Navigatie

Advies over afzuigkappen

Afzuigkap kopen? Wij adviseren je graag!

Wanneer je een afzuigkap gaat kopen, kun je uit veel soorten kiezen. Iedere afzuigkap heeft andere mogelijkheden. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe afzuigkap.

Expert biedt een ruim assortiment afzuigkappen, van o.a. Siemens, Bosch, Etna en Samsung. Zo weet je zeker dat je bij Expert een afzuigkap koopt waar je lang plezier van hebt. Wil je graag persoonlijk advies? Kom dan naar een van onze 140 winkels.

Bekijk alle afzuigkappen bij Expert

Afzuigkap advies
Afzuigkap advies

Welk type afzuigkap past bij je keuken?

Er zijn diverse soorten afzuigkappen. Zo zijn er schouwkappen, eilandkappen en inbouw-, geïntegreerde- en onderbouw kappen. Wat de verschillen zijn, lees je hieronder.

Schouwkap

Schouwkap

De schouwkap is de meest voorkomende afzuigkap. Deze hangt tegen de muur of in een hoek van de keuken en kan verschillende vormen hebben.

Alle schouwkappen

Eilandkap

Eilandkap

Een eilandkap wordt gebruikt boven een kookeiland. Het hangt helemaal vrij. Dit geeft een mooie robuuste en industriële uitstraling aan je keuken.

Alle eilandkappen Welke afzuigkap voor kookeiland?

Inbouwmodel afzuigkap

Inbouwmodel afzuigkap

Als je het uitzicht op een afzuigkap storend vindt, kun je het laten inbouwen in de keukenkastjes boven het keukenwerkblad. Een inbouw afzuigkap is ook de perfecte oplossing in een houten koof of een gestucte schouw. Voor zowel een eiland- als wandopstelling.

Alle inbouwmodel afzuigkappen

Geïntegreerde afzuigkap

Geïntegreerde afzuigkap

Omdat de afzuigkap achter een kastdeurtje wordt gemonteerd, is de afzuigkap nauwelijks zichtbaar. Het deurtje gaat schuin naar voren open en functioneert zo als een dampscherm.

Alle geïntegreerde afzuigkappen

Onderbouwmodel afzuigkap

Onderbouwmodel afzuigkap

Een onderbouwmodel wordt onder een keukenkast gemonteerd. Deze steekt daardoor een beetje uit. Omdat deze afzuigkappen vaak geen motor hebben, is een centraal afzuigsysteem noodzakelijk.

Alle onderbouw afzuigkappen

Vlakscherm afzuigkap

Vlakscherm afzuigkap

Een vlakscherm afzuigkap is één van de minst opvallende afzuigkappen. Hij is plat gebouwd en inschuifbaar wanneer hij niet wordt gebruikt. Deze kap wordt onder de bovenkast gemonteerd.

Alle vlakschermen

Afzuigkap met luchtafvoer

Wat voor luchtafvoer heeft je keuken?

Motorloze afzuigkap voor aansluiting op centraal afzuigsysteem
In veel Nederlandse appartementen wordt de afzuigkap op een centraal afzuigsysteem aangesloten. Hiervoor heb je een afzuigkap zonder motor nodig. Een motorloze afzuigkap filtert de lucht en voert deze via het centrale afzuigsysteem naar buiten af. Het voordeel van een motorloze afzuigkap is dat je geen last hebt van herrie. Het nadeel is dat je niet zelf de zuigkracht kunt instellen.

Afzuigkap met motor voor directe luchtafvoer naar buiten
Als je keuken niet is aangesloten op een centraal afzuigsysteem, kies je voor een afzuigkap met motor. De motor voert kookdampen via een luchtafvoerslang naar buiten. Het voordeel van een motor is dat hij bij een hoog vermogen krachtig kan afzuigen. Hij maakt hierdoor soms wel veel geluid.

Recirculatie voor als je geen luchtafvoer naar buiten hebt
Als een afzuigkap de lucht recirculeert, wordt de lucht die wordt aangezogen door een filter met actieve koolstof getrokken. De etensluchtjes blijven in het filter hangen en de frisse lucht wordt direct weer de keuken in geblazen.

Afzuigcapaciteit van afzuigkap

Afzuigcapaciteit – Hoe krachtig is de afzuigkap?

De grootte van de keuken waarin je de afzuigkap wilt plaatsen bepaalt de benodigde capaciteit van de afzuigkap. In een grote keuken waarin je van plan bent veel te koken, is een afzuigkap met een hoge capaciteit een must. Als je een kleine keuken hebt dan is een lagere capaciteit voldoende. Het vermogen van de afzuigkap hangt samen met de capaciteit.

Als het vermogen van de afzuigkap te laag is, worden fijnstof en etensgeuren niet voldoende afgezogen. En als het vermogen te hoog is, kan er onderdruk in de keuken ontstaan waardoor de afzuigkap meer geluid maakt dan normaal. Onderdruk is makkelijk op te lossen door een deur of raampje open te zetten.

Energieklasse afzuigkap

Energieklasse – Wat is het energieverbruik van de afzuigkap?

De energieklasse van een afzuigkap wordt aangegeven met een letter op een energielabel. Bij elke letter hoort ook een kleur. A+ is donkergroen en is zeer energiezuinig. Energieklasse F is rood en is het minst zuinig. Een zuinige afzuigkap is beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hoe zuiniger de afzuigkap, hoe lager je energierekening.

Alle zuinige A afzuigkappen

Inmeet- en inbouwservice van Expert

Gratis inmeetservice bij Expert

Twijfel je over de nismaten?  Neem dan contact op met onze Experts. Bij aanschaf van een inbouwmodel afzuigkap meten zij gratis voor je in. Zo weet je zeker dat de afzuigkap in je keuken past! Vraag naar de inmeetservice bij jouw lokale Expert. Of bekijk de inmeetservice voorwaarden.

Inbouwservice

Heb je een nieuwe inbouwmodel afzuigkap aangeschaft, maar hulp nodig bij het inbouwen van de afzuigkap? Ook voor het inbouwen kun je bij Expert terecht. Klik hier voor meer informatie over onze inbouwservice.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!