Navigatie

Wat is High-Res Audio

Wat is hoge resolutie audio

Als je op zoek bent naar een nieuwe speaker, koptelefoon, soundbar of hifi-apparaat, dan ben je waarschijnlijk de term High-Res Audio tegengekomen. Maar wat is dit eigenlijk? En heb je het nodig? Op deze pagina leggen we het voor je uit.

Met High-Res Audio geniet je van jouw favoriete muziek in een hoge resolutie. Zoals bij een tv een hogere resolutie zorgt voor een scherper beeld met meer details, hoor je bij High-Res Audio ook meer details. Zo kan je elk instrument van elkaar onderscheiden en elke noot goed horen. Ook komt de sfeer veel beter door, waardoor je de muziek ervaart zoals de maker het oorspronkelijk bedoeld heeft.

Wat is geluid in hoge resolutie?

Geluid is simpel gezegd niets meer dan trillingen in de lucht. Als je deze trilling digitaal wil opslaan moet je deze trillingen omzetten in blokjes data. En hoe meer blokjes je hebt, hoe mee details je kan horen. Deze blokjes kan je uitdrukken in bits. Luister je muziek van een cd, dan is dat in 16 bit. Luister je naar muziek in High-Res Audio, dan is dat in 24 bit.

Deze zogenaamde bitrate hangt samen met de bemonsteringsfrequentie, ook wel de sample frequency of sample rate genoemd. Deze sample rate geeft aan hoe vaak per seconde het digitale signaal wordt omgezet naar geluid. Ter illustratie: geluid van een cd heeft een sample rate van 44,1 KHz, wat inhoudt dat een cd-speler 44.100 keer per seconde het digitale signaal omzet naar geluid. High-Res Audio-bestanden hebben meestal een sample rate van minstens 96 KHz.

Ondersteunt een apparaat High-Res Audio, dan worden deze twee waarden vaak in de specificaties aangegeven met 24 bit/96 KHz, of verkort met 24/96.

Hoe luister je naar High-Res Audio

Om High-Res Audio te beluisteren moet je uiteraard een apparaat hebben dat dit kan afspelen. Veel high-end koptelefoons en oordopjes, wifi-speakers en bluetoothspeakers, soundbars en receivers ondersteunen High-Res Audio. Om dit te checken kan je vaak in de specificaties kijken of 24-bit/96 wordt genoemd, of of je het logo kan zien.

Daarnaast moet de bron ook High-Res Audio kunnen afspelen. Een gewoon Spotify-account streamt geen muziek in hoge resolutie, al hebben ze wel een nieuw account aangekondigd waarbij dat wel kan. Wil je niet wachten, kies dan voor streamingsdiensten als Tidal, Apple Music of Deezer.

Stream je de muziek via bluetooth, dan is het ook verstandig om te checken of de bluetoothcodec de geluidskwaliteit intact laat. Lees daar meer over op onze adviespagina Geluidskwaliteit & Bluetooth – Alles over aptX, LDAC en andere Codecs.

Het nadeel van High-Res Audio

High-Res Audio klinkt fantastisch, maar het heeft wel één nadeel: de bestandsgrootte. En als je thuis of op kantoor via wifi luistert is dat misschien geen probleem, maar als je gebruikmaakt van mobiel internet, dan kan het oplopen. Met een dagje muziek luisteren kan je dan al snel meerdere gigabytes gebruiken. Heb je geen onbeperkte data bij je telefoonabonnement, dan is het verstandig om hier op te letten.

Conclusie

Met High-Res Audio geniet je van muziek in een hogere resolutie. Hierdoor is de geluidskwaliteit hoger dan bij cd’s. Hierdoor hoor jij elk detail, komt de sfeer beter over en ervaar je de muziek zoals het bedoeld is. Om High-Res Audio te luisteren moet je een apparaat hebben dat dit kan afspelen, zoals een soundbar met High Res Audio of wifi-speaker met High Res Audio, en de bron moet de muziek in hoge resolutie uitzenden.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt