Navigatie

Afzuigkap voor kookeiland

Welke afzuigkap voor een kookeiland?

De keuken is niet alleen een plek om te kunnen koken, maar ook een gezellige plek om bijvoorbeeld te borrelen met vrienden. Met een kookeiland creëer je die gezellige plek, daarnaast geeft het je een hele hoop bewegingsvrijheid. Net als bij een inbouwkeuken heeft een kookeiland ook een afzuigkap nodig om de kookluchten op te zuigen. Welke afzuigkap moet je daarvoor hebben en hoe zorg je ervoor dat jouw keuken er stijlvol blijft uitzien? Expert geeft je de antwoorden!

Afzuigkap voor kookeiland
Kookeiland

Afzuigkappen voor kookeiland

Wat is nou de perfecte afzuigkap voor een kookeiland? Kookeilanden kunnen flink van elkaar verschillen. De ene keuken heeft meer ruimte om een groter kookeiland te kunnen realiseren dan de andere. Per kookeiland is het dus verschillend welke afzuigkap het beste past. Kijk daarbij vooral naar de breedte van de afzuigkap en het kookeiland. Als die niet in verhouding zijn kunnen er dampen van het koken blijven hangen.

Naast dat het goed moet functioneren is het natuurlijk ook belangrijk dat jouw keuken met kookeiland er goed blijft uitzien. Er zijn verschillende soorten afzuigkappen die de keuken meer stijl kunnen geven. Zo heb je een eilandmodel, plafondafzuigkap en een ingebouwde afzuiger in de kookplaat. Bij kookeilanden wordt er vaak gebruikt gemaakt van de ingebouwde afzuiger. Deze zit vaak in de kookplaat, waardoor je geen groot apparaat boven het eiland hebt hangen. De afzuiging is wel iets minder sterk dan een echte afzuigkap, maar voor het design is een ingebouwde afzuiger heel mooi. Wat ook populair is bij kookeilanden is een eilandmodel. Dit soort afzuigkappen lijken op een soort lamp en zien er vaak stijlvol uit. Een eilandmodel is meestal wel hoog in de prijs. Dan heb je ook nog de plafondafzuigkap. Dit model wordt aan het plafond boven de keuken geïnstalleerd. Hiermee moet je goed rekening houden met de afstand tot de kookplaat.

Vetfilter reinigen

Plaatsing en installatie

De afzuigkap kan geïnstalleerd worden aan het plafond of het zit geïntegreerd in de kookplaat. Als je zelf niet zo handig bent is het verstandig om er iemand bij te halen die er meer verstand van heeft. Het is namelijk een complexe zaak om de afzuigkap op de juiste positie te krijgen. Bij het installeren van de afzuigkap is het belangrijk om rekening te houden met de maximale en minimale hoogte van de kap ten opzichte van de kookplaat. De afzuigkap boven het kookeiland mag een maximale hoogte van ongeveer 80 centimeter hebben. De minimale hoogte van een afzuigkap op een gaskookplaat is 65 centimeter. Bij een elektrische kookplaat is de minimale afstand 55 centimeter. Meer weten over de minimale en maximale hoogte van een afzuigkap? Lees dan onze adviespagina over de ideale afstand tussen de kookplaat en afzuigkap!

Het belangrijkste van een afzuigkap is natuurlijk dat hij goed zijn werk doet. Zo moet het zorgen voor een goede luchtstroom tijdens het koken. Een afzuigkap is op meerdere manieren aan te sluiten. Zo kan je hem aan sluiten op een centraal luchtafvoersysteem waarbij de afzuigkap geen motor heeft. Dit zie je vaak in flatwoningen. De meeste afzuigkappen werken op een luchtafvoersysteem dat de lucht naar buiten brengt waardoor het niet in de keuken blijft hangen. Verder heb je nog afzuigkappen die werken met recirculatie. Daarbij worden de kookluchten gefilterd en weer schoon de keuken in geblazen. Het grote voordeel daarvan is dat je geen luchtafvoer naar buiten nodig hebt. Bij de installatie van een afzuigkap is het slim om iemand dit te laten aanleggen die er verstand van heeft. Als dit namelijk niet goed is aangesloten kunnen er problemen ontstaan.

Let op de luchtcapaciteit

Om de juiste afzuigkap voor jouw kookeiland te vinden is het ook belangrijk om te letten op de luchtcapaciteit van het apparaat. Bij een afzuigkap wordt ook vaak weergegeven hoe veel kubieke lucht per meter het kan opzuigen. Hoe groter dat getal is hoe meer vermogen een afzuigkap heeft. Als je beschikt over een grote en ruime keuken is het goed om te kijken naar een kap met een hoge capaciteit. Bij een kleinere keuken is een afzuigkap met een lage capaciteit waardevoller.

Nieuwe keuken

Waar kan je nog meer opletten?

We hebben de belangrijkste dingen besproken, maar er zijn nog dingen waar je op kan letten als je een nieuwe afzuigkap wilt aanschaffen voor jouw kookeiland. Elke afzuigkap maakt tijdens het zuigen veel geluid. Bij het ene model ligt het geluidsniveau iets hoger dan bij de ander. Heb je het liefst een stille afzuigkap? Dan moet je tijdens je zoektocht goed letten op het geluidsniveau van de kap. Vaak staat er in decibel aangegeven hoe hoog het geluidsniveau is. Wanneer een afzuigkap minder dan 50 dB heeft, kunnen we spreken van een stille afzuigkap.

Een energiezuinige afzuigkap kan je herkennen aan zijn label. Een energiezuinige afzuigkap beschikt vaak over energielabel A of A+. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar ook nog eens voor de portemonnee!

Tot slot, maar niet geheel onbelangrijk, kun je letten op de breedte van de afzuigkap. Beschik je over een brede kookplaat? Dan is het goed om ook te kijken naar een brede afzuigkap. Wanneer de afzuigkap minder breed is dan de kookplaat zal het de lucht niet goed kunnen opzuigen. Zorg er dus voor dat de afzuigkap ongeveer even breed of breder is dan de kookplaat!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt