Navigatie

Koken op gas en inductie: de verschillen

Geplaatst op: 26-08-2019

Het bereiden van een heerlijke maaltijd kan op verschillende manieren. Van ovens tot frituurpannen en magnetrons tot keramische fornuizen: de mogelijkheden zijn eindeloos. De twee meest gangbare vormen van koken blijven toch koken op gas en koken op inductie. Koken op inductie begint steeds meer terrein te winnen van koken op gas, maar wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van beide kookvormen? Wij van Expert leggen het je uit!Kookplaten | Te koop bij Expert

Door Lars
Productredacteur bij Expert

Koken op gas

Bij koken op gas wordt door middel van een gaskraan de hoeveelheid gas geregeld, wat op zijn beurt weer de grootte van de gasvlam waarmee wordt gekookt bepaalt. Koken op gas is al jarenlang de populairste manier van koken, maar hier gaat verandering in komen. In 2015 bestond ruim 52% van de verkochte kookplaten uit gaskookplaten, terwijl van alle huishoudens die in 2018 een kookplaat aanschaften nog maar 27% voor een gaskookplaat koos. Dit blijkt uit cijfers van de Gasmonitor 2019, en geeft aan dat de populariteit van de gaskookplaat aan het afnemen is. De inductiekookplaat vormt daarin een serieuze bedreiging.

Gaskookplaten | Te koop bij Expert

Koken op gas heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere vormen van koken. Zo is koken op gas goedkoop, en heb je de mogelijkheid om de vlam heel precies te controleren. Zo bereid je het eten precies zoals jij dat wilt. Ook worden gaskookplaten steeds gebruiksvriendelijker. Waar je vroeger nog een lucifer nodig had zijn de meeste gaskookplaten tegenwoordig uitgerust met een elektrisch ontstekingsmechanisme, waardoor je met één druk op de knop een krachtige vlam hebt om op te koken.

Koken op inductie

Koken op inductie is een vorm van elektrisch koken. In de inductieplaat zitten elektrische spoelen verwerkt die een magnetisch veld genereren. Er wordt wervelstroom door de pan gestuurd die wordt omgezet in warmte. Het grote voordeel hiervan is dat de kookplaat niet heet wordt en alleen de pan wordt verwarmd.

Inductiekookplaten worden steeds populairder, en met het oog op de toekomst een steeds slimmere keuze voor in de keuken. Dit heeft niet in de laatste plaats te maken met de nieuwbouwverplichtingen van huizen: sinds 2018 is het niet meer verplicht om nieuwbouwprojecten op gas aan te sluiten. In vrijwel alle nieuwere huizen staat dus een elektrische kookplaat, waarbij de inductiekookplaat de populairste is.

Inductiekookplaten | Te koop bij Expert

Dat de inductiekookplaat aan populariteit aan het winnen is mag geen verrassing worden genoemd. Koken op inductie heeft een aantal voordelen ten opzichte van vergelijkbare kookvormen: doordat alleen de pan en niet de kookplaat wordt verwarmd is een inductiekookplaat ontzettend veilig. Ook is het rendement van een inductieplaat hoger dan dat van bijvoorbeeld een keramische kookplaat, waarbij een inductiekookplaat van alle alternatieven van een gaskookplaat de meest duurzame optie is.

Het gemak van een inductiekookplaat is daarbij opmerkelijk te noemen. De bediening is ontzettend eenvoudig, en ook het schoonmaken is in een oogwenk gedaan. Doordat de plaat niet warm wordt branden er geen etensresten aan op de plaat. Haal een doekje over de plaat, en je bent weer klaar voor de volgende kookbeurt!

Meer weten over koken op inductie?

Ferrie van Expert vertelt je meer in deze video!

Meer weten over koken op inductie?

Ferrie van Expert vertelt je meer in deze video!

Conclusie

Er is geen betere tijd om over te stappen naar koken op inductie dan op dit moment. De verandering in verplichtingen waar nieuwbouwprojecten aan moeten voldoen zorgt ervoor dat koken met gas steeds meer zal verdwijnen. De inductiekookplaat is één van de betere alternatieven, waarbij de inductiekookplaat zowel veilig als duurzaam en efficiënt is.

Om het overstappen nog aantrekkelijker te maken geeft Expert van 31 augustus t/m 15 septemer 2019 20% korting op een geselecteerd assortiment inductiekookplaten. Zo maken we het nog makkelijker om over te stappen naar de kookplaat van de toekomst.

Er is geen betere tijd om over te stappen naar koken op inductie dan op dit moment

Terug naar overzicht
Deel dit bericht via social media
Schrijf een reactie