Navigatie

Sony WH-1000XM4 | Expert productvideo

28-08-2020

Na lang wachten is eindelijk de Sony WH-1000XM4 verschenen. En deze noise-cancelling bluetooth koptelefoon heeft flinke schoenen te vullen. Hoe doet de XM4 het vergeleken met zijn voorganger, de XM3?

Bekijk het product

1. Opening

Hoi, ik ben Antoine van Expert! Al jaren strijdt Sony voor de plek van beste noise cancelling koptelefoons, en veel mensen zullen je zeggen dat ze dat ook zijn. Nu net nieuw is de 1000XM4! Wij kijken vandaag of Sony die toppositie ook weer met deze koptelefoon weet te behouden! Twee jaar terug kwam Sony met de 1000XM3. Veel mensen ervaarden deze koptelefoon als een geweldig apparaat en ook nu lijkt dit weer het geval te zijn met het What Hifi award en de reviews die binnenstromen. Eén functie wat de vorige koptelefoons van Sony al onderscheidde van veel anderen was de hoge kwaliteit van geluid en het krachtige noise cancelling.

2. Toonaangevende noise cancelling

De XM4 borduurt hier op verder. Vergeleken met de XM3 is de XM4 nog beter. Volgens Sony is deze ruisonderdrukking wel 20% beter. Dat is natuurlijk lastig te controleren maar wat wel duidelijk is, is dat hij het wéér uitstekend doet. De adaptieve geluidsregeling, die zijn voorganger ook al had, is ook wat beter. Deze optimizer bepaalt aan de hand van een luchtdrukmeting wat de beste noise cancelling voor jouw hoofd is en past dit aan. Ben je bezig en komt er iemand naar je toe om wat te vragen? Dan kun je je hand over de rechter earbud houden om de ‘Attention Mode’ te activeren. Het geluid uit je koptelefoon wordt zachter en het omgevingsgeluid wordt geactiveerd zodat je alles om je heen kunt horen. Een nieuwe functie bij de XM4 is het speak-to-chat. Wanneer je met iemand praat wordt net als bij de Attention Mode je geluid gepauzeerd en je microfoons geactiveerd. Zeker een functie die handig kan zijn… maar ook eentje die wat minder fijn kan zijn als je graag meezingt… of in jezelf praat. Gelukkig is dit heel simpel via de koptelefoon of de app uit zetten.

3. Multi device ondersteuning

Ja hoor! Eindelijk! Na lang wachten is Sony er ook met de ondersteuning voor meerdere apparaten. Hierbij liep Sony toch wel wat achter op andere koptelefoons maar bij de XM4 vullen ze ook deze eis. Luister je naar muziek via je laptop en word je gebeld op je mobiel, dan schakelt de koptelefoon moeiteloos over.

4. Auto pauzeer

Qua nieuwe functies stopt het daar niet… ook een hele handige toevoeging is de bewegingssensor in de linker earcup. Als je nu muziek aan het luisteren bent, en je haalt de koptelefoon van je hoofd dan stopt je muziek automatisch. Ook de touchpad wordt uitgeschakeld, zodat je niet per ongeluk je koptelefoon bedient terwijl je hem neerlegt. Als je hem dan weer opzet… gaat alles gewoon weer aan.

5. Geluidskwaliteit

Het geluid van de XM3 was natuurlijk al gewoon goed, en de XM4 blijft daarin eigenlijk hetzelfde. We horen wel verschil wanneer er meerdere lagen van muziek te horen zijn, zo hoor je elk aparte instrument net wat beter en klinkt het allemaal wat ruimtelijker dan eerder.

6. Batterijduur

Met noise-cancelling en bluetooth aan mag je zo’n 30 uur luisterplezier verwachten met deze koptelefoon. Zet je de noise-cancelling uit, dan wordt dit geheel 38 uur.

7. Microfoonkwaliteit

Wat men bij de XM3 nog meer wat matig vond was de microfoon. Vooral met veel omgevingsgeluid was je wat lastiger te verstaan en viel je wel eens weg. De XM4 heeft een extra microfoon geplaatst, en filtert het omgevingsgeluid beter weg wanneer je de microfoon gebruikt. Je bent nu dus een stuk duidelijker te verstaan.

8. Design

Gebruikers van de XM3 zullen het misschien al wel gedacht hebben, “Huh, is dit echt de nieuwe XM4?” En dat klopt! Het design is namelijk bijna niet veranderd, het lijkt dus alsnog alsof je de XM3 in handen hebt. De bouw van plastic & leer blijft hiermee ook onveranderd, en dat is top, want die was bij de XM3 ook al van goede kwaliteit. Aan de zijkant zien we alle nodige knoppen weer terug om de koptelefoon aan te zetten en de custom knop voor bijvoorbeeld het wisselen van de noise cancelling modus. Niet te vergeten dat er ook nog ‘onzichtbare knoppen’ in de earbud zitten. Je kunt hiermee het volume omhoog en omlaag zetten, nummers skippen, en je muziek aan en uit zetten.

9. Comfort

Qua comfort van de XM4 zijn er wel wat dingen veranderd! De earcups zijn namelijk wat vergroot. Zo zitten ze nog beter om je oor en vallen ze eigenlijk altijd goed. Ook de hoofdband is nu wat dunner. Dankzij de zachte oorkussens en de dikke stugge padding hierin kun je zolang als je wilt luisteren, zonder dat je last van de koptelefoon begint te krijgen. Erg geschikt dus voor de langste luistersessies!

10. Conclusie

Zet de XM4 Sony weer aan de noise-cancelling top voor koptelefoons? Wat mij betreft wel. De ruisonderdrukking is nóg beter dan voorheen en werkt perfect. Zelfs de kwaliteit van het geluid is er op vooruit gegaan. Waar persoonlijk voor mij de XM4 echt het verschil maakt zijn de nieuwe functies, die ook hard nodig waren. De XM3 mistte toch nog net die belangrijke functies zoals het autopauzeren en de ondersteuning voor meerdere apparaten. Daarnaast is de verbetering van de microfoon ook echt van toegevoegde waarde. Je hebt dus gewoon een top koptelefoon in handen. De XM3 was al goed, en de XM4 weet op het succes van de voorganger verder uit te pakken. Met als resultaat, een koptelefoon met krachtige noise-cancelling, mooi geluid en hele handige functies.