Navigatie

Review: Harman Kardon Citation ONE – Slimme luxe

Geplaatst op: 28-01-2019

Afgelopen najaar introduceerde Harman Kardon, naar eigen zeggen, de eerste premium smart speakers: de Harman Kardon Citation Speakers. Deze speakers zijn uitgerust met de Nederlandstalige Google Assistant, produceren een krachtig en vol geluid en zijn gekleed in een mooi design. Ik kon de Harman Kardon Citation ONE proberen, het ‘instapmodel’ van de Citation-reeks, en werd keer op keer verrast door de kwaliteiten van deze indrukwekkende speaker.Plus- en minpunten van de Harman Kardon Citation ONE:
+ Ingebouwde Nederlandstalige Google Assistent
+ Groots geluid
+ Mooi design
+ Streamen via ingebouwde Chromecast of bluetooth
+ Met de Harman Kardon Citation maak je snel een fraaie multiroom-opstelling
-  (Vooralsnog) geen equalizer

Harman Kardon Citation | Te koop bij Expert

Door Menno Visser
Productredacteur audio - visual - multimedia | Expert

Belangrijkste specificaties Harman Kardon Citation ONE

Formaat (breedte x hoogte x diepte):
140mm x 180mm x 140mm
Ingebouwde streamingtechnologieën:
Bluetooth 4.2, Chromecast
Ingebouwde speakers:
1 x 20mm tweeter & 1 x 89mm woofer
Meegeleverde kabel:
Netstroomkabel
Fysieke knoppen:
Volume (hoger & lager), microfoon aan of uit & bluetooth

In een handomdraai online

De Harman Kardon Citation ONE is een smart speaker met talloze slimme en moderne mogelijkheden, maar het installeren is kinderlijk eenvoudig gebleven. Steek de stekker van de Citation ONE in het stopcontact, download de Google Home-app op je smartphone of tablet en volg de instructies op je scherm. Na enkele ogenblikken, waarvan je gedurende het grootste deel van de tijd niets hoeft te doen, is de speaker aangesloten op het wifi-netwerk in je huis en kan je ermee aan de slag.

Stel je vraag

Harman Kardon Citation-speakers zijn uitgerust met de Nederlandstalige Google Assistant. Hierdoor kan je van alles, onder andere muziek aan- of uitzetten door het simpelweg te vragen. Zeg simpelweg: ”Hey Google, speel Dave Brubeck op Spotify” en binnen vijf tellen hoor de beroemde eerste pianotonen van Take 5 door je huiskamer galmen. En Google Assistant kan veel meer dan muziek aanzetten. Zo kan je ook het laatste nieuws laten voorlezen, je agenda checken of vragen stellen over alles wat je wil weten. Dit is in het begin even wennen, maar na verloop van tijd gaat dit steeds natuurlijker en merk je dat je steeds minder vaak naar je telefoon grijpt om de Citation te bedienen.

Snapt Google je vraag niet, of bedien je de Citation-speaker liever via je telefoon of tablet, dan kan dat natuurlijk ook. Wil je even snel het volume aanpassen, dan kan dat ook met aanraakgevoelige knoppen aan de bovenkant van de Citation ONE. Hier vind je ook knoppen om de microfoon uit te zetten of een bluetoothverbinding tot stand te brengen, voor het geval je op deze manier muziek naar de speaker wil streamen. De Citation-speakers in het hogere segment (zoals de Citation BAR, Citation 300 en Citation 500) hebben een mooi kleuren touchscreen op de speaker, die informatie geeft over wat er wordt afgespeeld en nog meer bedieningsopties geven. Dit is een mooi extraatje en kan handig zijn, maar tot nu toe mis ik het schermpje nog niet. Ik kan me wel voorstellen dat dit een fijne toevoeging is als je niet altijd je telefoon bij de hand hebt en wel controle wil hebben over wat je hoort.

Harman Kardon Citation | Te koop bij Expert

Geluidskwaliteit

Harman Kardon produceert al meer dan 60 jaar audioproducten zoals speakers en versterkers, en heeft alle kennis die het in die zes decennia heeft vergaard verzameld gebruikt om elke Citation-speaker zo goed mogelijk te laten klinken. De Harman Kardon Citation ONE is het instapmodel van de Citation-serie, maar dit betekent niet dat de speaker klein klinkt. De Citation ONE is vooral bedoeld voor kleinere kamers, zoals de slaapkamer of keuken, maar de speaker is krachtig genoeg om ook kleinere woonkamers te voorzien van schitterend geluid, ook als je een keer het volume wil opkrikken. Woon je wat ruimer, dan is een groter model, zoals de Citation 100, Citation 300 of Citation 500, het overwegen waard. De Citation ONE heeft een schitterend vol geluid met verrassend diepe bassen. Persoonlijk vind ik het basgeluid af en toe wat overweldigend, zeker bij de lagere volumes, maar als je de speaker iets harder zet voegt het basgeluid wel weer echt wat toe. Het is momenteel nog niet mogelijk om het geluid iets naar wens aan te passen met een equalizer, maar hopelijk komt hier in de toekomst na een firmware-update verandering in. Los van dit kleine puntje van kritiek ben ik echter blij verrast door de geluidskwaliteit en geniet ik keer op keer van alle subtiele tonen en muzikale nuances van mijn favoiete muziek.

Strak Scandinavisch design

Harman Kardon snapt dat, hoewel het geluid uiteraard het belangrijkste is, het oog ook wat wil. Als je tenslotte je hele huis zo mooi mogelijk inricht, wil je natuurlijk dat elk element goed past, ook je geluidsinstallatie. Daarom is Harman Kardon voor het ontwerpen van de Citation-speakers de samenwerking aangegaan met Kvadrat. Deze Deense textielfabrikant heeft een speciale wolmix gemaakt die de Citation-speakers een mooi industriële en elegante uitstraling geven. Deze wolmix is overigens vlamvertragend en vuilafstotend, waardoor de speakers mooi in je strakke interieur blijven passen, ook als je hem een keer moet verplaatsen met vieze vingers.


Harman Kardon Citation | Te koop bij Expert

Multiroom – In je hele huis muziek

Een groot voordeel van wifi-speakers zoals de Harman Kardon Citation, is dat dit de mogelijkheid biedt om meerdere speakers draadloos met elkaar te verbinden zodat je een zogenaamde multiroom-opstelling kan maken. Via de Google Home-app kan je eenvoudig een groep maken waar je meerdere speakers in kan zetten, bijvoorbeeld een speciale groep voor de tweede etage of de begane grond, waarop je muziek kan afspelen. Zo kan je makkelijk je favoriete muziek laten afspelen op een bepaalde verdieping of in bepaalde kamers. Blijf je in de woonkamer, dan kan je uiteraard ook de muziek laten afspelen op een enkele speaker.

In mijn huis zijn de keuken en de woonkamer gescheiden door een gang en twee deuren. Als ik een regenachtige zondagmiddag wil koken en tegelijkertijd af en toe in de woonkamer wil zitten, bijvoorbeeld als ik een longhaas wil laten marineren of een stoofpot wil laten sudderen, kan ik met de Citation ONE en een andere smart speaker (in mijn geval een Google Home Mini) in zowel de keuken als de woonkamer dezelfde muziek, perfect synchroon af laten spelen. Zo kan ik keer op keer heen en weer lopen tussen de keuken en de woonkamer en hoef ik nooit iets van de muziek te missen. Ook hoef ik het volume van mijn speaker in de woonkamer niet zo hoog te zetten dat de hele straat mee kan luisteren. Een smart speaker in de keuken heeft overigens ook als voordeel dat je Google makkelijk kan vragen om een timer te zetten, bijvoorbeeld als je soep tien minuten moet pruttelen.

Conclusie

De Harman Kardon Citation ONE is een mooie smart speaker met een verrassend vol en krachtig geluid met een diepe bas. Soms mis ik de mogelijkheid om het geluid iets aan te passen met een equalizer, maar hopelijk is dit na een firmware-update wel mogelijk. De Citation ONE is makkelijk en snel te installeren, eenvoudig te bedienen via je telefoon of via de Nederlandstalige Google Assistant en staat door het strakke design mooi in elk interieur. De mogelijkheid om de Citation te gebruiken als onderdeel van een multiroom-opstelling is erg fijn. Binnen enkele minuten heb je meerdere speakers met elkaar verbonden, waardoor je door je hele huis kan lopen en overal kan genieten van jouw favoriete muziek.

Bestel de Harman Kardon Citation One grijs direct Bestel de Harman Kardon Citation One zwart direct

Harman Kardon Citation ONE | Te koop bij Expert

Meer weten over Harman Kardon Citation? Kijk op deze pagina.

Terug naar overzicht
Deel dit bericht via social media
Schrijf een reactie