaartje en het energielabel. Want die vertellen bij lange na niet het hele verhaal; er is zoveel meer wat van belang is bij het uitkiezen van een nieuwe wasmachine. Expert helpt je graag!

Terug naar overzicht
Deel dit bericht via social media
Schrijf een reactie