Navigatie

Wat is slow coffee?


Wat zijn de beste koffiebonen voor een koffiemachine?

Als je wel eens naar een koffiebar gaat, ben je de term “slow coffee” vast al eens tegengekomen. Maar wat is het precies? En hoe zet je thuis slow coffee? Slow coffee is met aandacht gezette koffie, die je bereid met versgemalen kwaliteits-koffiebonen en met langzamere zettechnieken. Daardoor kun je intens genieten van de smaak en geur van de koffie en wordt koffiedrinken net zoiets als het proeven en genieten van een goed glas wijn. Voor slow coffee neem je de tijd, zodat je er echt van kunt genieten.

Bekijk alle koffieapparaten

Slow coffee wordt met aandacht gezet

Voor het zetten van slow coffee neem je bewust de tijd. Het bereidingsproces duurt langer, maar dat is nou precies de bedoeling, want ook het bereiden hoort bij de koffie-beleving. Je meet de juiste hoeveelheid koffiebonen af, maalt ze tot precies de juiste maalgraad met een koffiemolen en gebruikt een papieren filter om de koffie langzaam door te laten lopen. Koffie bereiden als een barista doe je met veel aandacht, speciale koffiebonen (bijvoorbeeld single origin) en nauwkeurig afgestemde koffiezettechnieken. Koffiedrinken wordt zoals het proeven van wijn, waarbij de oorsprong van de koffie en de manier waarop de koffie wordt gezet een groot verschil maakt.

Slow coffee heeft aandacht voor complexe smaken en aroma’s

Het drinken van slow coffee kun je vergelijken met het proeven van wijn. Je geniet van de smaak en kunt de verschillende tonen en aroma’s goed proeven. Koffie kan bijvoorbeeld fris, zuur, zoet of bitter zijn en een fruitige, notige, chocolade- of aardeachtige smaak hebben.

Slow coffee is betere koffie

Koffiebonen die je gebruikt om slow coffee mee te bereiden zijn kwalitatief goed en consumeer je binnen zes maanden na de verpakkingsdatum. De koffiebonen worden voor elk kopje koffie versgemalen en het koffiezetproces doe je nauwkeurig en met aandacht. Al deze dingen samen zorgen voor echte kwaliteitskoffie waarbij de smaak, de geur en het aroma van de koffie goed tot hun recht komen. Op deze manier kun je verschillende soorten koffie ook echt goed proeven en wordt koffiedrinken een intense beleving. Slow coffee is écht van de koffie genieten.

Slow coffee behoort tot de third wave coffee

Tijdens de first wave (vanaf 1960) werd koffie op grote schaal populair in Nederland. De smaak van de koffie maakte toen nog niet veel uit; het werd vooral gedronken als een oppeppende drank vanwege de cafeïne. First wave coffee was voorgemalen, vacuümverpakte koffie en was vaak van mindere kwaliteit, met een bittere of verbrande smaak.

Tijdens de second wave (vanaf 1990) werd ook de smaak belangrijk en werden er variaties zoals cappuccino naar Nederland gehaald. Ook deden Senseo koffiepads en Nespresso koffiecapsules hun intrede. Deze koffie was vooral makkelijk; met een Senseo zet je bijvoorbeeld in een minuut twee kopjes koffie.

Slow coffee behoort tot de third wave coffee (vanaf 2005). Deze derde golf staat voor met aandacht bereide koffie en is geïnspireerd op koffie die door een barista is bereid in een koffiebar. De koffiebonen zijn speciaal geselecteerd en vers gemalen, om vervolgens nauwkeurig en langzaam te worden bereid. Hierdoor komen de verschillende smaken en aroma’s die van nature in de koffieboon zitten goed tot hun recht en kun je de verschillen goed proeven. Koffiedrinken wordt een intense beleving, in plaats van zomaar een drankje.

  • Gebruik warm water (net van de kook af) en spoel het papieren filter door zodat het helemaal nat is.
  • Gebruik een weegschaal om de juiste hoeveelheid koffiebonen af te wegen voor een kopje koffie.
  • Met een koffiebonenmaler maal je de verse koffiebonen tot een medium grove of grove maalgraad.
  • Doe de gemalen koffie in het papieren filter en giet een klein beetje warm water op de koffie zodat het vochtig wordt en laat dit een halve minuut staan.
  • Giet vervolgens de rest van het water op de koffie. Je kunt dit in een keer doen of in meerdere keren met steeds een beetje water.
  • Wacht zo’n twee tot vier minuten totdat al het water is doorgelopen.

Hoe maak je thuis slow coffee?

Nu je een idee hebt van wat slow coffee is, wil je er vast ook thuis van genieten. Je hebt hiervoor een weegschaal, een koffiebonenmaler, papieren koffiefilters en een goed koffiefilterapparaat nodig. De techniek om slow coffee te zetten is eigenlijk heel eenvoudig, maar de kunst zit in de aandacht en in het detail waarmee je de koffie zet.

Afhankelijk van de zetmethode gebruik je een andere verhouding tussen koffie en water. Het beste resultaat behaal je door te experimenteren en te proeven wat je lekker vindt. Op een liter water gebruik je ongeveer tussen de 50 tot 65 gram koffie. Dit zijn ongeveer 5 afgestreken schepjes of eetlepels.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt