Navigatie
  • Gemak van online met de zekerheid van 140 winkels
  • Wij scoren een 8.7

Advies over inbouw koelkasten

Een inbouwkoelkast kan in een nis achter een keukenkastdeur worden ingebouwd. Als u een nieuwe inbouw koelkast gaat kopen, kunt u o.a. kiezen uit een koeler, koel-vriescombinatie of onderbouw koelkast. En elk model koelkast heeft weer andere eigenschappen. Zoals grootte, inhoud, energieklasse, geluidsniveau, NoFrost en automatisch ontdooien. Hieronder vertellen wij u waar u op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe koelkast.

Bekijk alle inbouw koelkasten

1. Wat voor inbouw koelkast kiest u?

inbouw koel-vriescombinatie
Dit model combineert een koeler met een vriezer. Het koel- en vriesgedeelte heeft ieder een eigen deur, zodat het andere gedeelte bij het openen van de deur niet opwarmt. Koel-vriescombinaties zijn er in vele maten.

Alle inbouw koel-vriescombinaties

Onderbouw koelkast
Een onderbouw koelkast past onder het keukenblad. Hij is geschikt voor een nishoogte van 82 tot 88 cm hoog. Sommige onderbouwmodellen hebben een kleine vriesruimte.

Alle onderbouw koelkasten

Inbouw koeler
Het verschil tussen een koelkast en een koeler is dat een koeler geen vriesvak heeft. Vaak is er een bijpassende vriezer bij de koeler te vinden.

Alle inbouw koelers

Inbouw wijnkoelkast
Een wijnkoelkast is ideaal om uw wijn op de optimale temperatuur te bewaren. De temperatuur is vaak instelbaar van 4 tot 18 graden.

Daarnaast wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen een wijnklimaatkast en een wijnbewaarkast. Een bewaarkast heeft één constante temperatuur en een klimaatkast heeft verschillende temperatuurzones: bovenin warmer dan onderin.

Alle inbouw wijnkoelkasten

2. Inbouw: Scharniersysteem voor de koelkastdeur

U kunt kiezen tussen twee scharniersystemen voor uw koelkastdeur: een deur-op-deur of een sleepdeur systeem.
Deur-op-deur systeem
Bij een deur-op-deur systeem (ook wel vlakscharnier genoemd) worden de deuren van het keukenmeubel direct aan de deuren van de koelkast bevestigd. De keukendeuren draaien dus volledig op de scharnieren van de koelkast mee.

Sleepdeur systeem
Bij een sleepdeur systeem is de koelkast via geleiders verbonden met de deur van de keukenkast. De koelkast en de keukenkastdeur kunnen ten opzichte van elkaar bewegen: wanneer u de keukenkastdeur opent, ‘sleept’ u de deur van het koel- of vriesgedeelte mee.

Omschrijving Geschikt scharniersysteem
De deur(en) van het keukenmeubel direct aan de deur(en) van de koelkast bevestigd Deur-op-deur 
De koelkast is via geleiders verbonden met de deur van de keukenkast Sleepdeur

3. Inhoud in netto liters – Hoeveel past er in de inbouw koelkast?

De inhoud van een inbouw koelkast wordt gemeten in liters. Het geeft aan hoeveel ruimte er in de koelkast is. De inhoud van het koel- en het vriesgedeelte wordt apart aangegeven. Onderbouw koelkasten zijn vaak klein en hebben een kleine inhoud.

De afmetingen van een koelkast worden gemeten in hoogte x breedte x diepte (hxbxd). Houd hier altijd rekening mee als u een nieuwe inbouw koelkast in een bestaande keuken plaatst.

4. Energieklasse – Hoe zuinig is de inbouw koelkast?

De energieklasse van een inbouw koelkast wordt aangegeven met een letter op een energielabel. Bij elke letter hoort ook een kleur. A+++ is donkergroen en is zeer energiezuinig. Energieklasse D is rood en is het minst zuinig. Een zuinige koelkast is beter voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Hoe zuiniger de koelkast, hoe lager uw energierekening.

Alle zuinige A+++ inbouw koelkasten

5. Wat is NoFrost?

U hoeft een inbouw koelkast met NoFrost niet te ontdooien. De NoFrost technologie koelt door middel van circulatielucht, waarbij het vocht naar buiten wordt afgevoerd. Hierdoor krijgt ijsafzetting geen kans en hoeft u nooit meer te ontdooien.

Er bestaan ook koelkasten met Smartfrost. Een koelkast met Smartfrost hoeft u minder vaak te ontdooien dan een gewone koelkast. Smartfrost heeft geïntegreerde verdamperleidingen in de wanden waardoor de vriezer zorgt voor minder rijpvorming. Hierdoor kunt u de vrieskast sneller ontdooien en eenvoudiger schoonmaken.

Wanneer de inbouw koelkast niet over NoFrost of Smartfrost beschikt, wordt er gebruik gemaakt van verdamperplaten tussen de vriesladen. Hierdoor vindt rijpvorming sneller plaats en moet u het vriesgedeelte dus regelmatig ontdooien.

Alle NoFrost inbouw koelkasten

Automatisch ontdooien
Automatisch ontdooien is een handige functie waarbij u niet zelf aan de slag hoeft. De inbouw koelkast stopt tijdelijk met koelen, maar zorgt dat de ingestelde temperatuur niet wordt overschreden. Hierdoor voorkomt u bederf van het voedsel. De tijdelijke koelstop zorgt ervoor dat ijs de kans krijgt om te smelten en weg te lopen uit de koelkast.

Alle inbouw koelkasten met automatisch ontdooien

6. Nismaten

Bij het opmeten van de nis is de nishoogte het meest belangrijk. De hoogte van de nis bepaalt de hoogte van de koelkast.

Ook de breedte en diepte kunnen per model inbouw vriezer verschillen. Daarom is het belangrijk om alle nismaten nauwkeurig op te meten.

Ikea inbouwmaten
Als u de koelkast onder het aanrechtblad wil plaatsen, moet de koelkast tussen de 82 en 89 cm hoog zijn.

Als u de koelkast in een kast in wil bouwen dan past bij het Ikea METOD keukensysteem (na juni 2014) een koelkast van 88, 122, 158 of 178 cm hoog.

Uitzondering is een kast met een hoogte van 140 cm. Daarbij past alleen een 122 cm hoge koelkast.

Verder moet de koelkast een sleepdeursysteem hebben. En om warme lucht te laten ontsnappen is het belangrijk om een ventilerende plank met een rooster onder de koelkast te plaatsen.

Als u een koel-vriescombinatie neemt, let er dan op dat u twee frontpanelen nodig heeft. Één frontpaneel voor het koelgedeelte en één voor het vriesgedeelte.

7. Gratis inmeetservice bij Expert

Twijfelt u over de nismaten?  Neem dan contact op met onze Experts. Bij aanschaf van een inbouw koelkast meten zij gratis voor u in. Zo weet u zeker dat de koelkast in uw keuken past! Vraag naar de inmeetservice bij uw lokale Expert. Of bekijk de inmeetservice voorwaarden.

8. Inbouwservice

Heeft u een nieuwe inbouw koelkast aangeschaft, maar hulp nodig bij het inbouwen van de koelkast? Ook voor het inbouwen kunt u bij Expert terecht. Klik hier voor meer informatie over onze inbouwservice.

Vragen of liever persoonlijk advies?

Krijgt u liever een persoonlijk advies? Uw lokale Expert winkel staat voor u klaar! Wij helpen u met het maken van de perfecte keuze, op basis van uw wensen, eisen en budget. Klik hier om een Expert winkel bij u in de buurt te vinden. Of klik hier om direct contact op te nemen!

  • Persoonlijk advies op maat
  • Complete installatie en service
  • Expert is altijd vertrouwd dichtbij!

Bekijk alle Expert winkels