Navigatie

Pyrolyse oven

Wat is een stoomoven?

Wanneer je een oven gebruikt, wordt deze vuil. Kruimels en vet zetten zich vast in de oven en om dit schoon te maken is best een klus. Daarom zijn er nu ook zelfreinigende ovens. Bij een oven met katalyse gaat schoonmaken heel makkelijk. De oven wordt tot hoge temperatuur verwarmd zodat vet en vuil verbranden tot as. Nadat de oven is afgekoeld, veeg je het as vervolgens heel makkelijk op. Leer verder over wat pyrolyse is en hoe het werkt.

Bekijk alle ovens

Wat is pyrolyse?

Pyrolyse vind je terug bij zelfreinigende ovens. Niet alle ovens hebben dus pyrolyse. Met deze reinigingsfunctie wordt de oven tot hoge temperatuur verwarmd zodat vet en vuil verbranden tot as. Dit as veeg je nadat de oven is afgekoeld makkelijk op. Op deze manier hoef je dus niet meer aan de slag met anti-vetspray en je hoeft geen hardnekkig aangekoekt vet meer weg te schrobben. Een pyrolyse oven maakt het je dus gemakkelijk, want het scheelt je veel werk met schoonmaken.

Hoe werkt pyrolyse?

Haal voordat je de pyrolyse functie van de oven inschakelt eerst de roosters en bakplaten uit de oven. Vervolgens druk je op de pyrolyse-knop en de oven vergrendelt de ovendeur. Dat is wel zo veilig, want tijdens pyrolyse wordt de oven heel heet. De oven wordt tot wel zo’n 500 °C verhit. Bij deze hoge temperatuur verbranden vet en vuil tot as. Nadat de oven is afgekoeld, veeg je dit as heel makkelijk op met een doek.

Hoe vaak gebruik je pyrolyse?

Afhankelijk van hoe vaak je de oven gebruikt en hoe vies hij wordt, gebruik je de pyrolyse-functie zo’n 2 tot 4 keer per jaar. Je kunt pyrolyse dus het beste zien als een grote schoonmaakbeurt van je oven. Tussendoor kun je de oven even schoonvegen met een lichtvochtig doekje, zodat je het ergste vuil weghaalt.

Hoe lang duurt pyrolyse?

Het pyrolyse programma van de oven duurt bij de meeste pyrolyse ovens ongeveer 2 uur. Houd er rekening mee dat de oven daarna nog een tijd af moet koelen. Het is handig om pyrolyse bijvoorbeeld ’s avonds na het koken in te schakelen zodat je het as de volgende ochtend op kan vegen.

Een prolyse oven bespaart tijd

Met een pyrolyse oven wordt de hele binnenkant van de oven gereinigd. Vet en vuil verbranden op hoge temperatuur tot as, waarna je het as makkelijk met een doekje op kunt vegen. Als je wel eens een met vet aangekoekte oven hebt schoongemaakt, dan zul je een oven met pyrolyse functie zeker waarderen! Met pyrolyse hoef je niet meer te schrobben of aan de slag met ovenspray en daarom bespaar je een hoop tijd.

Wat is het verschil tussen pyrolyse en katalyse?

Pyrolyse is niet de enige techniek die wordt toegepast bij zelfreinigende ovens. Een andere techniek die je bij dit soort ovens vaak ziet is katalyse. Maar wat is het verschil tussen pyrolyse en katalyse?

Wat pyrolyse is, hebben we hierboven al uitgelegd. In het kort: de oven wordt tot 500 graden verwarmd zodat vuil en vet verbranden tot as waarna je de as makkelijk opveegt. Met pyrolyse reinig je de hele binnenkant van de oven.

Een oven met katalyse werkt anders. Dit type oven heeft een vet-absorberende laag op de achterwand van de oven. Meestal zit deze laag alleen aan de achterzijde, maar sommige ovens hebben ook een absorberende laag op de zijwanden. Bij een oven met katalyse verbranden vet en vuil al bij 200 graden, maar alleen bij het gedeelte met de vet-absorberende laag. Bij een katalyse oven, moet je de rest van de oven dus nog steeds op de ouderwetse manier schoonmaken.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt