Navigatie

Cappuccino maken met melkopschuimer


Cappuccino maken met melkopschuimer

Met behulp van een melkopschuimer maak je zelf heel makkelijk en snel opgeklopt melkschuim voor een heerlijke cappuccino. Er zijn wel een paar dingen waarop je moet letten, zoals welke soort melk je het beste kunt gebruiken. Hieronder leggen we je alles uit over het opschuimen van melk zodat je voortaan gewoon thuis de heerlijkste cappuccino kunt maken.

Welke melk gebruik je voor een cappuccino?

Voor het beste en meest lekkere melkschuim gebruik je lang houdbare volle melk. Deze melk kan je langer bewaren doordat deze bij het verpakken eerst op hogere temperatuur is verwarmd. Daarnaast heeft dit soort volle melk precies de juiste verhouding eiwitten en vetten voor een mooi compact schuim. Bewaar de melk koud in de koelkast, ook wanneer het pak nog niet geopend is. Doe voor het beste resultaat de melk koud in de melkopschuimer.

Hoe schuim je melk op?

Melk kun je het makkelijkst opschuimen met een melkopschuimer. Dit is een melkkannetje met een kloppertje en een verwarmingselement. Aan de binnenkant van de melkopschuimer staat een streepje dat aangeeft hoeveel melk je maximaal tegelijkertijd op kunt schuimen. Doe nooit teveel melk in het apparaat, want wanneer je melk opschuimt, zet de melk uit. Op deze manier voorkom je dat het apparaat overstroomt.

Voor het beste resultaat doe je de melk koud in de opschuimer. Vervolgens wordt de melk opgeschuimd en verwarmd tot een ideale temperatuur van rond de 65 graden. Als je de melk te warm maakt, gaan namelijk de eiwitten kapot waardoor de melk niet goed meer kan schuimen.

Met sommige melkopschuimers kun je ook melk verwarmen, of melk koud opschuimen. Met koude opgeschuimde melk kun je bijvoorbeeld een ijs-cappuccino maken. Daarnaast is melk verwarmen, zonder deze op te schuimen een handige functie omdat een cappuccino naast een deel melkschuim ook uit een deel warme melk bestaat.

Voor een heerlijke cappuccino doe je eerst de warme melk bij de espresso en vervolgens doe je er het melkschuim bij.

Hoe maak je een cappuccino?

Een cappuccino bestaat uit een deel espresso koffie, een deel warme melk en een deel opgeklopt melkschuim. Voor een heerlijke cappuccino doe je eerst de warme melk bij de espresso en vervolgens doe je er het melkschuim bij. Melkschuim maak je heel makkelijk en snel met een melkopschuimer.

Met sommige melkopschuimers kun je ook warme melk maken, maar als dit met jouw apparaat niet kan, kun je de melk verwarmen in een pannetje. Voorkom dat de melk gaat koken; een temperatuur tussen de 60 en 70 graden is ideaal.

Wat is de juiste verhouding voor een perfecte cappuccino?

De perfecte cappuccino maak je met drie gelijke delen koffie, melk en melkschuim. De verhouding is: 1 deel espresso koffie (30ml), 1 deel warme melk (30ml) en 1 deel opgeklopt melkschuim. Je kunt hierop naar smaak variëren, zo maak je koffie-met-melk recepten die verwant zijn aan een cappuccino. Een Flat White maak je bijvoorbeeld met een dubbele espresso (50 ml), warme melk (70ml) en een dun laagje opgeklopt melkschuim bovenop.

Hoe maak je een melkopschuimer schoon?

Na gebruik kun je de melkopschuimer het beste direct afspoelen en schoonmaken. Op deze manier voorkom je dat de melk aankoekt. Het kloppertje kun je soms loshalen en soms zit het vast aan de deksel van de melkopschuimer. Spoel het kloppertje goed af onder de kraan. De binnenkant van de melkopschuimer heeft een gladde coating waardoor deze eenvoudig is schoon te vegen met een theedoek.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt