Navigatie

Waarom is een vriezer met ijsaanslag minder zuinig?

Waarom verbruikt een vriezer met een laag ijs meer energie?

Je hoort vaak dat een vriezer met ijsaanslag minder zuinig is en meer energie verbruikt. Volgens het bekende koelkastenmerk Liebherr verbruikt een vriezer met een laag ijs van 1 cm dik ongeveer 20% meer energie. Maar waarom is dat eigenlijk? Hieronder leggen we uit waarom het belangrijk is om de vriezer regelmatig te ontdooien en hoe je ijsvorming kunt voorkomen met een no frost koelkast of vriezer.

Bekijk alle vriezers

Een laag ijs in de vriezer is niet praktisch

Natuurlijk is een dikke laag ijs in de vriezer niet erg praktisch. De deur kan dichtvriezen waardoor je de vriezer minder makkelijk open krijgt en verpakkingen kunnen vastvriezen aan het ijs. Ook kan je de verpakkingen vanwege rijpvorming vaak minder goed lezen. En in het ergste geval zit er zoveel ijs in de vriezer dat de vriezerdeur niet goed meer sluit. Sowieso om praktische redenen is het daarom een goed idee om de vriezer regelmatig te ontdooien.

IJs heeft een isolerende werking

Laten we als voorbeeld uitgaan van een iglo. Binnenin de iglo is het relatief warm terwijl het buiten stormt en tientallen graden onder nul is. Door de zon en de warmte van de mensen in de iglo smelt het ijs een heel klein beetje en worden de blokken ijs samen een massieve ijskoepel die heel goed isoleert tegen de kou.

Dan zou je dus denken dat een laagje ijs in de vriezer extra isolatie biedt en dat een vriezer met een laagje ijs daardoor juist zuiniger zou moeten zijn. Maar dat is niet hoe het werkt. Het maakt namelijk uit waar de ijslaag zit. Om dat te begrijpen, leg ik je eerst wat uit over de werking van een vriezer.

Hoe werkt een vriezer?

Een vriezer verplaatst de warmte van binnenin de vriezer naar het rooster aan de achterkant van het apparaat waar de warmte wordt afgegeven. Om de warmte te verplaatsen gebruikt een vriezer warmtepomp-techniek met een koelmiddel.

Eerst wordt het koelmiddel in gasvorm onder hoge druk gebracht door een compressor. De temperatuur van het koelmiddel stijgt hierdoor tot zo’n 50 graden. Aan de achterkant van de vriezer zit een radiator waardoor dit hete gas wordt geleid en het geleidelijk zijn warmte afgeeft aan de omgeving waardoor het gas weer afkoelt. Op deze manier raakt een vriezer zijn warmte kwijt.

Wanneer het gas afkoelt, wordt het vloeibaar. Tijdens deze verandering van gasvorm naar vloeibare vorm, geeft het koelmiddel nog meer warmte af. Vervolgens gaat het koelmiddel in vloeibare vorm door leidingen de vriezer in. In de vriezer wordt de druk van het koelmiddel verlaagd waardoor het weer overgaat naar gasvorm. Door verdamping wordt de temperatuur van het koelmiddel veel lager, tot wel tientallen graden onder nul.

Het koelmiddel is nu kouder dan de vriezer zelf, waardoor het de vriezer verder af kan koelen. Het koelmiddel onttrekt de warmte uit de vriezer. Vervolgens wordt het gasvormige koelmiddel weer naar de compressor geleid en begint de cyclus opnieuw.

Waarom ijsvorming de werking van de vriezer hindert

Als er een dikke ijslaag op de koelleidingen zit dan kan de vriezer zijn warmte minder goed kwijt. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft ijs een isolerende werking. Dat betekent dus dat een ijslaag ervoor zorgt dat de vriezer zijn warmte minder goed kwijt kan omdat het de koelleidingen isoleert. En dat is precies wat je niet wil. Een koelleiding werkt het best wanneer hij zo goed mogelijk contact maakt met de lucht in de vriezer. Er zijn ook vriezers waarbij de koelleidingen achter een wand zitten of zijn ingeschuimd, maar hierbij is het principe van een laag ijs die isoleert en de koeling daardoor minder efficiënt maakt hetzelfde. Met een dikke ijslaag moet een vriezer dus harder werken om te kunnen koelen. Hierdoor verbruik je bij een ijslaag van 1 cm wel 20% meer energie. Maar ook dun ijslaagje van 2 mm heeft al een nadelige werking,; dat scheelt namelijk al 10% energie.

Een no frost vriezer voorkomt ijsvorming

Vriezers met een no frost systeem voorkomen ijsvorming in de vriezer. Daarom hoef je een no frost vriezer in principe nooit te ontdooien. Dat scheelt weer een naar klusje en doordat er geen laag ijs in de vriezer komt, blijft de vriezer altijd energiezuinig werken.

Wat is no frost

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt