Navigatie

Hoge bloeddruk

Wanneer heb je een hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en kan daarom gevaarlijk zijn. Een hoge bloeddruk komt vaker voor bij mensen vanaf 40 jaar. Je bloeddruk kun je eenvoudig thuis meten met een bloeddrukmeter. De waarden voor boven- en onderdruk worden daarbij aangeduid in mmHg. Je bloeddruk is te hoog bij waarden van 140/90 of hoger. Omdat je bloeddruk wanneer je die in thuis meet vaak iets lager ligt dan bij de arts, raadt de hartstichting aan om thuis waarden vanaf 135/85 te hanteren. Bij kinderen, ouderen of mensen met lichamelijke klachten kunnen andere waarden gelden. Neem bij twijfel contact op met je arts.


Alle bloeddrukmeters Welke bloeddrukmeter kopen? Wanneer heb je een lage bloeddruk? Wanneer heb je een normale bloeddruk?

Welke bloeddrukmeter kopen?
Hoge bloeddruk

Is een hoge bloeddruk gevaarlijk?

Ja, een te hoge bloeddruk kan gevaarlijk zijn. Bij een hoge bloeddruk staan je bloedvaten langere tijd onder een hoge druk. Dit kan hart- en vaatziekten veroorzaken zoals hartfalen, hartinfarct, beroerte, of schade aan andere organen zoals ogen en nieren. Bloedvaten kunnen beschadigen en cholesterol kan zich ophopen waardoor de bloedvaten nauwer worden.

Symptomen van een hoge bloeddruk

Vaak merk je het niet wanneer je een te hoge bloeddruk hebt. Daarom is regelmatig meten met een bloeddrukmeter een goede manier om je bloeddruk in de gaten te kunnen houden. Symptomen die bij een hoge bloeddruk horen zijn: vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, rusteloosheid, wazig zien en kortademigheid. Als je last hebt van deze klachten meet dan thuis of je een hoge bloeddruk hebt, of maak een afspraak met je huisarts om daar een bloeddrukmeting te doen.


Oorzaken van een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk hangt vaak samen met je levensstijl. Dit is dan ook een van de eerste dingen waar een arts naar kijkt. Denk aan overgewicht, ongezond eten, te veel zout, stress, alcohol en roken en te weinig lichaamsbeweging.

Naast een ongezonde levensstijl kan een hoge bloeddruk ook andere oorzaken hebben, zo komt hoge bloeddruk vaker voor bij mensen boven de 40. Verder kan een hoge bloeddruk soms voorkomen tijdens de zwangerschap of tijdens de overgang en kan een hoge bloeddruk samenhangen met erfelijke aanleg, slaapapneu, een trage schildklier, of nierziekten. Ook gebruik van medicijnen, drop of zoethout kunnen bloeddruk verhogend werken.

Hoge bloeddruk door stress

Stress kan kortdurend voor een hoge bloeddruk zorgen, met name wanneer dit samengaat met de productie van adrenaline. Het is niet bewezen dat stress op de langere termijn een oorzaak is van een hoge bloeddruk. Wel kan stress een ongezonde levensstijl verergeren, waardoor je bijvoorbeeld geneigd bent om meer te gaan roken of drinken (alcohol).

Wat doe je tegen een hoge bloeddruk?

De beste manier om een hoge bloeddruk aan te pakken is om je levensstijl aan te pakken.

  • Stop met roken en met het drinken van alcohol
  • Zorg ervoor dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt, minimaal twee-en-een-half uur per week.
  • Vermijd stress en stressvolle situaties.
  • Eet geen drop of zoethout. Deze producten bevatten de stof glycyrrhizinezuur, dat bloeddruk verhogend werkt.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt