Navigatie

Review JBL Tune 120TWS – Ongebonden luisterplezier

Geplaatst op: 21-06-2019

Wie kent het niet: wil je even een lekker muziekje luisteren, ben je eerst een kwartier bezig om je oortjes uit de knoop te halen. Of je doet een halfbakken poging en zit je vervolgens eigenlijk de hele tijd te ergeren aan een gekronkeld snoer. Gelukkig is daarvoor nu een oplossing: true wireless. Oordopjes die volledig draadloos zijn. Onlangs heeft JBL een nieuw true wireless-model uitgebracht, de JBL Tune 120TWS. Hiermee moeten alle ongemakken van bedrade oordopjes opgelost zijn. Ik nam een paar mee naar huis om te kijken of de JBL Tune 120TWS alle beloftes waarmaakt.Plus- en minpunten van de JBL Tune 120 TWS
+ Geen gedoe met kabels
+ Comfortabel
+ Klein en licht
+ Blijven goed zitten
+ Prima geluidskwaliteit
-  Volumeregeling op de dopjes zou fijn zijn

JBL Tune 120TWS | Te koop bij Expert

Door Menno Visser
Productredacteur audio - visual - multimedia | Expert

Belangrijkste specificaties

Koptelefoon
True wireless in-ear-koptelefoon
Accuduur
4 uur, uit te breiden tot 16 uur met oplaadcase
Bediening
Fijne knoppen op de oortjes
Meegeleverde kabel
Oplaadkabel (micro-usb)
Bijzonderheden
Altijd comfortabel door tips in verschillende maten

Muziek luisteren via in-ear oordopjes heeft voor veel mensen de voorkeur. Oordopjes zijn wat subtieler dan grote koptelefoons en zijn een stuk lichter en kleiner, waardoor je ze makkelijker meeneemt. Het enige nadeel is het snoer. Dit blijft al snel ergens achter hangen, waarna ze met een luide ‘plop’ uit je oren knallen, kan finaal in de knoop raken of kleine scheurtjes krijgen. Hierdoor kan het geluid links of rechts helemaal wegvallen of alleen werken als je de plug in een bepaalde hoek in je telefoon stopt. Gelukkig is dit allemaal verleden tijd dankzij true wireless-oordopjes die werken met bluetooth. JBL heeft een nieuw paar true wireless-oordopjes uitgebracht, de JBL Tune 120TWS, en ik heb een paar meegenomen om deze aan de tand te voelen.

Raak je ze niet kwijt?

Om bij het grote vooroordeel te beginnen: nee, je raakt ze niet snel kwijt. Ja, ze zijn klein en licht, maar doordat het zo natuurlijk is om ze elke keer direct na het luisteren terug te stoppen in de oplaadcase blijven ze bij elkaar en weet je sneller waar je ze hebt gelaten. De oplaadcase is ongeveer zo groot als een hotelzeepje; klein genoeg om altijd mee te nemen maar groot genoeg om ze niet om de haverklap kwijt te zijn.

Ook vallen de dopjes niet snel uit je oren. Doordat ze zo licht zijn hebben ze weinig last van de zwaartekracht en zakken ze niet na verloop van tijd naar beneden, zoals met andere true wireless-oordopjes kan gebeuren. De JBL Tune 120TWS wordt ook geleverd met siliconen tips in verschillende maten, zodat je langere tijd comfortabel kan blijven luisteren, ook als je wat grotere of kleinere oren hebt.

Overigens zitten de oordopjes magnetisch in de case, waardoor ze er niet snel uitvallen. Handig als je de dopjes in je oren wil doen en de case (bijna) uit je handen laat vallen.

Hoe werkt de JBL Tune 120TWS

Het gebruiken van de Tune 120TWS is erg simpel. Als je ze uit de oplaadcase haalt gaan ze direct aan en verbinden ze gelijk met jouw telefoon of tablet (mits bluetooth aanstaat). Heb je genoeg geluisterd, dan haal je ze uit je oren, stop je ze terug in de case en ze schakelen zichzelf weer uit en laden ze weer op. Mocht je ze niet in de case hebben bewaard, dan kan je de oordopjes ook nog aanzetten en laten koppelen door op de knoppen te drukken.

Via de knoppen kan je ook wat invloed uitoefenen op de muziek die je hoort. Klik een keer de knop op het rechter oortje in en de muziek pauzeert of wordt hervat, druk deze knop twee keer in en de digitale assistent naar keus wordt opgeroepen (Google assistant, Siri of Bixby). Ook kan je met de knop op het rechter dopje de telefoon opnemen als je gebeld wordt. Met de knop op het linker oordopje kan je snel naar het volgende of vorige nummer switchen.

JBL Tune 120 TWS | Te koop bij Expert

Het volume kan je niet via een van de knoppen aanpassen, wat wel fijn was geweest. Je kan het volume wel wijzigen via je Google Assistant, maar dit gaat nog wel wat minder snel dan via een rechtstreekse knop. Via je telefoon kan het natuurlijk wel direct, maar op deze manier ben je wel wat minder handsfree.

De knoppen op de JBL Tune 120TWS zijn overigens 'echte' knoppen die je in moet drukken tot je een klikje voelt en geen aanraakgevoelige knoppen. Dit is een goede zet van JBL, want hierdoor skip je niet per ongeluk naar het volgende nummer als je de dopjes beter in je oren wil doen.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de JBL Tune 120TWS is prima. Vooral de hogere middentonen klinken kraakhelder en scherp en veel details zijn duidelijk hoorbaar. De bastonen zijn goed hoorbaar, maar hebben niet heel veel diepte. Overigens maakt het voor het basgeluid veel uit of je de dopjes goed in je oren hebt. Zitten ze maar half en losjes, dan mis je veel basgeluid, maar draai je ze goed, dan verschijnt het basgeluid opeens veel duidelijker.

Ben je echt een liefhebber van bas-gedreven muziek, dan is het wellicht verstandig om niet naar true wireless-headphones te kijken, maar te kiezen voor over-ear koptelefoons zoals de JBL Live 500BT. Door het grotere formaat krijgt bas hier meer de ruimte om gevormd en gestuurd te worden, waardoor je de basklanken intenser ervaart.

De JBL Tune 120TWS filteren geen omgevingsgeluid weg, waardoor je niet helemaal afgesloten bent van de wereld. Als je door de stad fietst of een stuk hardloopt is dat wel zo fijn. Zo kan je die bus nog aan horen komen of hoor je het als iemand iets naar je roept.

Accuduur

Zodra je zonder snoer werkt ontkom je niet meer aan een accu. De JBL Tune 120TWS heeft een accu waarmee je in een ruk vier uur muziek kan luisteren. Zijn de dopjes leeg, dan stop je ze in de oplaadcase en binnen no-time kan je weer genieten van je favoriete tunes. Een kwartier in de doos is genoeg om weer een uur lang te luisteren. In totaal houdt de doos genoeg power in zich om te zorgen dat je tot 16 uur kan luisteren zonder dat je bij een stopcontact of computer in de buurt moet zijn. Over het algemeen is dit meer dan genoeg en in de praktijk kan je meerdere dagen gebruikmaken van de dopjes zonder dat je ze op hoeft te laden. Is de oplaadcase ook leeg, dan laad je deze makkelijk weer op met de meegeleverde usb-kabel.

Een kwartier in de case is genoeg om weer een uur te luisteren

Conclusie

Voor iedereen die graag muziek luistert via oordopjes, maar genoeg heeft van de beperkingen van een kabel is de JBL Tune 120TWS een uitkomst. De oordopjes zitten urenlang comfortabel, spelen tot 4 uur lang achter elkaar muziek (wat met de oplaadcase uit te breiden is tot 16 uur) en klinken prima. Wil je intense diepe bassen, dan past een over-ear-koptelefoon zoals de JBL Live 500BT misschien wat beter bij jou, maar wil je overal genieten van jouw favoriete muziek en nooit meer last hebben van die vervelende kabels, dan is de JBL Tune 120TWS een uitstekende keuze.

Bestel de JBL Tune 120TWS direct

JBL Tune 120TWS | Te koop bij Expert
Terug naar overzicht
Deel dit bericht via social media
Schrijf een reactie