Navigatie

Geluidskwaliteit & Bluetooth

Geluidskwaliteit & Bluetooth – Alles over aptX, LDAC en andere Codecs

Wil je een koptelefoon kopen, dan kom je tegenwoordig al snel bij een bluetooth-koptelefoon uit. Deze zijn erg handig, want doordat ze draadloos zijn heb je veel bewegingsvrijheid en nooit meer een snoer dat in de knoop komt of ergens achter blijft hangen. Maar sommige muziekliefhebbers twijfelen over de geluidskwaliteit van bluetooth-koptelefoons en -oordopjes. Op deze pagina duiken we hierop in en leggen we uit waarom je ook via bluetooth muziek kan luisteren op hoge kwaliteit.

Echte audiofielen zijn er nog altijd van overtuigd dat er niets boven een echt snoer gaat. In theorie klopt dit, maar dan wel alleen met hele goede (lees: dure) kabels. Het is dus niet meer zo dat je zomaar elke kabel in een koptelefoon kan prikken en een hogere geluidskwaliteit hebt dan via een bluetoothverbinding. Tegenwoordig zijn er allerlei codecs die ervoor zorgen dat je ook via bluetooth een zeer hoge geluidskwaliteit hebt. Hoe dat zit, welke dat zijn en waar je op moet letten, dat leggen we hier voor je uit.

Geluidskwaliteit & Bluetooth

Wat is een codec?

Om bij het begin te beginnen, wat is een codec eigenlijk? Codec staat voor compression/decompression en is in feite een manier om audiogegevens zo klein mogelijk te versturen. Simpel gezegd pakt het apparaat vanwaar je luistert, bijvoorbeeld je telefoon, de muziek in een klein pakketje en pakt het apparaat waarmee je luistert, bijvoorbeeld een koptelefoon, het pakketje weer uit. En hoe slimmer het pakketje wordt in- en uitgepakt, hoe meer data er verstuurd kunnen worden, en hoe beter de geluidskwaliteit.

Bij de meeste codecs gaat er bij het in- en uitpakken een klein deel van de data verloren. Dit noemen we daarom lossy codecs. Doordat een deel van de data verloren gaat wordt de geluidskwaliteit iets lager. Vaak is dit echter niet heel significant en kan je prima lekker naar je favoriete muziek blijven luisteren. Wil je echt elk detail, elke nuance en de hele sfeer goed in je opnemen, dan is het wel verstandig om gebruik te maken van een lossless codec, oftewel een codec waarbij geen data vergaan.

Hoe gebruik je een codec?

Wil je gebruikmaken van een codec, dan gaat dat helaas niet zo makkelijk als het aanklikken van een optie op je telefoon. Het is namelijk belangrijk dat zowel het versturende apparaat (bijvoorbeeld de telefoon) als het ontvangende apparaat (bijvoorbeeld de koptelefoon) de codec ondersteunen. Heb je je zinnen gezet op het gebruik van een bepaalde codec, dan moet je daar al rekening mee houden tijdens de aankoop van je nieuwe telefoon of koptelefoon.

Welke codecs zijn er?

Ben je op zoek naar een nieuwe telefoon, koptelefoon, bluetoothspeaker of een nieuw paar oordopjes, en vind je geluidskwaliteit belangrijk, dan kan het dus verstandig zijn om te checken welke codecs ze ondersteunen. Wij hebben de belangrijkste codecs op een rijtje gezet, zodat jij weet waar je naar kijkt.

SBC

SBC is de meest voorkomende codec. Praktisch elk bluetoothapparaat dat met geluid werkt ondersteunt SBC. Matchen de codec van het afspeelapparaat en de koptelefoon niet, dan wordt het geluid standaard via deze codec afgespeeld. SBC verstuurt data met maximaal 345 kb/s, dus het geluid klinkt prima maar zal niet spectaculair zijn.

AAC

AAC is ontwikkeld als opvolger van de MP3 en wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt door iTunes en YouTube. AAC wordt ondersteund door zowel Android-telefoons als iPhones, maar doordat de codec vrij specifiek rekenkracht gebruikt kan de kwaliteit van het geluid per model erg verschillen. Over het algemeen werkt AAC het beste en betrouwbaarste met iPhones. Luister je muziek via AAC, dan luister je bijna op cd-kwaliteit.

AptX

AptX is een codec die op een andere manier de data versleutelt. Hierdoor klinkt het geluid praktisch zonder vertraging door je koptelefoon of speakers, waar voornamelijk wenselijk is als je video’s kijkt. Zo voorkom je dat je een gesproken zin pas hoort nadat je de lippen hebt zien bewegen. Overigens wordt aptX niet ondersteund door Apple, maar is het wel in veel Android-toestellen te vinden.

AptX HD

Aptx HD is de verbeterde versie van aptX. Zoals de naam al zegt is het met deze codec mogelijk om muziek te luisteren in High Definition. Waar aptX data verstuurt met maximaal 352 kb/s verstuurt aptX HD data met wel 576 kb/s. Hierdoor hoor jij veel beter wat er in de muziek gebeurt en kan jij meer genieten. Net als bij de ‘gewone’ aptX is de HD-versie wel beschikbaar in verschillende Android-toestellen, maar niet in iPhones of iPads.

LDAC

LDAC is ontwikkeld door Sony en is misschien wel de codec die voor de beste geluidskwaliteit zorgt. LDAC verstuurt data met wel 990 kb/s en kan daardoor geluidkwaliteit verwerken die hoger ligt dan cd-kwaliteit. Om hier ten volste van te genieten is het overigens ook wel nodig dat de muziek in High-Res audio wordt afgespeeld.

LDAC wordt ondersteund door verschillende Android-modellen, maar is helaas niet terug te vinden in Apple-producten.

Heeft Bluetooth 5 nog invloed op de geluidskwaliteit?

Maar er zijn niet alleen verschillende codecs, er zijn ook verschillende versies van bluetooth, waarvan bluetooth 5 een van de meest recente is. In principe zorgen nieuwe bluetoothversies vooral voor verbeteringen op het gebied van verbinding en niet voor meer data-overdracht. Een stabielere verbinding kan er echter wel voor zorgen dat geavanceerde codecs vlekkeloos werken. Zo kan bluetooth 5 indirect wel invloed hebben op de geluidskwaliteit, maar alleen als alle apparaten die codecs ondersteunen.

Conclusie

Luister je muziek via een bluetooth-verbinding, dan is de geluidskwaliteit onder andere afhankelijk van de codec waarmee het geluid wordt verstuurd. Via LDAC heb je misschien wel de beste geluidskwaliteit op het moment. Om van muziek in een bepaalde codec te kunnen genieten moeten zowel het afspeelapparaat als het luisterapparaat die codec ondersteunen. Ondersteunen twee gekoppelde apparaten niet dezelfde codec, dan wordt de muziek afgespeeld via de SBC-codec.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt