Navigatie

Wat zijn de juiste maten bij een inbouw vaatwasser?

Nismaten en standaardformaten bij inbouw vaatwassers

Als je een nieuwe vaatwasser wil inbouwen heb je de juiste inbouw vaatwasser maten nodig. Maar hoe bepaal je de juiste afmetingen van een vaatwasser? Hieronder vertellen we je alles over het opmeten van nismaten, de hoogte van het frontpaneel en over standaardformaten bij vaatwassers.

Energieverbruik van de vaatwasser?

Standaardformaten bij inbouw vaatwassers

Inbouw vaatwassers zijn er in vier verschillende formaten. Bij de meeste vaatwassers kun je de hoogte nog een beetje aanpassen door middel van de verstelbare voetjes onder de vaatwasser.

  • Standaardformaat inbouw vaatwassers
    De meeste inbouw vaatwassers zijn 60 cm breed en 80 tot 85 cm hoog. Meestal hebben deze vaatwassers twee rekken en ruimte voor 12 tot 15 couverts.
  • Hoge inbouw vaatwassers
    XXL vaatwassers zijn 60 cm breed en 82 tot 92 cm hoog. Het aantal couverts is meestal niet veel groter dan bij een standaardformaat vaatwasser maar de vaat krijgt wel meer ruimte zodat je makkelijker grote borden en pannen kunt plaatsen.
  • Smalle inbouw vaatwassers
    Deze vaatwassers zijn 45 cm breed en hebben een standaardhoogte van 80 tot 85 cm. Ze hebben ruimte voor 9 tot 10 couverts.
  • Lage inbouw vaatwassers
    Mini vaatwassers zijn 45 hoog, maar de breedte kan verschillend zijn, tussen de 55 en 90 cm. Deze vaatwassers hebben ruimte voor 6 couverts, en in de bredere modellen meer.
Nismaten opmeten

Zo meet je de nismaten in jouw keuken

Voordat je een nieuwe inbouwvaatwasser koopt, wil je natuurlijk weten of hij past in jouw keuken. De plek waar de vaatwasser wordt ingebouwd wordt een nis genoemd en de hoogte, breedte en diepte van deze nis noemen we de nismaten. Je kunt voor het opmeten van de nis een rolmaat gebruiken. Hieronder vertellen we je hoe je de nis op kunt meten.

  • Nishoogte
    Dit is de ruimte van de vloer tot aan de onderkant van het aanrechtblad. Houd er rekening mee dat de meeste laminaatvloeren niet onder het keukenblok zijn doorgelegd en dat de keukenvloer in de nis dus iets lager kan zijn. Het is niet erg als er ten opzichte van de vaatwasser nog een paar cm ruimte overblijft; meestal kun je dit opvangen met de stelvoetjes onder de vaatwasser.
  • Nisbreedte
    Standaard nismaten voor een vaatwasser zijn 60 of 45 cm. Meet aan de binnenkant van de nis van links naar rechts de breedte.
  • Nisdiepte
    De nisdiepte meet je van de achterkant van de nis tot aan de voorkant. Zorg altijd dat er nog voldoende ruimte overblijft voor ventilatie, kabels, waterleidingen en afvoerslangen. Als je oude vaatwasser nog in de nis staat en het echt niet lukt om deze te verplaatsen, meet dan de diepte van je aanrechtblad en trek hier 5 cm vanaf zodat je voldoende ruimte overhoudt voor kabels en leidingen.
Vaatwasser paneel | Expert

Meet de hoogte van het frontpaneel

Met een frontpaneel geef je je inbouw vaatwasser hetzelfde uiterlijk als jouw keuken. Voordat je gaat meten, is het goed om te weten dat er verschillende typen vaatwassers zijn en dat daarbij de hoogte van het frontpaneel anders is. Dit zijn de verschillende soorten inbouw vaatwassers:

  • Volledig geïntegreerde vaatwassers
    Bij deze vaatwassers zitten de knoppen voor de bediening van de vaatwasser aan de binnenkant van de deur. Het frontpaneel bedekt dus de gehele hoogte van de deur van de vaatwasser.
  • (Half) geïntegreerde vaatwassers
    Hierbij zit de bediening aan de buitenkant. Het frontpaneel meet je bij deze vaatwassers vanaf de onderkant van het bedieningspaneel.
  • Onderbouw vaatwassers
    Voor een onderbouw vaatwasser heb je geen frontpaneel nodig. Dat is makkelijk tijdens het inbouwen, maar de deur van de vaatwasser blijft volledig zichtbaar. Wel kun je aan de onderkant de plint doortrekken.

Afhankelijk van het type inbouw vaatwasser dat je op het oog hebt, meet je dus de hoogte van de gehele deur, of de hoogte van de deur tot aan het bedieningspaneel. Let erop dat het frontpaneel precies op de deur past. Als het frontpaneel te hoog is, kan de deur van de vaatwasser niet goed open en dicht.

Frontpaneel vaatwasser

Meet de plint en kies het juiste frontpaneel

Meet ook de hoogte van de plint in jouw keuken. Afhankelijk van de hoogte van de plint kies je voor een inbouw vaatwasser met een deur-op-deur of een sleepdeur systeem.

  • Plint hoger dan 9 cm
    Als de plint in jouw keuken hoger is dan 9 cm, kies dan voor een inbouw vaatwasser met een sleepdeur-systeem. Bij een sleepdeur schuift het frontpaneel naar boven tijdens het openen van de vaatwasser. Hiermee voorkom je dat het frontpaneel tijdens het openen tegen de plint aankomt en dat de deur niet volledig open kan.
  • Plint lager dan 9 cm
    Bij een plint lager dan 9 cm is het deursysteem niet van belang. Zowel deur-op-deur als sleepdeur is hierbij mogelijk. Bij een deur-op-deur systeem is het frontpaneel direct op de deur van de vaatwasser gemonteerd.
Vaatwasser inmeten | Expert

Inmeetservice van Expert

Wist je dat als je een inbouwvaatwasser bij Expert bestelt we deze van tevoren gratis* voor je kunnen inmeten? Op deze manier heb je nooit gedoe met het bepalen van de juiste mismaten. Neem voor meer informatie over onze inmeetservice contact op met de lokale Expertwinkel, of lees hier meer over onze inmeetservice. Expert maakt het je makkelijk!

*Als je gebruik maakt van onze inmeetservice dan krijg je de kosten van de inmeetservice terug als korting bij de aankoop van een inbouwvaatwasser bij Expert.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt