Navigatie

Koken met een stoomoven

Wat is een stoomoven?

Koken met stoom is populair. Het is namelijk niet alleen een bijzondere manier van koken, maar ook nog eens gezond! De stoomoven is niet het meest bekende apparaat in de keuken en daarom willen we je hem graag aan je voorstellen. Wat kan een stoomoven allemaal en wat zijn de voordelen? We leggen het je uit!

Bekijk alle stoomovens

Stoomoven recepten

Net als met een standaard oven, maak je met een stoomoven heerlijke gerechten. Het verschil is dat je met een stoomoven tijdens de bereiding gebruik maakt van stoom. Gerechten zijn daardoor gezonder. Je hebt namelijk helemaal geen olie of boter nodig om de maaltijd knapperig te maken. Daarnaast worden voedingsstoffen en smaken beter behouden.

In een stoomoven bereid je voornamelijk gerechten met veel vitaminen. Aangezien deze goed worden behouden tijdens de bereiding geniet je van een vitaminerijke maaltijd. Groentes zijn bijvoorbeeld heel geschikt om te koken met stoom. Naast vitaminen en smaken worden ook de kleuren en structuren goed behouden. Daardoor is het ook heerlijk om pasta of fruit te bereiden in een stoomoven. Wat verder nog een mooi voordeel is, is dat je van knapperigere resultaten geniet. Bij het maken van een taart, pizza of ovenschotel maakt dat knapperige randje het gerecht net ietsjes lekkerder.

Hoe werkt een stoomoven?

Hoe krijg je dan precies die lekkere resultaten uit een stoomoven? Een stoomoven werkt met water dat verhit wordt en vervolgens omgezet in stoom. Het mooie daarvan is dat gerechten niet in aanraking komen met water. Dat is ook gelijk de reden dat vitamines, kleuren en structuren beter behouden worden.

Een stoomoven beschikt in de meeste gevallen over een waterreservoir, maar kan ook aangesloten worden op een waterleiding. Het waterreservoir kan je er uithalen en zelf vullen met water zodra die leeg is. Verder is een stoomoven heel makkelijk te bedienen via het bedieningspaneel. Deze is eigenlijk identiek aan die van een standaard oven en is vaak te bedienen met knoppen of touch bediening.

Soorten stoomovens

Er zijn verschillende soorten stoomovens. Zo heb je stoomovens met gedeeltelijke stoom of juist met volwaardige stoom. Verder heb je ook nog combi-stoomovens.

Stoomovens met gedeeltelijke stoom voegen alleen aan het begin van het proces wat stoom toe. Verder wordt er dan hetelucht gebruikt. Ovens met gedeeltelijke stoom zijn daardoor vooral geschikt voor het bakken van broden en taarten en het bereiden van vlees en vis. Door de korte toevoeging van stoom krijgen de gerechten, zoals ovensnacks en frietjes, een krokant laagje.

Voor het stomen van complete maaltijden maak je gebruik van een stoomoven met volwaardige stoom. Het hele proces wordt er gebruik gemaakt van stoom. Zo maak je bijvoorbeeld heerlijke gestoomde gerechten met groenten, fruit, rijst of pasta. In een volwaardige stoomoven kan je ook vlees bereiden, maar het wordt wel minder bruin.

Naast een gedeeltelijke- of volwaardige stoomoven is er ook de combi-stoomoven. Deze oven combineert een bak- en een stoomfunctie. Daarnaast hebben sommige combi stoomovens ook een grill- of magnetronfunctie. Daardoor kan je maaltijden snel opwarmen of ingevroren gerechten ontdooien. Combi-stoomovens zijn ook weer te verdelen in ovens met gedeeltelijke- of volwaardige stoom.

Wil je meer informatie over stoomovens? Bekijk de pagina met 7 dingen die je moet weten als je een stoomoven wil kopen. Meer weten over verschillende soorten ovens? Lees dan onze adviespagina!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt