Navigatie

Review: Sony WH-1000XM3 - Geniet in stilte

Geplaatst op: 04-06-2019

Als je op zoek bent naar een koptelefoon is de keuze eindeloos. Ben je op zoek naar een koptelefoon die écht goed geluid levert en daarnaast ook het omgevingsgeluid uitstekend wegfiltert, dan kun je niet meer om de Sony WH-1000XM3 heen. Sony presenteert dit nieuwe topmodel als de koning van de noise-cancelling headphones, met uitstekende prestaties. Zowel met geluid als in de stilte. Ik nam de proef op de som en heb de Sony WH-1000XM3 koptelefoon langere tijd gebruikt om deze eens goed aan de tand te voelen.



Plus- en minpunten van de Sony WH-1000XM3
+ Ongekende noise cancelling
+ Comfortabel
+ Indrukwekkende accuduur
+ Fijne bediening
+ Veel features
-  Meegeleverde oplaadkabel is erg kort

Sony WH-1000XM3 | Te koop bij Expert

Door Menno Visser
Productredacteur audio - visual - multimedia | Expert

Belangrijkste specificaties

Koptelefoon
Over-ear koptelefoon met Active Noise Cancelling
Geluidskwaliteit
High Res-audio
Bediening
2 fysieke knoppen en aanraakgevoelige oorschelp
Meegeleverde kabels
Oplaadkabel (usb c), 3,5 mm AUX & airplane adapter
Bijzonderheden
Veel personalisatiemogelijkheden via de app

Zodra je de WH-1000XM3 uit de doos haalt, is het duidelijk dat je te maken hebt met een luxe product. De koptelefoon zit in een chique opberghoes die is afgewerkt met een nette stof en voelt degelijk aan. En dat is wel zo fijn. De koptelefoon heeft een stevige adviesprijs. Het is dan prettig als je hem beschermd mee kan nemen. De koptelefoon voelt op zichzelf al degelijk en robuust aan, maar extra bescherming kan nooit kwaad, zeker niet als je hem vervoert in een tas waar ook allerlei andere spullen in zitten.

De Sony WH-1000XM3 is gemaakt van een hoogwaardig kunststof en voelt zeer degelijk aan. Deze koptelefoon is beschikbaar in twee kleuren: zwart en zilver. Ik had de zwarte variant tot mijn beschikking. Op de zwarte variant heeft het Sony-logo en de microfoonopeningen stijlvolle koperkleurige accenten. Subtiele en chique details die de koptelefoon een erg stijlvolle en high-end uitstraling meegeven. Je kan de koptelefoon opvouwen zodat je hem makkelijk mee kan nemen en als je dit doet voelt de koptelefoon geen moment fragiel aan. Als je de koptelefoon voor de eerste keer opvouwt is het een beetje zoeken hoe het precies moet, maar als je het eenmaal in de vingers hebt is het al snel een koud kunstje.

Touch-sensitive bediening

De enige twee fysieke knoppen op de Sony WH-1000XM3 zitten onderaan de rechter schelp en dat is soms een beetje zoeken, al zijn ze prima te vinden als je er eenmaal aan gewend bent. De kracht van de bediening zit hem echter niet in deze twee knoppen, maar in de aanraakgevoelige oorschelp. Wil je snel je muziek pauzeren, een nummer skippen of het volume wijzigen, dan hoef je niet naar je telefoon te grijpen. De rechter oorschelp reageert op verschillende aanrakingen. Sleep je vinger omhoog en het volume gaat omhoog, sleep je vinger naar voren en het volgende nummer begint te spelen en tik er een keer op om de muziek te pauzeren. Niet iedereen is een liefhebber van deze bediening, maar ik vond het erg prettig werken.

Geniet in stilte

Sony had met het ontwerpen van de WH-1000XM3 een duidelijk doel: het maken van de koptelefoon met de beste noise cancelling ter wereld. En het zou zomaar kunnen dat ze daarin geslaagd zijn.
Op een zonnige zondag in april kon ik heerlijk in het zonnetje in de tuin genieten van mijn favoriete muziek, zonder last te hebben van de buren links (die deze dag hadden uitgekozen om de schutting te schuren) of rechts (de ook in de tuin zaten en zelf naar muziek luisterden via een bluetooth speaker). Het niveau van noise cancelling is via de Sony Headphones-app in te stellen en als je daar mee speelt merk je pas hoe goed de noise cancelling eigenlijk is. Schuif je de hoeveelheid omgevingsgeluid omhoog, dan hoor je steeds meer geroezemoes opkomen waarvan je mét noise cancelling geen benul had dat het er was.

Hoef je even geen muziek te luisteren, maar heb je ook geen zin in het geruis van de omgeving, dan kan je de Sony WH-1000XM3 ook gebruiken om een heerlijke stilte te creëren. De noise cancelling is zo goed dat het geluid van een trein, vliegtuig of de bus helemaal weggefilterd kan worden, zodat je jezelf helemaal af kan sluiten van de buitenwereld. Erg fijn als je even zonder prikkels wil bijkomen van een lange en drukke (werk)dag.

Draag je een bril, dan heb je bij veel noise cancelling headphones een klein nadeel. Door het pootje ontstaat er een kleine opening tussen de schelp en jouw hoofd, waardoor geluid naar binnen kan dringen. Om dit tegen te gaan kan je noise cancelling personaliseren in de app, zodat je ook als brildrager kan genieten van stilte. Met een druk op de knop analyseert de koptelefoon het geluid in de omgeving en hoe het opgevangen wordt in de koptelefoon. Op basis hiervan past de hoofdtelefoon het antigeluid aan zodat jij zo min mogelijk van je omgeving hoort.

Sony WH-1000XM3 | Te koop bij Expert

Alles horen

Loop je door de stad met je favoriete muziek en spreekt iemand je aan, dan kun je door simpelweg je hand op de oorschelp leggen de muziek dempen en wordt het omgevingsgeluid versterkt. Hierdoor kan je snel goed horen wat er gezegd wordt zonder je koptelefoon af te zetten en kan je direct reageren. Sowieso kan je er voor kiezen om je niet voor je omgeving af te sluiten. De koptelefoon beschikt niet alleen over noise cancelling, maar ook over ambient sound, wat zich het best laat beschrijven als de volledige tegenhanger. In plaats van het omgevingsgeluid te dempen zorgt ambient sound ervoor dat de geluiden iets versterkt worden, zodat je alles goed kan blijven horen. Wat hierbij helemaal handig is, is dat de Sony WH-1000XM3 bepaalde geluiden kan herkennen en deze specifieke geluiden kan versterken, terwijl de rest gedempt blijft. Reis je elke dag met het openbaar vervoer, dan kan je lekker in je eigen wereld blijven, maar mis je nooit meer de omroep op het station die mededeelt dat je trein vertrekt van een ander spoor. Wat helemaal handig is, is dat je niet zelf hoeft te switchen tussen de verschillende standen. De Sony kan opmerken wanneer je beweegt en op basis hiervan de hoeveelheid ambient sound en noise cancelling aanpassen. Hoeveel noise cancelling en ambient sound je per situatie krijgt is volledig naar wens aan te passen via de app.

Geluidskwaliteit

De Sony WH-1000XM3 is ontzettend goed in stil, maar dat niet alleen. Ook als je wél wat wil horen heb je aan de WH-1000XM3 een goede. De geluidskwaliteit is werkelijk geweldig. Luisterend naar Tall Trees in Georgia (via Tidal) voelde ik kippenvel op mijn rug terwijl de echo van de stem van Eva Cassidy langzaam wegebde. Met zoveel helderheid, dynamiek en diepte dat ik bijna zou denken dat ik zelf in de Blues Alley aanwezig was. Dat de stem van Eva Cassidy zo goed klonk, komt onder andere doordat de WH-1000XM3 High Res-audio ondersteunt. Dit houdt in dat de samplingfrequentie en bitrate hoger zijn dan bij ‘gewone’ digitale audio. Klinkt ingewikkeld, maar simpel gezegd betekent dit dat High Res-audio meer informatie heeft en daardoor beter klinkt dan muziek vanaf een cd.

Luisterend naar Tall Trees in Georgia voelde ik kippenvel op mijn rug

Lekker lang luisteren

De accu van de Sony WH-1000XM3 houdt het lekker lang vol. Volgens Sony zelf kun je maar liefst 30 uur muziek kunnen luisteren, mét de noise cancelling-functie ingeschakeld, zonder de accu tussendoor op te laden. Om dit in perspectief te plaatsen: dit is genoeg om alle officiële albums, live-albums en verzamelalbums van de Beatles te luisteren en vervolgens nóg een keer te genieten van alle studioalbums die de Fab Four hebben uitgebracht. Zelf heb ik het niet zo uitvoerig getest, maar ik heb wel meerdere keren urenlange luistersessies gehouden zonder dat ik de koptelefoon aan de lader moest leggen. Om te zorgen dat je niet onnodig zonder accu komt te zitten, kan de WH-1000XM3 zichzelf automatisch uitschakelen als hij niet met een apparaat verbonden is via bluetooth. Hoe lang het duurt voordat de koptelefoon zichzelf uitschakelt is in de app in te stellen en mocht je alleen noise cancelling willen, dan is het ook mogelijk om deze functie uit te schakelen. Ook is de WH-1000xM3 uitgerust met een usb c poort, wat fijn is voor iedereen met een nieuwere smartphone; deze zijn vaak ook uitgerust met deze nieuwe usb standaard, waardoor je de koptelefoon met dezelfde kabel kan opladen als je telefoon. Mocht je muziek willen luisteren via een apparaat dat geen bluetooth heeft, dan kan je ook een 3,5mm-kabel gebruiken.

Comfortabeler dan ooit

Zelden heb ik zo’n comfortabele koptelefoon gedragen als de WH-1000XM3. Deze koptelefoon sluit je goed af van de buitenwereld, maar kan je rustig uren dragen zonder dat het gaat irriteren. Ook in combinatie met een (zonne)bril kan je de koptelefoon blijven dragen. Sony heeft de hoofdband opnieuw ontworpen, waardoor de schelpen met minder kracht naar binnen worden geduwd dan bij de voorganger van de WH-1000XM3. Doordat de schelpen met minder kracht naar binnen worden geduwd, wordt er minder druk op je oren uitgeoefend, waardoor je langer comfortabel kan luisteren. Dit gaat overigens niet ten koste van hoe stevig de koptelefoon op je hoofd zit; je kan vrij wild met je hoofd heen en weer bewegen zonder dat de koptelefoon verplaatst. Ook is de Sony WH-1000CM3 22 gram lichter dan zijn voorganger en hoewel je hier in eerste instantie niet heel veel van merkt, scheelt het wel als de koptelefoon uren draagt en veel beweegt.

Nooit meer een gemiste oproep

Ben je lekker muziek aan het luisteren en wordt je plots gebeld, ook dan hoef je niet te koptelefoon af te doen en snel je telefoon te zoeken. Tik simpelweg op de oorschelp en je neemt de telefoon op. Door de ingebouwde microfoons kan je direct beginnen met praten en hoef je geen extra handelingen te doen. Om te garanderen dat je goed verstaanbaar bent heeft Sony de WH-1000XM3 uitgerust met twee microfoons. Deze zijn zodanig gericht dat jouw stemgeluid zo goed mogelijk wordt opgevangen, zonder te veel storend omgevingsgeluid. Erg handig als je telefoon diep in je tas zit of op je bureau ligt terwijl jij even je benen strekt.

Sony WH-1000XM3 | Te koop bij Expert

Overal assistentie

Door de ingebouwde microfoons kan je ook elk moment Google Assistant of Alexa raadplegen. Via de Sony Headphones-app kan je er voor kiezen om de noisecancellingknop te gebruiken om je digitale assistent op te roepen. Dit is wel zo handig als je een snelle vraag hebt, iemand wil bellen of een ander muziekje aan wil zetten, en je handen niet helemaal vrij zijn.

Conclusie

De Sony WH-1000xM3 is een hele fijne koptelefoon die omgevingsgeluid uitstekend weet te onderdrukken en tegelijkertijd schitterend geluid produceert. De accu houdt het erg lang vol en door het comfort kan je net zo lang blijven luisteren. Het bedienen van je telefoon via de oorschelp vind ik erg fijn werken en mochten de mogelijkheden daarmee te beperkt zijn, dan kan je snel de hulp van Google Assistant oproepen. Kortom: Sony had een duidelijk doel voor ogen toen ze de WH-1000XM3 ontwierpen, het maken van de beste noisecancellingkoptelefoon ter wereld, en het lijkt erop dat het gelukt is. De Sony WH-1000XM3 is werkelijk een waanzinnige koptelefoon.

Sony WH-1000XM3 | Te koop bij Expert
Terug naar overzicht
Deel dit bericht via social media
Schrijf een reactie