Navigatie

Sneakers in de wasmachine: do’s en don’ts


Sneakers in de wasmachine: do’s en don’ts

Ben je veel in de buitenlucht? Dan zal je ook veel op je schoenen lopen. Na verloop van tijd hebben je schoenen niet meer die mooie witte kleur van toen je ze uit de schoenendoos haalde, maar zijn ze meer bruin van al het stof en de modder. Om ze schoon te krijgen helpt het meestal al wel om je sneakers even flink te schrobben. Krijg je ze daar niet zo stralends schoon? Dan is er gelukkig nog altijd een tweede optie, de wasmachine. In deze blog lees je alle do's en dont's over sneakers in de wasmachine!

Wel of niet in de wasmachine?

Is het met flink schrobben niet gelukt om jouw schoenen schoon te krijgen? Dan biedt een wasmachine een oplossing voor de meeste schoenen. Dit geldt helaas niet voor schoenen van alle materialen. Leren schoenen kan je bijvoorbeeld niet in de wasmachine stoppen. Wanneer leer met veel water in aanraking komt, kan het poreus worden en gaan breken. Ook suède kan niet tegen water. Bij deze schoenen is het extra belangrijk om ze goed voor te behandelen met een water- en vuilafstotende spray. Met een lauwwarme vochtige doek kan je daar het meeste vuil wel vanaf krijgen.

Gelukkig zijn de meeste andere schoenen wel in de wasmachine te reinigen. Vooral schoenen van kunststof, katoen of canvas zijn zeer geschikt voor het wassen in een wasmachine.

1. Voorwassen

Allereerst is het belangrijk om de schoenen goed voor te wassen, al heb je dat waarschijnlijk al gedaan toen je probeerde om ze met de hand schoon te maken. Haal het losse vuil van de schoenen en probeer het al wat schoon te schrobben. Dat zorgt voor het beste eindresultaat.

Maak hierbij ronddraaiende bewegingen met een tandenborstel of zachte afwasborstel. Zo krijg je het meeste vuil eraf. Schrob hierbij niet te hard, want dat kan de stof beschadigen.

Let er bij het schoonmaken ook op dat je de zolen vrijmaakt van modder, steentjes en stukjes glas. Dat kan de wasmachine namelijk erg beschadigen.

2. Haal de veters uit de schoenen

Na het voorwassen, haal je de veters uit de schoenen. Deze zijn vaak nog viezer dan de schoenen zelf en worden niet schoon als je ze in de schoen laat zitten. Je moet ze dus apart wassen. Gooi ze daarvoor nooit los in de trommel, want dan kunnen ze vast blijven zitten of om ander wasgoed heen gaan wikkelen. Zowel voor de trommel als voor het andere wasgoed en de veters is dit niet goed. Doe ze dus in een waszakje.

Let ook op de kleur van de veters. Heb je witte schoenen en gekleurde veters, of andersom? Doe ze dan niet bij elkaar in de was.

Zitten de zolen los in de schoenen of hebben je schoenen nog andere losse onderdelen? Haal deze er dan ook af of uit en was ze ook apart.

3. In de wasmachine

Nu je alle voorbereidingen getroffen hebt, kunnen de schoenen in de wasmachine. Ook de schoenen doe je niet los in de wasmachine, maar in een kussensloop of een speciaal bedoeld waszakje. Zorg ervoor dat de kussensloop of het zakje goed dicht zijn en tijdens het wassen niet open kunnen gaan. Stop vervolgens minstens drie handdoeken bij de schoenen, zodat de schoenen de trommel niet kunnen beschadigen en bijvoorbeeld veterringetjes niet los kunnen raken.

Gebruik voor het wassen van de schoenen vloeibaar wasmiddel. Waspoeder kan namelijk aan de schoenen vast gaan zitten. Gebruik daarnaast nooit wasverzachter. Dat kan namelijk het materiaal van de schoenen aantasten. Eventueel kan je wel een scheutje natuurazijn in het wasverzachterbakje gieten om nare geurtjes te verwijderen. Let op dat je geen schoonmaakazijn gebruikt, want dat tast rubber aan.

Vervolgens kies je het meest geschikte wasprogramma uit. Wasmachines zijn tegenwoordig voorzien van de meest geavanceerde functies en programma’s. Sommige wasmachines hebben zelfs een speciaal programma voor het wassen van schoenen. Heeft jouw wasmachine dat niet, dan heeft hij meestal wel een outdoor- of sportwasprogramma. Is jouw wasmachine ook daar niet van voorzien, dan zet je hem op het fijne wasprogramma. Stel bij alle programma’s een temperatuur in van 30° en zet het centrifugeren zo laag mogelijk. Als het mogelijk is, kan je het beste het centrifugeren zelfs uit zetten.

Als je de schoenen goed beschermd in de wasmachine hebt gelegd en de juiste instellingen hebt ingesteld, kan de wasmachine het werk gaan doen.

4. Schoenen drogen

De schoenen komen vervolgens natuurlijk kleddernat uit de wasmachine. Het is het beste om ze op natuurlijke wijze de laten drogen. Doe ze dus nooit in de wasdroger, want dan raakt de lijmlaag los en kunnen de schoenen gaan krimpen.

Hang de schoenen aan het wasrek of zet ze neer. Om het droogproces te versnellen kan je de schoenen bij een kachel te drogen zetten. Let erop dat je ze niet óp een verwarming zet, want daardoor kunnen de materialen beschadigen. Ook moet je de schoenen niet in de zon neerzetten, want dat kan zorgen voor verkleuring.

Wil je dat de schoenen hun vorm behouden? Stop dan keukenpapier of kranten in de schoenen. Let er wel op dat je ze niet te vol propt en er geen bobbels ontstaan, want deze krijg je er na het drogen niet meer uit. Ook is het belangrijk om het papier regelmatig te verwisselen, om te voorkomen dat het gaat schimmelen.

Zijn jouw schoenen zo vies geworden dat je ze met de hand niet meer schoon krijgt? Dan kan een wasmachine de oplossing bieden. Dat geldt met name voor schoenen van kunststof, katoen en canvas. Het is belangrijk dat dit zorgvuldig en volgens de volgende stappen gebeurt: was de schoenen voor, haal de veters en andere losse onderdelen eruit, was de schoenen in de wasmachine op het juiste programma, op 30° en op de laagste centrifugestand en laat ze vervolgens op natuurlijk wijze drogen. Hierdoor worden jouw schoenen weer mooi schoon en zijn ze klaar voor de volgende wandeling!