Navigatie

Helpt een luchtreiniger bij bacteriën of virussen?

Hoe zuivert een luchtreiniger bacteriën en virussen uit de lucht?

Helpt een luchtreiniger om virussen en bacteriën uit de lucht te filteren? Vooral tijdens een pandemie zoals corona / COVID-19 is dit een veel gestelde vraag. Een goede luchtreiniger filtert namelijk ook virussen en bacteriën uit de lucht, waardoor je de kans dat je thuis wordt geïnfecteerd in theorie kunt verkleinen.

Maar bedenkt wel dat om effectief te zijn de lucht eerst door de luchtreiniger moet worden gefilterd. Zit je bijvoorbeeld op de bank naast iemand die flink verkouden is? Dan is de kans dat jij ook verkouden wordt nog steeds aanwezig. Een luchtreiniger heeft namelijk tijd nodig om de lucht in de kamer te zuiveren. Een goede luchtreiniger ververst de lucht in de hele kamer 3 tot 5 keer per uur. En hoewel je het risico hiermee in theorie verkleint, kun je de kans dat je ziek wordt hiermee niet uitsluiten.

Bekijk alle luchtreinigers

Voorkomt een luchtreiniger in huis dat ik ziek word?

Helaas, ook met een luchtreiniger in huis kun je nog steeds een bacterie- of virusinfectie oplopen. Een luchtreiniger is bijvoorbeeld niet erg effectief wanneer je naast een verkouden persoon op de bank zit. Een goede luchtreiniger filtert weliswaar virussen en bacteriën uit de lucht, waardoor je het risico in theorie verkleint, maar de lucht moet wel eerst gefilterd worden en het apparaat heeft tijd nodig om de lucht te filteren. Een luchtreiniger ververst de lucht in de kamer ongeveer 3 tot 5 keer per uur. Een luchtreiniger voorkomt dus niet dat je ziek wordt, maar verkleint de kans in theorie wel.

Daarnaast voorkom je met een luchtreiniger in huis niet dat je buitenshuis geïnfecteerd raakt, zoals tijdens een treinreis. Daarom is een goede hygiëne en enige voorzichtigheid ook met een luchtreiniger nog steeds van belang.

Hoe worden bacteriën en virussen uit de lucht gefilterd door een luchtreiniger?

Er zijn twee verschillende manieren om virussen en bacteriën uit de lucht te filteren. De eerste manier is met een degelijk HEPA-filter. Het is daarbij belangrijk dat het filter deeltjes vanaf 20 nanometer uit de lucht kan filteren. Daarmee kan het filter de meeste virussen en bacteriën tegenhouden. Een HEPA-filter dat niet fijn genoeg is, kan mogelijk toch nog deeltjes doorlaten. Niet elk HEPA-filter is dus even goed.

Een tweede technologie om verontreinigingen uit de lucht te filteren is door middel van ionisatie. Negatieve ionen verzwaren de verontreinigingen en zorgen ervoor dat ze neerslaan op de grond of zoals bij een magneet door een collector in de luchtreiniger worden aangetrokken.

Luchtreinigers kunnen een van deze of beide technieken gebruiken om virussen en bacteriën uit de lucht te filteren, maar kies in elk geval voor een model met een goed HEPA-filter.

Welke luchtreiniger is geschikt?

Het meest belangrijk is dat de luchtreiniger voldoende krachtig is voor de kamer waarin je hem plaatst. Voor een grotere kamer heb je een krachtigere luchtreiniger nodig dan voor een kleine ruimte. Let daarom op voor hoeveel vierkante meter oppervlak (m2) de luchtreiniger geschikt is. Ook hoe vaak de luchtreiniger de ruimte elk uur ververst is van belang. Een goede luchtreiniger doet dit 3 tot 5 keer per uur.

Verder is het belangrijk dat de luchtreiniger een goed HEPA-filter heeft dat deeltjes vanaf 20 nanometer uit de lucht filtert. De meeste virussen en bacteriën zijn groter dan 20 nanometer, dus ze worden op deze manier effectief uit de lucht gefilterd.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt