Navigatie

Inductiekookplaat schoonmaken

Hoe reinig je een inductiekookplaat?

Steeds meer mensen hebben een inductiekookplaat thuis. Dit type kookplaat is niet alleen zuinig met energie en makkelijk in gebruik, maar je maakt het ook eenvoudig schoon. Het is heel fijn als je inductiekookplaat schoon is. Zo ziet jouw keuken er netjes uit en kook je zonder last te hebben van viezigheid. Het beste kun je de kookplaat schoonmaken na elke keer dat je hebt gekookt. Omdat de kookplaat glad is, is het niet moeilijk om hem schoon te maken. Hier lees je de beste tips om jouw kookplaat goed schoon te krijgen.

Alle inductiekookplaten

Waarom is het belangrijk om je inductiekookplaat schoon te houden?

Als je inductiekookplaat vies is, moet je hem goed schoonmaken, het beste elke keer nadat je hebt gekookt. Als je dat niet doet, kunnen restjes eten vastbakken en kunnen er vlekken komen die je niet meer weg krijgt. Maar geen zorgen, met onze tips is het schoonmaken van je kookplaat snel en makkelijk gedaan.

Voordat je begint met schoonmaken

Voordat je begint, moet je eerst kijken of de inductiekookplaat uit staat en is afgekoeld. Een goede tip: zet het kinderslot aan! Met het kinderslot, druk je niet per ongeluk knoppen in wanneer je de kookplaat schoonmaakt. Maak je kookplaat altijd even schoon als hij vies is, het liefst elke keer nadat je hem gebruikt hebt.

Het verwijderen van etensresten van de kookplaat

Als er gesmolten plastic, plasticfolie, suiker of suikerhoudende etensresten op je inductiekookplaat komen, kan dat voor blijvende schade zorgen. Haal dit daarom zo snel mogelijk weg.

Als er iets over is gekookt en vastzit, kun je dat het beste losweken door er een nat schoonmaakdoekje met warm water op te leggen. Nadat het warme water goed is ingeweekt, kun je het vuil makkelijk weghalen. Suiker die is aangebrand of gesmolten plastic moet je snel weghalen terwijl het nog warm is. Ook vlekken van kalk of glanzende vlekken en vastgekoekte etensresten pak je het beste aan als de kookplaat nog een beetje warm is.

Voor heel hardnekkig vuil dat echt is ingebrand, kun je eventueel een speciaal mesje gebruiken om het voorzichtig weg te krabben. Let wel op dat je de kookplaat niet beschadigt, want een kras is zo gemaakt.

Gebruik warm water en een vochtige doek

Dankzij het gladde oppervlak kun je een inductiekookplaat gewoon afvegen met een doekje dat een beetje nat is. Voor het schoonmaken van je inductieplaat is een microvezeldoek ideaal. Deze doeken zijn goed in het opnemen van vuil en zijn zacht, zodat je kookplaat niet beschadigd raakt. Als de kookplaat erg vet is, kun je een paar druppels afwasmiddel in warm water doen en met dit sopje de plaat schoonmaken. Gebruik geen schoonmaakmiddel met citroen, want dat kan vlekken achterlaten op het glas. Vervolgens neem je de kookplaat nog eens af met een vochtige doek met alleen warm water. Na het schoonmaken droog je de kookplaat af met een schone, droge doek. Met een theedoek gaat dit bijvoorbeeld heel goed!

Je inductiekookplaat laten glanzen

Om je inductiekookplaat weer te laten glanzen, gebruik je een speciale microvezel schoonmaakdoek. Neem een beetje afwasmiddel op een vochtige doek en maak ronddraaiende bewegingen over de plaat. Neem de kookplaat daarna af met een doekje met schoon water zonder sop zodat er geen zeepresten achterblijven. Droog het daarna goed af met een schone droge (thee)doek zodat er geen druppels achterblijven. Hierdoor gaat de kookplaat weer mooi glimmen.

Speciale schoonmaakmiddelen voor een diepe schoonmaak van de glasplaat

Soms zit er nog vuil dat moeilijk weggaat. Gebruik dan een speciaal schoonmaakmiddel om dit te verwijderen.

Maak je inductiekookplaat eens per week goed schoon met schoonmaakmiddelen die bedoeld zijn voor vitrokeramiek. Deze middelen leggen een laagje op de plaat dat vuil en water tegenhoudt. Vuil blijft op dit laagje liggen en je kunt het daarna makkelijker wegvegen. Na het schoonmaken met dit middel, droog je de kookplaat af met een schone doek. Zorg dat er geen schoonmaakmiddel achterblijft! Want als de plaat warm wordt, kan achtergebleven schoonmaakmiddel het oppervlak beschadigen.

Veel voorkomende soorten vlekken en beschadigingen

  • Als de kleur van je inductiekookplaat verandert, werkt hij nog prima. Dit komt niet door schade, maar door etensresten of vieze panbodems die niet zijn schoongemaakt en zijn ingebrand, waardoor ze de plaat verkleuren.
  • Glanzende plekken komen door slijtage van de onderkant van je pannen, vooral als ze een aluminium bodem hebben of door het gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen. Dit kan lastig schoon te maken zijn met normale middelen. Je kunt proberen om het weg te krijgen door regelmatig schoon te maken.
  • Donkere vlekken komen door het afslijten van het keramische glas over de tijd, vaak door het gebruik van te sterke schoonmaakmiddelen of schurende panbodems.
  • Na het schoonmaken kunnen er doffe vlekken ontstaan doordat het schoonmaakmiddel niet helemaal is weggehaald. Dit kun je makkelijk wegkrijgen met een microvezeldoekje en wat lauw water.

Gebruik liever geen glasschaper voor aangekoekt vuil

Voor aangekoekt vuil kun je een glasschaper gebruiken maar dat is niet zonder risico. Als je teveel kracht zet, of als je de glasschaper onder een verkeerde hoek gebruikt, kan dit krassen op de kookplaat achterlaten. Daarom raadt Bosch het gebruik van glasschapers bijvoorbeeld af. Dus als je toch een glasschaper wil gebruiken voor aangekoekt vuil dan is dit op eigen risico.

Een alternatief voor een glasschaper is om het vuil eerst in te weken met een vochtige doek. Verder voorkom je dat etensresten aankoeken door deze zo snel mogelijk te verwijderen, als het kan wanneer de kookplaat nog warm is. Het schoonmaken gaat dan veel makkelijker. Doe dit natuurlijk wel voorzichtig, want je wil je vingers niet branden aan de hete kookplaat.

Wat je moet vermijden bij het schoonmaken van je kookplaat

We hebben je al veel tips gegeven voor het schoonmaken van je kookplaat. Maar er zijn ook dingen die je zeker niet moet doen. Hier zijn een paar belangrijke punten:

  • Gebruik geen schuursponsjes, schuurmiddel of andere harde materialen. Die kunnen de beschermende laag van je kookplaat beschadigen. Kies altijd voor zachte doeken en druk niet te hard als je schoonmaakt.
  • Laat schoonmaakmiddelen met citroen staan. Citroen kan een witte waas op je kookplaat achterlaten die je niet meer weg krijgt. Vermijd ook pure schoonmaakmiddelen, sprays voor de oven en middelen voor de vaatwasser.
  • Soda lijkt misschien een wondermiddel, maar niet voor je inductiekookplaat. Soda kan de plaat verkleuren.
  • Gebruik nooit een hogedrukreiniger of een stoomreiniger. De stoom kan namelijk in onderdelen komen en kortsluiting veroorzaken.
  • Wees voorzichtig met schrapermesjes want deze kunnen krassen achterlaten op je kookplaat.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt