Navigatie

Review: Sony WF-1000XM3 – De stille virtuoos

Geplaatst op: 30-08-2019

Vorig jaar introduceerde Sony de WH-1000XM3; een over-ear koptelefoon met een ongekend goede noise-cancelling en waanzinnig geluid. Toen Sony in juli een true wireless-variant van deze topper aankondigde, de Sony WF-1000XM3, was ik direct geïntrigeerd, enthousiast, maar ook een beetje sceptisch. Kunnen in-ear-oordopjes echt zulke goede noise-cancelling hebben als grote over-ear-koptelefoons die je helemaal van de wereld afsluiten? Ik nam de proef op de som.



Plus- en minpunten van de Sony WF-1000XM3
+ Waanzinnige noise-cancelling
+ Prachtig geluid
+ Chique design
+ Uitgebreide app
+ Handige bediening op de dopjes
- Geen IP-rating

Sony WF-1000XM3 | Te koop bij Expert

Door Menno Visser
Productredacteur audio - visual - multimedia | Expert

Belangrijkste specificaties

Koptelefoon
True wireless in-ear-koptelefoon met Active Noise Cancelling
Geluidskwaliteit
Zeer hoog door DSEE HX
Bediening
Aanraakgevoelige knoppen en app
Wat zit er in de doos?
Oplaadkabel (usb-c), 7 paar 'tips', oplaadcase, handleiding
Bijzonderheden
Veel personalisatiemogelijkheden via de app

Updates

28 november 2019:

Zojuist heeft Sony een firmwareupdate uitgebracht voor de Sony WF-1000XM3 die een aantal interessante nieuwe features toevoegt. Na het installeren van de nieuwe firmware, wat in ongeveer een kwartiertje gepiept is, kan je naast Google Assistant ook Alexa gebruiken en in de app niet alleen zien hoeveel power de oordopjes nog hebben, maar ook hoeveel er nog in het oplaaddoosje zit. Ook is het mogelijk om een scan van je oren te maken waarmee de oordopjes optimaal geconfigureerd worden voor 360 Reality Audio. Een techniek die het geluid op slimme wijze helemaal om je heen afspeelt. Je hoort het dus niet alleen in het linker- of rechteroor, maar ook schuin voor, of achter je. Om hiervan te genieten moet je overigens wel gebruikmaken van een dienst die dit aanbiedt, zoals Tidal, Nugs.net of 360 by Deezer.

En, als klap op de vuurpijl: na het installeren van de nieuwe firmware kan je met de knoppen van de oordopjes het volume aanpassen. Het ontbreken van deze mogelijkheid was erg jammer, dus dat Sony dit heeft toegevoegd is een groot pluspunt. De Sony WF-1000XM3 is nu nóg beter.

13 september 2021: Intussen is de opvolger verschenen en ook deze hebben wij getest. Je leest onze review van de Sony WF-1000XM4 hier.

Een paar maanden geleden kreeg ik de kans om de Sony WH-1000XM3 grondig aan de tand te voelen. Al vanaf het eerste moment dat ik hem aanzette was ik verkocht. De ruisonderdrukking was bijna onwerkelijk goed en ook de geluidskwaliteit was schitterend. Ik was dan ook erg benieuwd of de volledig draadloze in-ear-variant van deze koptelefoon vergelijkbare kwaliteit zou kunnen leveren. Ik testte het uit.

Het eerste dat opvalt als je kijkt naar de Sony WF-1000XM3, is de luxe uitstraling van het geheel. De oordopjes en de oplaadcase zijn matzwart met koperkleurige accenten; identiek aan die van de WH-1000XM3, maar doordat de koperkleurige accenten meer aanwezig zijn heeft de WF-1000XM3 een chiquer voorkomen. Overigens is de Sony WF-1000XM3 ook beschikbaar in een zilver-/goudkleurige variant.

Sony heeft de WF-1000XM3 overigens geen IP-rating meegegeven, waardoor het niet duidelijk is in hoeverre de oordopjes vocht- en stofbestendig zijn. Hierdoor zijn de dopjes minder geschikt om te gebruiken tijdens het sporten of als het hondenweer is. Dit is jammer, al is het maar omdat je door je door het ontbreken van de IP-rating geen goede inschatting kan maken hoeveel regen nog oké is.

Krachtige case

De oplaadcase die wordt meegeleverd is wat groter dan die van alternatieve true wireless-oordopjes, maar is nog steeds compact genoeg om in je broekzak te stoppen als je zonder tas op pad gaat. Het formaat van de case heeft wel als voordeel dat er veel extra power in bewaard kan worden. Als de dopjes leeg zijn kunnen ze in de case weer volledig worden opgeladen, waardoor je de dopjes maar liefst 24 uur kan gebruiken zonder de oplaadkabel erbij te pakken. En dat is mét noise-cancelling. Zet je de noise-cancelling uit, dan kan je met de Sony WF-1000XM3 zelfs 32 uur van je favoriete muziek genieten. De dopjes zelf hebben overigens genoeg power om 6 uur muziek af te spelen en zelfs 8 uur met de noise-cancelling uit. Heb je alle power uit de case weten te halen, dan laad je deze makkelijk op via de usb-c-poort.

De Sony WF-1000XM3 bedienen

Haal je de Sony WF-1000XM3 uit de doos, dan kan je deze eenvoudig verbinden met je smartphone via NFC. De oordopjes worden direct gekoppeld en binnen enkele tellen kan je naar je favoriete muziek luisteren.

Een belangrijk voordeel van de WF-1000XM3 is dat de dopjes individueel zijn gekoppeld aan je smartphone. Bij veel true wireless-oordopjes is een van de twee dopjes de belangrijkste en wordt alleen dit dopje aangestuurd door je telefoon. Dit ‘hoofd’-dopje stuurt het andere dopje vervolgens aan.

Doordat de dopjes individueel worden aangestuurd is de verbinding erg stabiel en heb je minder kans op wegvallend geluid, iets waar ik in de twee weken dat ik ze heb getest totaal geen last van heb gehad. Een ander voordeel van de individuele aansturing is dat je er voor kan kiezen om slechts een dopje in te doen en de andere in de case te laten zitten, wat fijn kan zijn als je je niet helemaal wil afsluiten.

Op de dopjes zitten subtiele aanraakgevoelige knoppen waarvan je de functie via de app kan wijzigen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om te schakelen tussen noise-cancelling en ambient sound, Google Assistant te activeren, of de muziek te bedienen. Kies je voor het laatste, dan hangt de actie van de knop af van hoe vaak je hem in korte tijd aanraakt. Tik je één keer op het oortje, dan pauzeert de muziek, met twee keer tikken ga je naar het volgende nummer en tik je drie keer, dan ga je terug naar het begin.

Sony WF-1000XM3 | Te koop bij Expert

Het volume kan je niet direct regelen via de oordopjes en dat is jammer, want dat is (in ieder geval voor mij) toch de meestgebruikte handeling. Dit kan wel via Google Assistant, maar dit is wel een omweg en niet altijd even handig.

Word je gebeld, dan neem je het gesprek makkelijk aan door een van de twee dopjes aan te raken. Vervolgens kan je door de ingebouwde microfoons comfortabel blijven bellen, ook als je niet direct naast je telefoon staat

Noise-cancelling - Luister in alle stilte

Mijn buren zijn intussen klaar met het schuren van hun schutting, dus die rechtstreekse vergelijking heb ik niet kunnen maken. Gelukkig zijn er in het dagelijkse leven genoeg andere bronnen van omgevingsgeluid waar je niet altijd even veel zin in hebt: roddelende buren, kletsende collega’s en op- en afrijdende vrachtwagens om maar wat te noemen.

Het is werkelijk bijna ongelooflijk hoeveel omgevingsgeluid de Sony WF-1000XM3 weg weet te filteren. Hogere tonen en wat plotselinge geluiden komen er nog wel eens door, maar de gesprekken van collega’s verdwijnen in het niet; alleen hun monden zie ik nog bewegen. En mocht ik het vermoeden hebben dat ze iets interessants vertellen, dan raak ik simpelweg het linkeroortje aan en de noise-cancelling wordt uitgeschakeld en het omgevingsgeluid versterkt. Zo kan je makkelijk luisteren wat er om je heen gebeurt zonder dat je je dopjes uit hoeft te doen.

Sony snapt dat Noise-cancelling op sommige momenten meer wenselijk is dan op andere. Als je bijvoorbeeld in de trein of in het vliegtuig zit is het fijn om niet continu reisgeluiden te horen, maar als je op het station op je trein zit te wachten wil je het natuurlijk wel kunnen horen als er wordt omgeroepen dat de trein van een ander spoor vertrekt.

Daarom kan de koptelefoon opmerken of je stil zit, loopt, fietst of op een andere manier reist en hier de hoeveelheid noise-cancelling en omgevingsgeluid op aanpassen. In de app kan je per situatie de hoeveelheid omgevingsgeluid naar wens aanpassen en eventueel aangeven of stemgeluid extra goed door moet komen. Zo kan je blijven genieten in stilte, maar merk je het wel op als iemand tegen je begint te praten.

Geluidskwaliteit - Elk detail helder

Dit zijn zonder twijfel de true wireless-oordopjes met de beste geluidskwaliteit die ik tot nu toe heb gehoord. In eerste instantie vond ik het geluid bas missen en wat kaal klinken, maar nadat ik beter passende tips had gebruikt klonk het geluid direct sterk en krachtig. Na via de app een andere EQ-voorinstelling uitgekozen te hebben werd het geluid helemaal spectaculair.

Luisterend naar Suite Cassandra van David Sancious genoot ik van elk kleine detail dat erin zit. De subtiele vibrato van het synthesizergeluid, de complexe drumbreaks en het perfecte samenspel kwamen prachtig samen tot één geheel zonder een grote brei te worden. Maar ook muziek met minder poespas klinkt prachtig met deze dopjes; ook Oh My Sweet Carolina klonk fantastisch, alsof Ryan Adams en Emmylou Harris naast me in de kamer stonden.

Dit zijn zonder twijfel de true wireless-oordopjes met de beste geluidskwaliteit die ik tot nu toe heb gehoord

De WF-1000XM3 ondersteunt geen Hi-Res-audio, zoals zijn grote broer, maar beschikt wel over DSEE HX. Simpel gezegd is dit een techniek die muziekbestanden van een lagere kwaliteit opschaalt zodat het bijna klinkt als Hi-Res-audio. Deze techniek is volgens Sony zo geavanceerd, dat het muziekgenre herkend wordt en de opschaling op basis van de karakteristieken van deze muziekstijl plaatsvindt. Je kan de DSEE HX ook uitzetten in de app, maar eerlijk gezegd zou ik niet zo goed weten waarom je dat zou doen. De geluidskwaliteit is een van de sterke punten van de Sony WF-1000XM3 en het is zonde om hier niet maximaal gebruik van te maken.

Sony Headphones Connect app

Steeds meer koptelefoons komen met een app waarmee je aanpassingen kan doen. Meestal heeft deze app maar weinig toegevoegde waarde en soms voegt het zelfs helemaal niks toe. De Headphones Connect app van Sony is daarop een uitzondering. Deze app biedt zoveel extra mogelijkheden dat het installeren hiervan echt een aanrader is. Zo kan je de functie van de knoppen op de dopjes aanpassen, het geluidsprofiel wijzigen zodat het perfect bij jouw muzieksmaak past, de hoeveelheid noise-cancelling aanpassen en nog veel meer.

Ook kan de app automatisch nieuwe firmware-updates downloaden die je kan installeren als het jou uitkomt. Zo kan de Sony WF-1000XM3 nog beter worden en kunnen eventuele onhandigheden worden verholpen.

Conclusie

Vanaf het moment dat Sony de WF-1000XM3 had aangekondigd waren we benieuwd naar de prestaties van deze koptelefoon. Onze verwachtingen waren al redelijk hoog, maar nog steeds heeft de Sony WF-1000XM3 deze weten te overtreffen. Het geluid is kristalhelder en gedefinieerd, met een goede bas, veel dynamiek en duidelijke diepte. De noise-cancelling is verrassend goed voor in-ear-oordopjes en de mogelijkheid om snel te switchen naar omgevingsgeluid is een erg fijne toevoeging. Tel daar het chique design, de prima accuduur, uitstekende app en handige touch-sensitive knoppen bij op en je hebt een ontzettend goed product in handen. Ik had het fijn gevonden als ik via de dopjes het volume kon aanpassen, maar op dit kleine puntje na zijn de oordopjes grandioos. Een aanrader.

Sony WF-1000XM3 | Te koop bij Expert
Terug naar overzicht
Deel dit bericht via social media
Schrijf een reactie