Navigatie
  • Gemak van online met de zekerheid van 140 winkels
  • Wij scoren een 8.7

Advies over inbouw koelkasten

Een inbouwkoelkast kan in een nis achter een keukenkastdeur worden ingebouwd. Als je een nieuwe inbouw koelkast gaat kopen, kun je o.a. kiezen uit een koeler, koel-vriescombinatie of onderbouw koelkast. En elk model koelkast heeft weer andere eigenschappen. Zoals grootte, inhoud, energieklasse, geluidsniveau, NoFrost en automatisch ontdooien. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe koelkast.

Bekijk alle inbouw koelkasten

1. Inbouw koel-vriescombinatie

Dit model combineert een koeler met een vriezer. Het koel- en vriesgedeelte heeft ieder een eigen deur, zodat het andere gedeelte bij het openen van de deur niet opwarmt. Koel-vriescombinaties zijn er in vele maten.

Alle inbouw koel-vriescombinaties

2. Onderbouw koelkast

Een onderbouw koelkast past onder het keukenblad. Hij is geschikt voor een nishoogte van 82 tot 88 cm hoog. Sommige onderbouwmodellen hebben een kleine vriesruimte.

Alle onderbouw koelkasten

3. Inbouw koeler

Het verschil tussen een koelkast en een koeler is dat een koeler geen vriesvak heeft. Vaak is er een bijpassende vriezer bij de koeler te vinden.

Alle inbouw koelers

4. Inbouw wijnkoelkast

Een wijnkoelkast is ideaal om je wijn op de optimale temperatuur te bewaren. De temperatuur is vaak instelbaar van 4 tot 18 graden.

Daarnaast wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen een wijnklimaatkast en een wijnbewaarkast. Een bewaarkast heeft één constante temperatuur en een klimaatkast heeft verschillende temperatuurzones: bovenin warmer dan onderin.

Alle inbouw wijnkoelkasten

5. Inbouw: Scharniersysteem voor de koelkastdeur

Je kunt kiezen tussen twee scharniersystemen voor je koelkastdeur: een deur-op-deur of een sleepdeur systeem.
Deur-op-deur systeem
Bij een deur-op-deur systeem (ook wel vlakscharnier genoemd) worden de deuren van het keukenmeubel direct aan de deuren van de koelkast bevestigd. De keukendeuren draaien dus volledig op de scharnieren van de koelkast mee.

Sleepdeur systeem
Bij een sleepdeur systeem is de koelkast via geleiders verbonden met de deur van de keukenkast. De koelkast en de keukenkastdeur kunnen ten opzichte van elkaar bewegen: wanneer je de keukenkastdeur opent, ‘sleep’ je de deur van het koel- of vriesgedeelte mee.

Deur op deur Sleepdeur
De deur(en) van het keukenmeubel direct aan de deur(en) van de koelkast bevestigd De koelkast is via geleiders verbonden met de deur van de keukenkast

6. Gratis inmeetservice bij Expert

Twijfel je over de nismaten?  Neem dan contact op met onze Experts. Bij aanschaf van een inbouw koelkast meten zij gratis voor je in. Zo weet je zeker dat de koelkast in je keuken past! Vraag naar de inmeetservice bij je lokale Expert Of bekijk de inmeetservice voorwaarden

Vind de dichtstbijzijnde Expert winkel

7. Inbouwservice

Heb je een nieuwe inbouw koelkast aangeschaft, maar hulp nodig bij het inbouwen van de koelkast? Ook voor het inbouwen kun je bij Expert terecht

Meer informatie over onze inbouwservice

8. Nismaten en de hoogte van het frontpaneel

Bij het opmeten van de nis is de nishoogte het meest belangrijk. De hoogte van de nis bepaalt de hoogte van de koelkast. Ook de breedte en diepte kunnen per model inbouw vriezer verschillen. Daarom is het belangrijk om alle nismaten nauwkeurig op te meten.

Ikea inbouwmaten
Als je de koelkast onder het aanrechtblad wilt plaatsen, moet de koelkast tussen de 82 en 89 cm hoog zijn. Als je de koelkast in een kast in wil bouwen dan past bij het Ikea METOD keukensysteem (na juni 2014) een koelkast van 88, 122, 158 of 178 cm hoog. Uitzondering is een kast met een hoogte van 140 cm. Daarbij past alleen een 122 cm hoge koelkast.

Verder moet de koelkast een sleepdeursysteem hebben. En om warme lucht te laten ontsnappen is het belangrijk om een ventilerende plank met een rooster onder de koelkast te plaatsen. Als je een koel-vriescombinatie neemt, let er dan op dat je twee frontpanelen nodig hebt. Één frontpaneel voor het koelgedeelte en één voor het vriesgedeelte

9. Inhoud in netto liters – Hoeveel past er in de koelkast?

De inhoud van een inbouw koelkast wordt gemeten in liters. Het geeft aan hoeveel ruimte er in de koelkast is. De inhoud van het koel- en het vriesgedeelte wordt apart aangegeven. Onderbouw koelkasten zijn vaak klein en hebben een kleine inhoud.

De afmetingen van een koelkast worden gemeten in hoogte x breedte x diepte (hxbxd). Houd hier altijd rekening mee als je een nieuwe inbouw koelkast in een bestaande keuken plaatst.

10. Energieklasse – Hoe zuinig is de inbouw koelkast?

De energieklasse van een inbouw koelkast wordt aangegeven met een letter op een energielabel. Bij elke letter hoort ook een kleur. A+++ is donkergroen en is zeer energiezuinig. Energieklasse D is rood en is het minst zuinig. Een zuinige koelkast is beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hoe zuiniger de koelkast, hoe lager je energierekening.

Alle zuinige A+++ inbouw koelkasten

11. Wat is NoFrost?

Je hoeft een inbouw koelkast met NoFrost niet te ontdooien. De NoFrost technologie koelt door middel van circulatielucht, waarbij het vocht naar buiten wordt afgevoerd. Hierdoor krijgt ijsafzetting geen kans en hoef je nooit meer te ontdooien.

Er bestaan ook koelkasten met Smartfrost. Een koelkast met Smartfrost hoef je minder vaak te ontdooien dan een gewone koelkast. Smartfrost heeft geïntegreerde verdamperleidingen in de wanden waardoor de vriezer zorgt voor minder rijpvorming. Hierdoor kun je de vrieskast sneller ontdooien en eenvoudiger schoonmaken.

Wanneer de inbouw koelkast niet over NoFrost of Smartfrost beschikt, wordt er gebruik gemaakt van verdamperplaten tussen de vriesladen. Hierdoor vindt rijpvorming sneller plaats en moet je het vriesgedeelte dus regelmatig ontdooien.

Alle NoFrost inbouw koelkasten

Vragen of liever persoonlijk advies?

Krijg je liever een persoonlijk advies? Jouw lokale Expert winkel staat voor je klaar! Wij helpen je met het maken van de perfecte keuze, op basis van je wensen, eisen en budget. Klik hier om een Expert winkel bij je in de buurt te vinden. Of klik hier om direct contact op te nemen!

  • Persoonlijk advies op maat
  • Complete installatie en service
  • Expert is altijd vertrouwd dichtbij!

Bekijk alle Expert winkels