Navigatie

Wat is de levensduur van een vaatwasser?

Hoe lang gaat een vaatwasser mee?

Als je op zoek bent naar een nieuwe vaatwasser, wil je vast graag weten hoe lang een vaatwasser gemiddeld mee gaat. De levensduur van een vaatwasser hangt in de eerste plaats samen met de bouwkwaliteit. Verder hebben sommige merken een hogere merktevredenheid dan andere. Ook hangt de levensduur samen met hoe en hoe vaak je het apparaat gebruikt. Houd er verder rekening mee dat het altijd gaat om de gemiddelde levensduur. Je kunt van tevoren dus nooit precies zeggen hoe lang een apparaat meegaat.

Levensduur vaatwassers
Vaatwasser levensduur | Expert

Gemiddelde en economische levensduur

Hoe lang een specifieke vaatwasser mee gaat, kun je van tevoren nooit precies zeggen. We kennen allemaal de verhalen van een vaatwasser die heel lang meegaat, maar ook de verhalen van vaatwassers die na een paar jaar stuk zijn. Daarom hebben we het bij apparaten altijd over de gemiddelde levensduur. Dat is hoe lang een bepaald type apparaat gemiddeld meegaat. Daarnaast is er de economische levensduur die bepaalt hoe lang het rendabel is om een oude vaatwasser nog te repareren. Wanneer je een apparaat gebruikt, wordt het langzaam minder waard. Als een vaatwasser bijvoorbeeld na acht jaar gebruik stuk gaat en de reparatie duurder is dan de dagwaarde van het apparaat dan is het voordeliger om een nieuwe vaatwasser aan te schaffen.

Vaatwasser reinigen | Expert

Wat bepaalt de bouwkwaliteit?

Sommige merken staan bekend om hun hoge bouwkwaliteit. Een goede bouwkwaliteit herken je onder andere aan de volgende onderdelen:

  • RVS kuip (degelijker en hygiënischer)
  • Koolborstelloze motor (minder slijtage, stiller en lager energieverbruik)
  • Waterbeveiliging (meer is beter)
  • Laag geluidsniveau in dB
  • Geleiderails en gelagerde wieltjes
  • Machinereinigings-programma (verwijdert vuil en voorkomt verstopping)
Verschil vaatwasser

Prijs-kwaliteitsverhouding

Klanten zijn positief over de prijs-kwaliteitsverhouding van vaatwassers. Van een duurdere vaatwasser met een goede bouwkwaliteit, kun je verwachten dat deze langer meegaat. Je betaalt meer, maar je haalt dan wel een degelijk apparaat in huis waarmee je jarenlang zonder problemen kunt vaatwassen. Maar ook een goedkope vaatwasser kan interessant zijn. Vaatwassers in het lagere prijssegment hebben wellicht een lagere levensduur, maar ze zijn ook goedkoper in de aanschaf. Ook in dit lagere segment wordt vaatwassers daarom goed beoordeeld.

Voorkom reinigen

Onderhoud van de vaatwasser

Naast de bouwkwaliteit wordt de levensduur van een vaatwasser ook bepaalt door hoe je ermee omgaat. Als je de vaatwasser dagelijks intensief gebruikt, zal deze sneller slijten dan wanneer je hem maar een keer per week aan zet. Maak het filter regelmatig schoon en wacht niet te lang als je merkt dat de vaatwasser minder goed schoonmaakt. Vaak is dit een teken dat je de vaatwasser moet reinigen. Als je het apparaat niet onderhoudt, kan het filter verstopt raken. Met een goed onderhouden vaatwasser kun je jarenlang genieten van een schone vaat en gemak bij het afwassen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt