Navigatie

Advies over koffiezetapparaten

Koffiezetapparaat kopen? Wij adviseren je graag!

Start jij je dag ook het liefst met een kopje koffie? Gewoon omdat er niks gaat boven de geur van vers gemalen koffiebonen of om ermee wakker te worden. Hieronder vertellen we je meer over de verschillende soorten apparaten, over de verschillende functies die het kan hebben en over waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw koffiezetapparaat.

Bekijk alle koffiezetapparaten bij Expert

Koffiezetapparaat advies
Koffiezetapparaat advies

Soort koffiezetapparaat

Er zijn verschillende soorten koffiezetapparaten: koffiefilterapparaten, volautomaten, Senseo apparaten, Nespresso apparaten en espressomachines . Hoe werken deze apparaten, wat zijn de verschillen en waar moet je op letten bij de aankoop ervan? Je leest het hieronder.

Koffiefilter apparaat

Koffiefilterapparaat

Een filterapparaat maakt gebruik van een koffiefilter waarin voorgemalen bonen gaan. Deze voorgemalen bonen kun je verpakt in de winkel kopen, maar ook zelf vermalen met een koffiemolen. Een koffiefilterapparaat is handig wanneer je voor meerdere mensen koffie wilt zetten. Heb je bijvoorbeeld een verjaardag of organiseer je een bijeenkomst? Dan zet je met dit apparaat een pot koffie, goed voor tot wel 16 kopjes.

Een koffiefilterapparaat is eenvoudig in gebruik. Je doet een koffiefilter in de houder en schept daar de vermalen koffiebonen in. Vul het waterreservoir met water en zet hem aan. Het water loopt door het filter, waardoor er koffie in de glas- of thermoskan loopt. Je houdt de koffie zo lang mogelijk warm door te kiezen voor een filterapparaat met een warmhoudplaat of thermoskan, in plaats van glazen kan.

Alle koffiefilterapparaten

Koffie volautomaat

Koffie volautomaat

Met een koffie volautomaat zet je eenvoudig één of twee kopjes koffie. Zorg dat het apparaat gevuld is met bonen en water en met één druk op de knop zet je de perfecte koffie. Het koffiezetapparaat maalt de bonen zelf en bij de meeste apparaten kun je ook zelf de sterkte van de koffie bepalen. Kies voor koffie of een ander soort, zoals espresso of cappuccino. Veel apparaten hebben namelijk een geïntegreerd melksysteem, waarmee je ook eenvoudig een cappuccino of latte macchiato kunt maken. Wil je zelf de barista uithangen? Dan zijn er apparaten met een stoompijpje en melkkan. Zo kun je zelf een mooie schuimlaag maken, zoals jij het wilt.

Het is belangrijk om regelmatig de volautomaat schoon te maken, te ontkalken en te legen. Ook moet het eventuele stoompijpje regelmatig worden doorgespoeld. Daarmee behoudt het de kwaliteit en kun je zo lang mogelijk van een perfecte kop koffie genieten.

Alle koffie volautomaten

Senseo apparaat

Senseo / koffiepad machine

De Senseo is door Douwe Egberts en Philips bedacht om eenvoudig koffie te zetten. Bij dit apparaat zit de koffie verpakt in een zogenoemde koffiepad. Dit is een soort kussen van een filter met gemalen koffiebonen erin. Deze pads zijn verkrijgbaar is verschillende smaken. Van classic tot extra strong en bijvoorbeeld mocca.

Wanneer je koffie wilt zetten met een koffiepad machine, plaats je een pad in het apparaat. Vervolgens zet je met een druk op de knop eenvoudig jouw kop koffie. De meeste apparaten kunnen ook twee kopjes koffie zetten. Dan moet je twee pads tegelijk in de daarvoor bestemde houder in de machine plaatsen en op het knopje voor twee kopjes drukken.

Alle Senseo apparaten

Nespresso apparaat

Nespresso koffiemachines

Met Nespresso haal je heerlijke koffie in huis. De Nespresso koffieapparaten in combinatie met de handige koffiecapsules garanderen koffie van de hoogste kwaliteit. Geniet van heerlijke koffie in vele verschillende smaken, met of zonder melk. Van perfect intense espresso tot de romigste cappuccino. De koffieapparaten zijn er in verschillende uitvoeringen met diverse kleuren en ontwerpen, van modern tot retro. Nespresso heeft twee verschillende systemen. Het Nespresso original systeem heeft de kleinere capsules en is met name geschikt voor een espresso of perfecte lungo. Op zoek naar meer mogelijkheden? Wat Vertuo zo bijzonder maakt is dat de capsules roteren, waardoor er rijkere aroma’s vrijkomen en een zachte crema ontstaat. Zo ontstaan er nieuwe mogelijkheden, van een dubbele espresso en gran lungo tot zelfs een karaf koffie.

Alle Nespresso apparaten

Espressomachine

Espressomachine

Met een espressomachine zet je eenvoudig of met meer handelingen jouw perfecte espresso. Er zijn verschillende soorten die op verschillende manieren de koffie zetten. Zo zijn er pistonmachines, waarbij je gemalen koffie in de piston schept. Deze bevestig je in het apparaat, waarna je jouw espresso zet. De gemalen koffie die je bij pistonmachines gebruikt, kun je in de winkel kopen, maar ook zelf vermalen met een koffiemolen. Dit kost meer tijd, maar hierdoor heb je wel meer controle over de smaak van de koffie. Voor de echte koffie barista is die extra tijd daarom geen probleem!

