Navigatie

Advies over kookplaten

Kookplaat kopen? Wij adviseren je graag!

Wanneer je een kookplaat gaat kopen, kun je uit veel soorten kiezen. Iedere kookplaat heeft andere mogelijkheden. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe kookplaat.

Expert biedt een ruim assortiment kookplaten, van o.a. Etna, Siemens, Bosch en AEG. Zo weet je zeker dat je bij Expert een kookplaat koopt waar je lang plezier van hebt. Wil je graag persoonlijk advies? Kom dan naar een van onze 140 winkels.

Bekijk alle kookplaten bij Expert

Kookplaat advies
Kookplaat advies

Wat voor kookplaat kies je?

Er zijn verschillende soorten kookplaten: gaskookplaten, inductie kookplaat, keramische kookplaten en traditioneel elektrische kookplaten. Daarnaast kun je kiezen tussen een vrijstaande kookplaat en een inbouwkookplaat. Wat zijn de verschillen tussen deze kookplaten en wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het hieronder.

Gaskookplaat

Gas kookplaat

Koken op gas is de meest bekende vorm van koken en wordt nog steeds veel gebruikt. Het heeft dan ook veel voordelen. Zo is de temperatuur goed te regelen, waardoor je minder kans hebt op aangebrand eten. Bovendien kun je elke pan gebruiken die je wilt. Dat is bij bijvoorbeeld koken op inductie niet het geval. Het nadeel van een gaskookplaat is dat je open vuur gebruikt. Dit brengt veiligheidsrisico’s met zich mee.

Voordelen Nadelen
+ De warmte is goed te regelen - Lastiger schoon te maken
+ De warmte wordt direct op de pan overgedragen - Door het open vuur minder kindvriendelijk

Alle gas kookplaten

Inductiekookplaat

Inductie kookplaat

Koken op inductie wordt steeds populairder. Vooral in huishoudens met kleine kinderen wordt steeds vaker voor inductie gekozen. De tiptoetsen of draaiknoppen zijn beveiligd met een kinderslot. Inductiekookplaten reageren snel en geven alleen warmte af wanneer de pan erop staat. De kookplaat zelf wordt niet te heet.

Voordelen Nadelen
+ Kindvriendelijk (geen vuur) - Aanschaf van voor inductie geschikte pannen
+ Warmt sneller op dan gas
+ Gemakkelijk schoon te houden

Alle inductie kookplaten

Keramische kookplaat

Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat is voorzien van elektrische verwarmingselementen die zich onder de glasplaat bevinden. De verwarmingselementen worden rood wanneer ze warm worden. Een keramische kookplaat moet eerst opwarmen voordat je kunt beginnen met koken en blijft nog een tijd warm nadat je deze hebt uitgezet. De plaat blijft na het koken nog zo’n 10-30 minuten heet. Een keramische kookplaat is hierdoor minder energiezuinig dan een inductiekookplaat.

Voordelen Nadelen
+ Gemakkelijk schoon te houden - Minder efficiënt dan een inductiekookplaat
+ Efficiënter dan een traditioneel elektrische kookplaat

Alle keramische kookplaten

Elektrische kookplaat (traditioneel)

Elektrische kookplaat (traditioneel)

Een traditioneel elektrische kookplaat (dus niet keramisch of met inductie) heeft het voordeel dat die goedkoop is in de aanschaf. Een nadeel is dat het langer duurt voordat de kookplaat warm wordt. En de kookplaat blijft ook nadat je deze hebt uitgezet nog een tijd warm. Een traditioneel elektrische kookplaat is vergeleken met andere kookplaten minder energiezuinig in het gebruik.

Voordelen Nadelen
+ Goedkoper in de aanschaf - Minst zuinig, dus hogere energierekening
- Kookplaat warmt langzaam op

Alle elektrische kookplaten

Inbouwkookplaat

Inbouwkookplaat

Ook inbouwkookplaten zijn er in de soorten gas, inductie, keramisch en (traditioneel) elektrisch. Een inbouwkookplaat is verzonken in een uitsparing in het keukenblad. Daardoor wordt de kookplaat één geheel met het aanrecht, voor een mooie strakke uitstraling. Let bij de aanschaf van een inbouwkookplaat op de juiste nismaten. De nismaat is vaak anders dan de maat van de kookplaat zelf.

Alle inbouwkookplaten

Eten bereiden op een inbouw inductiekookplaat

Stroomvoorziening voor inductie- en keramische kookplaten

Een inductie- of keramische kookplaat vraagt een hoog vermogen. Je moet daarom rekening houden met de stroomvoorziening. Voor koken met inductie heb je meestal een 5-polig stopcontact (met 5 gaten) nodig, en voor keramisch koken bijna altijd. Dit noemen we een Perilex aansluiting. Hiermee wordt je kookplaat verdeeld over meerdere stroomgroepen en kun je koken op 2 of 3 fasen, afhankelijk van de meterkast in je woning.

1-fase kookplaat, voor een standaard stopcontact
Ben je van plan over te stappen van gas naar inductie, maar wil je geen aanpassing doen in je meterkast? Dan is een 1-fase kookplaat voor jou de ideale oplossing. Een 1-fase kookplaat heeft een normale stekker waardoor je hem gewoon op een standaard stopcontact aan kunt sluiten.

2 fasen kookplaat, voor elke Perilex aansluiting
Een 2 fasen kookplaat kun je op elke 16 A Perilex aansluiting aansluiten. Naast een Perilex aansluiting, heb je dan in je meterkast een gekoppelde stroomgroep. Deze herken je aan twee blokjes met één gedeelde hendel. Een gekoppelde groep is alleen geschikt voor een 2 fasen kookplaat. Voor een 3 fasen kookplaat heb je krachtstroom nodig.

3 fasen kookplaat, voor een Perilex aansluiting met krachtstroom
Voor een 3 fasen kookplaat moet je eerst in je meterkast kijken of je krachtstroom hebt. Krachtstroom herken je aan vier gekoppelde groepen met één gedeelde hendel om de groepen mee aan of uit te zetten. Heb je krachtstroom in je meterkast? Dan kun je zowel een 2 fasen als een 3 fasen kookplaat gebruiken.

Gasbrander van een gaskookplaat

Kookzones

Iedere kookplaat; gas of elektrisch, is onderverdeeld in zones. Bijvoorbeeld één voor een grote pan, twee voor middelgrote pannen en één voor een kleintje. Het kookvermogen van iedere zone wordt uitgedrukt in Watts (W). Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de zone. Op elektrische kookplaten is goed te zien hoe groot iedere zone is, omdat de plaat op die plek gemarkeerd is en oplicht als hij aanstaat. Zo kun je precies zien waar de pan moet staan om de meeste hitte te vangen.

Bediening inductiekookplaat

Boostfunctie en flexibele kookzones

De meeste inductie- en keramische kookplaten zijn voorzien van een boost-functie. Hiermee kun je extra snel koken. Tegenwoordig zijn er ook inductie modellen met flexibele kookzones. Dit is een groter oppervlak waar je meerdere pannen tegelijk op kwijt kunt. Of je kunt bijvoorbeeld een grillplaat plaatsen.

Inductiekookplaat met pannen

Welke pannen heb je nodig voor inductie en keramisch?

Inductie
Om op inductie te kunnen koken heb je pannen nodig met een dikke bodem van magnetiseerbaar materiaal. Hiervoor kun je het best pannen gebruiken die speciaal gemaakt zijn om te koken op inductie. De dikke bodem van deze pannen houdt de warmte goed vast. Je kunt testen of een pan geschikt is voor inductie door een magneet bij de bodem van de pan te houden.

Keramisch
Bij keramisch koken geleiden pannen met een gladde dikke bodem het beste. Je hoeft niet per se nieuwe pannen aan te schaffen. Maar houd er rekening mee dat een pan zonder gladde bodem op een keramische kookplaat minder efficiënt is. Je verliest dan tijdens het koken meer warmte en de pan wordt minder snel warm dan bij een pan met gladde bodem. Verder kan een pan die je eerder op een gasstel hebt gebruikt door de vlammen zijn kromgetrokken waardoor deze niet meer perfect glad is.

Nismaten inbouwkookplaat

Nismaten bij een inbouwkookplaat

Hoewel de breedtemaat het meest belangrijk is, verschillen hoogte, breedte en diepte per model inbouwkookplaat. Daarom is het belangrijk om alle maten nauwkeurig op te meten. Meet ook de dikte van het keukenblad.

Ikea inbouwmaten
Ikea verkoopt keukenbladen met een dikte van 2,8 en 3,8 cm. Kies een kookplaat die geschikt is voor de dikte van het keukenblad. Verder moet de diepte van het keukenblad 63,5 cm zijn. De diepte meet je van de voorkant van het keukenblad tot aan de muur.

Inbouwkookplaat inbouw- en inmeetservice van Expert

Gratis inmeetservice bij Expert

Twijfel je over de nismaten?  Neem dan contact op met onze Experts. Bij aanschaf van een inbouwkookplaat meten zij gratis voor je in. Zo weet je zeker dat de kookplaat in je keuken past! Vraag naar de inmeetservice bij jouw lokale Expert. Of bekijk de inmeetservice voorwaarden.

Inbouwservice

Heb je een nieuwe inbouwkookplaat aangeschaft, maar hulp nodig bij het inbouwen van de kookplaat? Ook voor het inbouwen kun je bij Expert terecht. Klik hier voor meer informatie over onze inbouwservice.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!