Navigatie

Smartwatches en activity trackers: het verschil

Het is belangrijk om voldoende te bewegen, regelmatig te sporten en goed te eten. Dit houdt de mens gezond en fit. Dat weten we allemaal, maar is soms lastig om iedere dag te doen. Tegenwoordig kun je eenvoudig bijhouden hoeveel je beweegt en kan je tijdens het sporten verschillende parameters in de gaten houden. Dat is ideaal en één van de redenen om een smartwatch of een activity tracker aan te schaffen! In deze blog lees je het verschil tussen beide wearables, waardoor jij uiteindelijk weet wat het beste bij jou past.

Wat is een smartwatch?

Een smartwatch is een horloge die in verbinding staat met jouw smartphone. Ze zijn er in veel soorten en maten en van verschillende merken. De één lijkt op een kleine smartphone, waar de ander een klassiek uiterlijk heeft. Ook zijn ze er met een sportief uiterlijk.

Naast het aanduiden van de tijd kan een smartwatch informatie versturen naar en/of ontvangen van jouw smartphone. Notificaties van berichten, telefoontjes of apps krijg je erop binnen. Het is eigenlijk het verlengde van jouw telefoon, waardoor je niet altijd meer je telefoon hoeft te pakken om te checken of je nog berichtjes krijgt. Ook kan een smartwatch jouw sport- en fitnessprestaties meten met bijvoorbeeld een hartslagmeter of een stappenteller. Het verschilt per smartwatch hoe de informatie precies getoond wordt. Bij de ene zie je direct de hele tekst, waar je bij de andere maar gedeelte ervan kan lezen of enkel ziet dat er een bericht binnen is gekomen.

De functies verschillen per smartwatch, maar van de GPS-functie, het luisteren van muziek via jouw smartwatch en de hartslagmeter wordt het meeste gebruikgemaakt.

  1. De GPS in een smartwatch is erg handig wanneer je een stuk gaat wandelen of hardlopen. Je kunt jouw tempo erop aflezen, de afgelegde afstand bijhouden en achteraf de gelopen route bekijken. Ook kan je hem vaak koppelen met Google Maps of een andere navigatie-app, om eenvoudig te kunnen navigeren of jouw locatie te bekijken.
  2. Om muziek te kunnen luisteren via jouw smartwatch moet je genoeg interne opslagruimte hebben en muziek van jouw smartphone overzetten op jouw smartwatch. Vaak kun je ook gebruikmaken van afspeellijsten van Spotify. Je luistert de muziek via een bluetooth-headset, dus deze moet je ook hebben.
  3. De hartslagmeter laat, zoals de naam al doet vermoeden, jouw hartslag zien. Het geeft je een beeld van jouw algehele conditie en tijdens het sporten kan je instellen wat de boven- en ondergrens van je hartslag mag zijn. Dat is erg handig voor het trainen in een bepaalde hartslagzone.

Wat is een activity tracker?

Een activity tracker is een (arm)band met sensoren die de hele dag door allerlei metingen verricht waarmee je jouw gezondheid in de gaten kan houden. Ook deze wearable is er in allerlei soorten en maten en van allerlei merken.

Afhankelijk van de soort verricht de activity tracker verschillende metingen. Je kunt je hartslag ermee aflezen en het aantal stappen (en daarmee de afgelegde afstand). De afgelegde tijd en snelheid worden gemeten en de tracker meet zelfs de verbruikte calorieën op basis van alle bewegingen. Een activity tracker is in principe niet als een horloge ontworpen, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer activity trackers waar je de tijd en notificaties van jouw telefoon op kan aflezen. Daardoor wordt deze wearable steeds meer multifunctioneel.

Een activity tracker is ook ideaal voor het monitoren van jouw slaapritme. Je hoeft hem maar zelden op te laden en vaak is hij erg dun. Dat ondersteunt deze mogelijkheid en zorgt ervoor dat dit op een comfortabele manier kan.

Sommige activity trackers hebben een scherm, andere niet. Wanneer deze er wel is, kan je de gemeten gegevens terugzien op het display. De wearables zonder scherm staan meestal in verbinding met een bijbehorende app op jouw smartphone. In die app kan je eenvoudig alle gemeten gegevens bekijken en vaak ook met elkaar vergelijken. Daardoor kan je eenvoudig zien hoe jouw gezondheid ervoor staat of bijvoorbeeld jouw sportprestaties zijn verbeterd. Sommige activity trackers moet je met jouw laptop of computer verbinden om gegevens in te kunnen zien.

Een activity tracker is ook ideaal voor het monitoren van jouw slaapritme

De vergelijking

Smartwatch Activity Tracker
Doel Een horloge als verlengde van jouw smartphone. Je blijft eenvoudig altijd op de hoogte van meldingen die op jouw telefoon binnenkomen. Allerlei parameters in de gaten houden om zo jouw levensstijl gezonder en actiever te maken.
Het uiterlijk Deze wearable lijkt het meest op een klassiek horloge en heeft qua uiterlijk vaak overeenkomsten met een telefoon. Ze zijn mooi en stijlvol, waardoor je ze overal naartoe kunt dragen. Deze lijkt het minst op een horloge. In eerste instantie was het vooral een zo dun mogelijk bandje die je comfortabel de hele dag draagt. Tegenwoordigs stellen merken ook steeds hogere eisen aan het uiterlijk, omdat je hem dus de hele dag draagt.
Comfort Deze is prettig te dragen, zoals een horloge, maar is meestal niet gemaakt voor sporters, waardoor de meeste dan minder comfortabel kunnen zitten. Materialen kunnen bijvoorbeeld minder prettig aanvoelen wanneer je zweet. Deze wearable is gemaakt om comfortabel te zitten en om prettig mee te kunnen sporten.
Gebruiksgemak Een smartwatch is meestal voorzien van een touchscreen. Dit werkt over het algemeen gemakkelijk en prettig, maar dat wordt minder wanneer je tijdens het sporten gaat zweten. Activity trackers werken erg gemakkelijk en behoeven weinig installatie. De metingen lopen vervolgens de hele dag door. De soorten zonder display zijn tijdens het bewegen, bijvoorbeeld tijdens een intensieve training, minder gemakkelijk te gebruiken. Je moet dan jouw telefoon of laptop erbij halen om de gegevens in te zien.
Batterij Een smartwatch is erg uitgebreid en heeft veel functies. Daardoor gaat de batterij minder lang mee en moet je hem dus regelmatig opladen. Een activity tracker hoef je maar zelden op te laden. Sommige fabrikanten beweren zelfs dat dit eens in de 6 maanden hoeft.
Notificaties Smartwatches zijn ontwikkeld om er eenvoudig notificaties op binnen te krijgen. Op sommige zie je een heel bericht verschijnen, waar je op andere een gedeelte ervan ziet of enkel ziet dat er een bericht is binnengekomen. Op veel smartwatches is het ook mogelijk om direct op een bericht te reageren. Niet alle activity trackers hebben een scherm. Als deze er wel is, is het scherm vaak klein. Daardoor kun je de notificaties vaak minder uitgebreid en prettig bekijken.
Prijs Zoals gezegd hebben smartwatches vaak meerdere functies, het is een luxeproduct. Daardoor is deze wearable vaak aan de dure kunt. Een activity tracker is, vergeleken met een smartwatch, vrij simpel. Deze wearable is daardoor meestal een stuk lager geprijsd.

Conclusie

Wanneer je een smartwatch of activity tracker wilt aanschaffen, is het belangrijk om eerst na te gaan wat je er precies mee wilt gaan doen. Op die manier kan je het beste een keuze maken voor één van de twee soorten wearables.

Je kunt het beste een smartwatch kopen, als je vooral op zoek bent naar een horloge en je eenvoudig op de hoogte wilt zijn van meldingen die op jouw telefoon binnenkomen. Je betaalt er een hogere prijs voor, maar koopt er ook een apparaat voor dat veel functies heeft. Het houdt jou verbonden met familie en vrienden en maakt het mogelijk om inzicht te krijgen in jouw gezondheid.

Een activity tracker is vooral erg geschikt wanneer je meer inzicht wilt in jouw lichamelijk activiteiten en conditie. Ook wanneer je jouw levensstijl wilt verbeteren en als je actiever wilt worden, is deze wearable erg toepasselijk.

Bronnen: sporthorloge365.nl, hardloopzone.nl en consumentenbond.nl

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert