Navigatie

Feiten en fabels over OLED

Geplaatst op: 03-05-2019
OLED-televisie kopen | Expert helpt je verder

Wil je genieten van ultieme beeldkwaliteit, dan kom je al snel uit bij een OLED-tv. OLED-televisies produceren een beeld met ongekende zwartwaarden, een eindeloos contrast en indrukwekkende kleuren. Doordat OLED een nieuwe techniek is, is er nog veel onduidelijkheid over wat OLED allemaal wel niet kan. Wij leggen 5 veelgehoorde verhalen over OLED onder de loep en leggen uit of ze feit zijn, of fabel.

OLED is een vrij nieuwe techniek, die nog continu verbeterd wordt. Doordat de ontwikkelingen razendsnel gaan is het soms lastig om te weten of de verhalen die erover rond gaan wel kloppen en actueel zijn, of hardnekkige broodje-aapverhalen zijn. Wij leggen een aantal bekende OLED-'feiten' onder de loep en vertellen of ze kloppen of niet.

Elke OLED-tv is van LG: feit

Ja, dit klopt. Althans, ongeveer. Momenteel heeft elke OLED-tv op de markt een beeldpaneel dat is gemaakt door LG. Dit betekent echter niet dat elke OLED-tv hetzelfde beeld geeft. Door de toevoeging van filters, software en extra technieken kan het beeld dat getoond worden per merk verschillen. Hoewel elke OLED-tv dus dezelfde basis heeft, kan het dus nog wel lonen om een aantal tv’s in het echt met elkaar te vergelijken zodat je zeker weet dat je de tv kiest die het beste bij jouw smaak past.

Het loont om tv's te naast elkaar te vergelijken

Overigens is LG niet altijd de enige producent geweest van OLED-panelen. Een aantal jaar geleden produceerde Samsung ook OLED-televisies, maar tegenwoordig houdt Samsung zich in het premium tv-segment alleen nog bezig met QLED.

OLED-tv’s zijn niet goed voor games: fabel

Het klopt dat de eerste generatie OLED-tv’s niet optimaal waren om fanatiek mee te gamen. De eerste OLED-televisies hadden een zogenaamde input lag van honderd milliseconden. Dit betekent dat het scherm beelden 100 milliseconden later toonden dat ze werden aangeleverd. Dit lijkt weinig, maar als je in een bloedstollend virtueel gevecht zit kan dit het verschil maken tussen leven en dood.

Tegenwoordig zijn OLED-tv’s een stuk sneller en hebben ze een input lag die zo klein is dat deze verwaarloosbaar is. Ook als je wil gamen met de mooiste beelden kan je tegenwoordig dus prima bij een OLED-tv terecht.

OLED is flexibel: feit

OLED-schermen bestaan uit pixels die allemaal individueel kunnen oplichten en niet aangestuurd moeten worden door een backlight. Hierdoor blijven de schermen niet alleen erg dun, dit heeft ook als voordeel dat een OLED-scherm kan buigen. Je ziet dit tegenwoordig al regelmatig bij high-end smartphones, waarbij het scherm naadloos doorloopt in de rand, maar komt ook steeds meer terug in televisies. Zo heeft LG de spectaculaire LG Signature TV gelanceerd: een tv die opgerold kan worden en zo stijlvol op te bergen is. Voor de meeste mensen is zo’n oprolbare tv nog onbetaalbaar, maar als deze techniek wat verder ontwikkeld is, biedt dit veel mogelijkheden op het gebied van gebruiksgemak en design.

OLED-tv’s produceren niet genoeg licht: fabel

Als je kijkt naar de specificaties van tv’s, zie je wel eens de helderheid vermeld staan. Als je de helderheid van OLED-tv’s vergelijkt met de helderheid van LED-tv’s, zie je dat LED-tv’s een veel helderder beeld produceren. Hierdoor lijkt het alsof OLED-tv’s een donker beeld produceren en niet goed te gebruiken zijn als het nog licht is. In de praktijk valt dit echter erg mee. LED-televisies hebben een achterlicht dat continu aanstaat, ook als er zwarte beelden getoond moeten worden. Hierdoor ligt de ondergrens van de hoeveelheid licht die geproduceerd wordt al vrij hoog. Kijk je een film die zicht ergens op de noordpool afspeelt, en moet de tv erg lichte beelden weergeven, dan moet de tv nog veel meer helderheid tonen.

OLED-tv’s werken zonder achterlicht en hebben daardoor geen basishelderheid. Als een OLED-tv een wit poolgebied moet tonen, heeft de tv veel minder licht nodig om de sneeuw mooi wit weer te geven.

OLED-televisie kopen | Expert helpt je verder

OLED kan transparant: feit

Doordat elke pixel van een OLED-tv individueel aangestuurd kan worden, is het mogelijk tv's te maken die transparant zijn als ze uit staan. Bij deze televisies kan je tv-kijken zoals je gewend bent, maar kan je er helemaal doorheen kijken als je de tv uit zet. Een transparant OLED-scherm ziet er behoorlijk sciencefiction uit en levert (nog) geen beeldkwaliteit die goed genoeg is om huidige tv’s te vervangen, maar de mogelijkheden zijn indrukwekkend.

OLED-televisie kopen | Expert helpt je verder
Terug naar overzicht
Deel dit bericht via social media
Schrijf een reactie