Andere espressomachines vul je met koffiebonen. Dit wordt ook wel een volautomatische espressomachine genoemd. Het apparaat vermaalt de bonen zelf, waarna het jouw espresso maakt. Ook zijn er espressoapparaten die met cups werken. Koffie zet je dan op dezelfde manier als bij het cupsysteem, zoals hierboven beschreven is.

Ook sommige espressomachines hebben een geïntegreerd melksysteem. Daardoor kan je er, naast espresso’s, ook cappuccino’s en latte macchiato’s mee maken.

Alle Espresso apparaten

Melkopschuim functie voor cappuccino en latte macchiato

Ben je meer een liefhebber van cappuccino’s of latte macchiato’s? Of wil je naast koffie gewoon wel eens een cappuccino of latte macchiato drinken? Let bij de aankoop van jouw koffiezetapparaat er dan op dat je dat ermee kan maken. Zoals bij de verschillende soorten apparaten is benoemd, hebben sommige apparaten een ingebouwd melksysteem. Met één druk op de knop maak je dan een cappuccino of latte macchiato. Andere apparaten hebben een stoompijpje en melkkan, waarin je melk kan opschuimen. Je kunt ook kiezen voor een losse melkopschuimer. Meer weten over cappuccino maken met een melkopschuimer? Lees dan onze adviespagina!

Kortom, er zijn drie verschillende manieren waarop je een cappuccino of latte macchiato kunt maken met je koffie apparaat:

Koffieapparaat met ingebouwd melksysteem Koffieapparaat met stoompijpje Melkopschuimer
Ingebouwd melksysteem Stoompijpje  Losse melkopschuimer
Melk opschuimen met 1 druk op de knop Zelf melk opschuimen door middel van een stoompijpje Zelf melk opschuimen door middel van een losse melkopschuimer

Melkopschuimers

Koffiekopjes met verschillende soorten koffie

Hoeveel kopjes drink je op een dag?

Gemiddeld drinkt een Nederlander 2,4 bakken koffie per dag. Vergeleken met andere landen is dat best veel. Fransozen drinken er bijvoorbeeld zo’n 1,8 per dag. Dit loopt tussen individuele personen natuurlijk uiteen: waar sommigen enkel opstaan met een kopje, drinken anderen de hele dag door koffie. Onderstaande tabel laat zien welk waterreservoir je het beste kunt kiezen bij het aantal kopjes koffie dat je op een dag zet. Als dit er meer dan 6 zijn, overweeg dan een waterreservoir van 1,5 liter of meer voor je koffie apparaat.

Aantal kopjes koffie per dag Aanbevolen waterreservoir
Tot 6 kopjes koffie per dag Kleiner dan 1,5 liter
6 of meer kopjes per dag 1,5 liter of groter

 

Bonenreservoir van het koffiezetapparaat

Hoe groot moet het bonenreservoir van het koffie apparaat zijn?

Als je ervoor kiest om een koffie volautomaat te kopen, is het belangrijk om bij de aanschaf te letten op de inhoud van het bonenreservoir. Wanneer je een apparaat met een klein reservoir koopt, zul je hem vaker moeten vullen. Drink je weinig koffie? Dan is dat geen probleem. Maar wanneer je veel kopjes koffie zet, dan is een groter reservoir praktischer.

De meeste zakken koffiebonen die je in winkels kan kopen, bevatten 250 gram koffiebonen. Daarom is het aan te raden om een volautomaat met een reservoir met een inhoud van 250 gram aan te schaffen. Je kunt er dan een hele zak in kwijt en hoeft geen halfvolle zak met koffiebonen in de kast te bewaren, waardoor de kwaliteit van de koffiebonen minder snel achteruit zal gaat.

Functies koffiezetapparaat

Overige functies van het koffie apparaat

Instelbare koffiesterkte
Met een instelbare koffiesterkte is het mogelijk een kopje koffie te zetten naar jouw persoonlijke voorkeur. Op die manier kun je bijvoorbeeld ’s ochtends sterkere koffie drinken dan ’s avonds. Verder kun je de sterkte per kopje koffie instellen. Ideaal voor als je gasten hebt met verschillende koffievoorkeuren.

Instelbare koffietemperatuur
Met een instelbare koffietemperatuur drink je jouw koffie precies zo warm als je dat wilt! De koffietemperatuur heeft invloed op de smaak van de koffie. Voor een perfecte espresso ligt de ideale zettemperatuur bijvoorbeeld tussen de 90°C en 95°C. Zo komt het aroma van de koffie helemaal vrij!

Instelbare pompdruk
Bij sommige koffie apparaten kun je de druk instellen waarmee het water door de gemalen koffie wordt geperst. De pompdruk wordt gemeten in bar. Voor een perfecte espresso gebruik je bijvoorbeeld een druk van 9 bar.

Verstelbare tuit
Sommige koffieapparaten hebben een in hoogte verstelbare tuit. Dit is handig wanneer je verschillende soorten koffie met het apparaat kan zetten. Bij een espressokopje hang je de tuit lager, zodat de koffie niet over de rand spettert. Bij een latte macchiato in een mooi groot glas hang je de tuit wat hoger, zodat het glas eronder past. 

Standby modus
In de standby modus is het koffieapparaat altijd direct klaar voor gebruik. Het water hoeft niet eerst opgewarmd te worden. Zo heb je in een mum van tijd een warm bakje koffie.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!