Ruim 96.000 klanten geven ons gemiddeld een 8,8
De energieklasse van een apparaat geeft aan hoe energiezuinig het apparaat is, vergeleken met andere apparaten van dezelfde categorie. De energieklasse wordt aangeduid met een letter die je terugvindt op het energielabel. Bijvoorbeeld een wasmachine met energieklasse A. Op het energielabel staat ook altijd de range, bijvoorbeeld A t/m G. Hierbij is A het meest energiezuinig en G het minst. Hiernaast zie je een voorbeeld van het energielabel van een wasmachine.
Sommige apparaten, zoals drogers, hebben een range van A+++ tot D. De letter die groen is en bovenaan staat is altijd het meest zuinig, dus bij drogers is dat energieklasse A+++.
Verder zie je bij wasmachines soms A -10% of A -20% staan. Dit betekent dat deze wasmachines volgens de fabrikant nog eens 10% of 20% energiezuiniger zijn dan een wasmachine met energieklasse A. Maar dit is geen officiële energieklasse. Daarom vind je bij deze wasmachines op het energielabel alleen energieklasse A terug.
Wil je een nieuwe televisie?, dan is de keuze van het juiste formaat een van de belangrijkste en meest persoonlijke beslissingen die je moet nemen. Het optimale televisieformaat voor jou is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals je woonomgeving, interieur en persoonlijke voorkeur. Het is moeilijk om precies te bepalen welk formaat het beste bij jou past, maar er bestaat een handige richtlijn om je op weg te helpen.
Begin met het meten van de afstand tussen de plek waar je van plan bent om tv te kijken, bijvoorbeeld je bank, en het scherm in centimeters. Deel vervolgens dit aantal door vijf. Het resultaat van deze berekening is een inchmaat waarmee je doorgaans comfortabel televisie kunt kijken. Als je twijfelt tussen twee verschillende formaten, is het vaak verstandig om voor het grotere model te kiezen. Een grotere televisie went snel en de kans dat je achteraf spijt krijgt van een te kleine televisie is groter dan de kans dat je spijt krijgt van een groter exemplaar.
Populaire beeldformaten:
Televisieformaten worden gemeten in inches, variërend van 24 inch tot het indrukwekkende 100 inch. Het vermelde formaat verwijst naar de diagonale lengte van het beeldscherm, dat wil zeggen de afstand van de linkeronderhoek tot de rechterbovenhoek van het scherm, zonder het frame mee te rekenen. Dit geeft een handige maatstaf om verschillende modellen met elkaar te vergelijken.
Als je echter een idee wilt hebben van hoe de televisie in jouw huis past, is het ook belangrijk om te weten hoe breed en hoe hoog de televisie is, en natuurlijk in centimeters, gezien de meetstandaard in Nederland. Op onze adviespagina over tv-formaten vind je een overzichtelijke tabel met alle gangbare beeldformaten en hun bijbehorende afmetingen.
Lees ook:
Wat is opschalen Wat is UHD-tv
Als je geen enkel detail wil missen, is een scherp beeld essentieel. En hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels, en hoe beter de details uit de verf komen. Maar meer is niet altijd beter. Als het beeld niet groot genoeg is, is het bijvoorbeeld niet mogelijk om de extra pixels te zien. Ter illustratie zijn 32 inch-tv’s niet beschikbaar in 4K; deze tv’s hebben maximaal Full HD-resolutie, maar produceren alsnog haarscherpe beelden.
Resoluties (van laag naar hoog):
Overweeg je een tv met een hoge resolutie, zoals een 8K-tv, dan kan je twijfelen door het beperkte aanbod aan 8K-content. Dit is echter niet helemaal gegrond. Deze tv’s zijn uitgerust met krachtige processoren, die beelden in een lagere resolutie opschalen naar de scherpste beelden. Zo zie je alsnog elk detail, en komen de beste films en series helemaal tot leven.
Lees ook:
Wat is opschalen Wat is UHD-tv
De beeldtechniek van de tv heeft invloed op de helderheid, het contrast, de zwartwaarden en de kleuren. Je kan de beeldtechnieken vrij basaal opdelen in drie soorten: LED-tv’s, OLED-tv’s en QLED-tv’s. Binnen deze groepen zijn nog veel verschillende opties; wil je hier gerichter op zoeken, dan kan je gebruikmaken van de filter ‘specifieke beeldtechnieken’.
De drie voornaamste technieken zijn:
Lees ook:
OLED vs QLED Wat is OLED Soorten LED-tv's
Het vulgewicht van een wasmachine of droger bepaalt hoeveel kg wasgoed er in de trommel past. Voor een passend vulgewicht wordt vaak gekeken naar het aantal personen in het huishouden. Een andere manier is door te kijken naar het gebruik. Bijvoorbeeld: voor het wassen van een tweepersoons dekbed raden we een vulgewicht van minimaal 8 kg aan.
De meeste moderne wasmachines passen het water- en energieverbruik automatisch aan de lading aan. Daarom is het niet meer nodig om voor een kleinere wasmachine te kiezen om energie te besparen.
Bij drogers raden we aan om altijd voor hetzelfde vulgewicht te kiezen als de wasmachine. Dan weet je zeker dat het wasgoed ook in de droger past.
Aantal personen in het huishouden | Advies vulgewicht |
---|---|
1 persoon | 7 kg of minder |
2 - 3 personen | 8 kg |
3 personen of meer | 9 kg of meer |
Het aantal toeren van een wasmachine bepaalt hoe droog de was is nadat de wasmachine klaar is met het programma. Expert heeft wasmachines met 1200 tot 1600 toeren. Bij een wasmachine met 1600 toeren draait de trommel tijdens het centrifugeren 1600 keer per minuut om zijn as.
Een wasmachine met een hoog toerental van 1600 toeren heeft drie voordelen:
Bekijk alle wasmachines met een toerental van:
1600 toeren 1400 toeren 1200 toeren
LED TV