Navigatie

Offline werken met een Chromebook

Zo werk je offline met een Chromebook

Chromebooks zijn lichte laptops die met relatief weinig hardware krachtige prestaties leveren. Hoe ze dit doen? Door veel via de cloud te werken. Door veel data op te slaan op het internet hebben deze laptops minder power nodig om hetzelfde te bereiken als een Windows-laptop met vergelijkbare prestaties. Maar als je op pad gaat heb je niet altijd wifi. Gelukkig zijn er nog wel mogelijkheden om dan ook te blijven werken. Hoe? Dat leggen we uit op deze pagina.

Wifi is tegenwoordig bijna overal. Heb je een Chromebook, dan kan je daardoor bijna altijd vlekkeloos doorwerken. Maar ben je een keer ergens zonder internetverbinding, of valt het een keer uit, dan wil je natuurlijk niet dat je daardoor niet verder kan werken. Met een Chromebook kan je gelukkig ook offline door blijven gaan. Maar dat vraagt wel een klein beetje voorbereiding.

Chromebook offline
Chromebook offline
Chromebook offline

Offline documenten maken en bewerken met een Chromebook

Om tekstbestanden, spreadsheets, en presentaties te maken heeft Google eigen apps ontwikkeld die standaard op Chromebooks geïnstalleerd zijn. Deze zijn vergelijkbaar met de bekende programma’s Word, Excel en Powerpoint van Microsoft en werken, zoals je van Chromebooks kan verwachten, voor een groot deel via internet. Nieuwe bestanden en aanpassingen in bestaande documenten worden opgeslagen op de harde schijf van de Chromebook en automatisch gesynchroniseerd met de cloud als je weer verbinding maakt met internet. Om offline te kunnen werken moet je echter wel de juiste instellingen aan hebben staan.

 • Zorg ervoor dat de Chromebook verbinding heeft met internet.
 • Open ‘Google Documenten’.
 • Open het menu en selecteer ‘Instellingen’.
 • Klik op de schakelaar bij het kopje ‘Offline’ en klik op ‘OK’.
 • De bestanden die nu in je Google Drive staan zijn nu ook offline toegankelijk.
Chromebook offline

Offline e-mailen met een Chromebook

Offline e-mailen klinkt een beetje als een tegenstrijdigheid, maar toch zijn hier mogelijkheden voor met een Chromebook. Althans, ongeveer. Het is niet mogelijk om e-mails te ontvangen en daadwerkelijk te versturen, daar is hoe dan ook een internetverbinding voor nodig. Wel kan je reeds ontvangen e-mails openen, lezen en hierop reageren. Je mails, reacties en wijzigingen worden allemaal offline opgeslagen en zodra je weer verbinding hebt met internet hoef je alleen nog maar op ‘verzenden’ te klikken. Zo kan jij altijd en overal aan de slag, ook als er geen internet is.

Om te kunnen e-mailen op een Chromebook hoef je maar een paar stappen te volgen.

 • Zorg ervoor dat je Chromebook verbinding heeft met internet.
 • Open de Gmail app en ga naar de inbox.
 • Klik op het tandwielicoontje om de instellingen te openen.
 • Selecteer het tabblad ‘Offline’
 • Vink de optie ‘Offline mail inschakelen’ aan.
Chromebook offline gebruiken

Offline Netflix kijken op een Chromebook

De boog kan niet altijd gespannen zijn en een van de populairste manieren om te ontspannen is tegenwoordig Netflix. Je streamt makkelijk een aflevering van jouw favoriete serie of zet snel een mooie film aan op het moment dat jij dat wil. Dit streamen gaat echter wel via het internet. Maar gelukkig is er een manier om ook offline te kijken. Er is wel een groot verschil tussen offline Netflix kijken en mailen of documenten bewerken. Bij Netflix moet je namelijk van te voren bepalen wat je wil kijken, terwijl je bij bijvoorbeeld offline mailen al je e-mails tot je beschikking hebt.

 • Zorg ervoor dat je Chromebook verbinding heeft met internet.
 • Open de Netflix-app
 • Open het menu en klik op ‘Beschikbaar voor download’
 • Zoek de film of serie die jij offline wil (kunnen) kijken.
 • Druk op de downloadknop en wacht tot het bestand gedownload is.
 • Je vindt de film of serie vervolgens in het menu onder ‘Mijn downloads’.

Conclusie

Hoewel Chromebooks voor een groot deel cloud-gebaseerd zijn, is het met veel apps nog wel mogelijk om zonder internetverbinding te gebruiken. Door een aantal stappen te volgen kan je bijvoorbeeld blijven werken aan documenten, e-mailen en Netflix kijken, zonder wifi. En dat is wel zo fijn.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt