Navigatie

Rookmelders verplicht voor bestaande bouw

Rookmelder verplicht voor alle woningen

Vanaf 1 juli 2022 moet in ieder gebouw, op elke verdieping een rookmelder hangen. De voornaamste reden daarvoor is dat een rookmelder mensenlevens redt. De nieuwe regel geldt met name voor bestaande bouw, want bij nieuwbouw was dit al verplicht. We leggen je op deze pagina meer uit over deze nieuwe regelgeving!

Alle rookmelders

-

Rookmelders verplicht voor nieuwbouw en bestaande bouw

‘’Rookmelders redden levens.’’ Dat is de slogan die de Nederlandse brandweer steeds maar weer benadrukt om aan te geven hoe belangrijk deze apparaten zijn. De overheid geeft gehoor aan het advies van de brandweer en gemeenten om rookmelders te verplichten voor alle woningen die voor 2003 zijn gebouwd.

Deze regel gold al voor nieuwbouw, maar nu moet ook bestaande bouw voorzien zijn van rookmelders. De regel is dat op elke verdieping waar gewoond wordt een rookmelder moet hangen. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes met een vluchtroute voorzien zijn van een rookmelder.

Wanneer woningen niet aan deze verplichting voldoen, worden ze gezien als ‘niet-conform’ en loopt de verhuurder of eigenaar het risico een boete te krijgen. Ook kan een verzekeraar ervoor kiezen om niet uit te keren na een brand wanneer een huis niet-conform is.

Voldoet jouw huis nog niet aan deze regel? Bij Expert hebben we een aanbod aan verschillende rookmelders voor je.

Vanaf wanneer gaat de verplichting in?

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in Nederland. Er is voor deze datum gekozen om gebouweigenaren voldoende tijd te geven om de aanpassingen door te voeren en problemen met beschikbaarheid en leveringen te voorkomen.

Een rookmelder moet voldoen aan een aantal eisen. Zo moet hij voorzien zijn van het EN 14604 certificaat. Dit certificaat geeft aan dat een rookmelder een goed signaal laat afgaan en de rook goed kan waarnemen.

Waarom de verplichting?

De belangrijkste reden voor het verplichten van rookmelders is dat deze apparaten mensenlevens redden. De meeste slachtoffers van een brand vallen namelijk door het inademen van rook. Uit een onderzoek van het TNO blijkt dan ook dat rookmelders op elke verdieping het risico op dodelijke slachtoffers vermindert.

Als je slaapt, ruik je niets. Dus wanneer er ‘s nachts rook ontstaat merk je dat niet. Je gehoor werkt wel tijdens het slapen. Alleen daarom is het volgens de brandweer al van levensbelang dat iedereen een rookmelder in huis neemt. Is je huis aangesloten op gas? Dan wordt er vaak ook streng aangeraden om een koolmonoxide melder aan te schaffen.

Je redt met een rookmelder niet alleen jezelf en je huis, maar ook het huis of de kamer van je buren/huisgenoten. Het koppelen van rookmelders in verschillende huizen of verdiepingen is ook mogelijk. De gekoppelde rookmelders staan dan met elkaar in verbinding door middel van radiosignalen. Wanneer er één melder afgaat, geeft hij direct een seintje aan de andere melders. Op die manier krijgen buurtbewoners ook een melding bij het ontstaan van rook en kunnen ze op tijd ingrijpen. Gekoppelde rookmelders worden dan ook aanbevolen door de brandweer. Overigens zijn smart-rookmelders ook koppelbaar. Deze bedien je daarnaast ook nog eens heel eenvoudig vanuit een app op je smartphone of tablet.

Wil je weten welke rookmelder geschikt is voor jouw huis of waar je hem het best kan ophangen? Kom dan langs bij één van onze 140 winkels en daar wordt je van persoonlijk advies voorzien door een van onze medewerkers!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt