Navigatie

Tips voor het gebruik van je frituurpan

Wie houdt er niet van een lekker patatje uit de frituurpan? Veel mensen hebben er eentje in huis, maar hoe gebruik je zo’n frituurpan nou het beste? En wat is de meest veilige manier? In deze blog helpen wij je op weg.

Waar kan je je frituurpan het beste neerzetten?

Het liefst zet je jouw frituurpan in de keuken neer, zo hou je hem goed in de gaten en hoef je niet steeds naar een andere plek te lopen. Vanwege de geur die van het apparaat komt, zetten de meeste mensen hem toch liever op een andere plek. Om de geur tegen te gaan kan je daarom voor een frituurpan met geurfilter kiezen. Er zijn twee soorten filters: een permanent filter en een vervangbaar filter. Het vervangbaar filter moet je na ongeveer 35 keer gebruiken wisselen. Een andere manier om de geur tegen te gaan, is om de deksel op de frituurpan te doen. Maar let op! Niet alle friteuses kunnen frituren met een deksel erop. Je kan natuurlijk altijd een raam open doen of de afzuigkap aanzetten. Het is hierbij belangrijk om voldoende afstand te houden tussen de frituurpan en de afzuigkap, omdat je anders niet goed bij de friteuse kan of de afzuigkap anders onder de frituurspetters komt.

Het is goed om te checken of jouw frituurpan geschikt is om buiten te zetten. Sommige friteuses werken minder goed bij lage temperaturen. Om dit tegen te gaan, kan je de frituurpan binnen even op kamertemperatuur brengen. Je hoeft hem niet aan te zetten, maar dan is de frituurpan niet koud wanneer je hem buiten gaat gebruiken. Vorst is eigenlijk nooit goed. De frituurpan kan de kou niet goed weerstaan, maar ook het frituurvet kan gaan bevriezen. Het is belangrijk om je frituurpan in dit geval niet in een onverwarmde schuur te bewaren.

Wat is de beste olie of vet?

Je hebt veel verschillende soorten frituurproducten: frituurvet, frituurolie en vast vet. Wat is nou de beste keuze? Onverzadigde vetten staan bekend als goede vetten, verzadigde vetten als slechte vetten. Onverzadigde vetten zijn in dit geval vaak vloeibaar, dus frituurolie en frituurvet zijn de beste keuze. In het geval van frituurolie kan je ook kiezen voor zonnebloemolie, arachideolie, sojaolie, maisolie of olijfolie, maar niet de extra-vierge variant.

Vast frituurvet wordt vrijwel altijd gemaakt van plantaardige oliën, maar het kan ook dierlijk vet zoals rundvet en ossenvet bevatten. Hier zitten meer verzadigde vetzuren in en het is daardoor dus ook minder verantwoord. Vroeger was het heel gebruikelijk om te frituren met vast vet, tegenwoordig wat minder. Zolang je met mate frituurt is dit geen probleem.

Hoeveel frituurvet moet je gebruiken?

In principe geeft elke frituurpan door middel van een streepje aan hoeveel olie je erin moet doen. Het is belangrijk dat je er niet te veel olie in doet, want hierdoor kan de frituurpan overstromen of zelfs in brand vliegen. En dat wil je natuurlijk voorkomen! Het veiligst is dus om de frituurpan niet helemaal tot het streepje te vullen, maar tot de helft. Wanneer je vast vet gebruikt, werkt het iets anders. Het is natuurlijk belangrijk om te kijken naar de capaciteit van de frituurpan. Bij vast vet kan je aanhouden dat 900 gram gelijk is aan 1 liter. Heeft jouw frituurpan een capaciteit van 4 liter? Dan gebruik je dus 3,6 kilo vast vet.

Wat is de beste temperatuur om te frituren?

Je kan het beste tussen de 150 en 175 graden frituren. Wanneer je lager dan 150 graden frituurt, neemt het eten te veel vet op en wordt de smaak minder. Wanneer je hoger dan 175 graden frituurt, verbrandt de buitenkant van het eten maar is de binnenkant nog niet gaar. Je kan voor de zekerheid altijd op de verpakking van het product kijken.

Wanneer moet je je frituurvet verversen?

Gemiddeld moet je na 5 tot 7 keer frituren het frituurvet verversen. Ziet het er donker uit, gaat het schuimen of vind je het sterk ruiken of smaken? Vervang het dan eerder. Zo voorkom je dat er schadelijke stoffen ontstaan. Wanneer je het frituurvet gaat verversen, kan je het oude vet het beste in een oude afgesloten fles bewaren. Deze kan je vervolgens het beste inleveren bij een inleverpunt, hier kunnen ze er namelijk biobrandstof van maken. Mocht er geen punt bij jou in de buurt zitten, dan mag je het vet met het restafval weggooien.

De frituurpan reinigen

Bij het schoonmaken van je frituurpan is het belangrijk om altijd eerst de stekker eruit te halen, zo staat er geen stroom op. Je kan hierna het oude frituurvet verwijderen. De makkelijkste manier om je frituurpan schoon te maken, is om de losse onderdelen in de vaatwasser te stoppen. Zorg er wel voor dat je de gebruiksaanwijzing checkt, het kan namelijk zijn dat sommige onderdelen hier niet tegen kunnen.

Een andere manier om je frituurpan schoon te maken, is om de pan voor ongeveer 75% te vullen met water en hier een vaatwastablet bij te doen. Doe de stekker weer terug in het stopcontact en zet de pan voor 10 minuten aan op 90 graden. Hierna trek je de stekker er weer uit en kan je de pan legen. Spoel hem nog even om met heet water en that’s it! Mocht je dit binnen doen, vergeet dan niet even een raampje open te zetten, er kunnen namelijk stoffen vrijkomen uit het vaatwastablet. Wil je een minder agressief middel gebruiken? Dan kan je ook kiezen voor soda.

Mocht je frituurpan nog steeds niet helemaal schoon zijn, dan bestaat er ook speciale friteusereiniger. Het is wat prijziger dan de vorige opties, maar werkt wel erg goed!

We zijn klaar met het reinigen van de binnenkant van je frituurpan, nu de buitenkant nog. Dit kan je heel simpel met een zachte spons en wat afwasmiddel of soda doen. Zorg ervoor dat alles goed droog is gemaakt met een niet-pluizende doek en je bent weer klaar voor de volgende keer frituren!

Ga aan de slag met je nieuwe friteuse en bak de lekkerste frietjes!

Met deze informatie ben je goed voorbereid om de lekkerste snacks te frituren. Heb je nog vragen of zoek je nog accessoires voor je frituurpan? Kom dan langs in de Expert winkel. Onze medewerkers helpen je graag verder en geven je altijd persoonlijk advies.