Navigatie

m2 en m3 berekenen voor kachel of radiator

Hoe bereken je het benodigde vermogen van een kachel of radiator?

Hoe weet je hoe krachtig een kachel moet zijn om een bepaalde kamer in je huis goed te kunnen verwarmen? Hiervoor moet je onder andere weten hoe groot de kamer is en hoe goed de kamer is geïsoleerd. Als je die dingen weet, kun je uitrekenen hoeveel vermogen de kachel nodig heeft. We leggen je uit hoe je m2 en m3 kunt berekenen, wat correctiefactoren zijn en hoe je het benodigde vermogen uit kunt rekenen. Zo weet je zeker dat de nieuwe kachel krachtig genoeg is voor de kamer.

Bekijk alle kachels

Vermogen van een kachel of radiator berekenen

Als je het benodigde vermogen van een kachel of radiator om een bepaalde kamer te verwarmen uit wil rekenen moet je eerst een aantal dingen weten:

  • Hoe groot is de kamer?
  • Welke temperatuur wil je in de kamer hebben?
  • Hoe goed is de kamer geïsoleerd?

Als je deze dingen weet, kun je het vermogen van de kachel uitrekenen. Hieronder vertellen we je stap voor stap hoe je dit moet doen. Ook leggen we je uit hoe je vierkante meter (m2) en kubieke meter(m3) uit kunt rekenen.

m2 berekenen (vierkante meter)

m2 betekent vierkante meter. Het aantal vierkante meters (m2) bereken je door de breedte (B) te vermenigvuldigen met de lengte (L). Dus m2 = B x L.

Een vierkante meter gebruik je als je wil weten hoe groot het oppervlakte is van iets, zoals het oppervlakte van een kamer. Zo kun je bijvoorbeeld uitrekenen hoeveel vierkante meter laminaat je nodig hebt voor de vloer van de kamer.

Als je wil weten hoe krachtig een airco of kachel moet zijn, gebruik je geen vierkante meters (m2) maar kubieke meters (m3) voor je berekening. Hieronder leggen we je uit hoe je kubieke meter berekent.

Rekenvoorbeeld
Stel, een kamer van 6 meter breed en 4 meter lang heeft een oppervlakte van 24 vierkante meter. 6 x 4 = 24. Dit is het oppervlakte van de vloer van de kamer.

m3 berekenen (kubieke meter)

m3 betekent kubieke meter. Het aantal kubieke meters (m3) bereken je door de breedte (B) te vermenigvuldigen met de lengte (L) en vervolgens met de hoogte (H). Dus m3 = B x L x H.

Een kubieke meter gebruik je als je wil weten hoe groot het volume of de inhoud is van iets, zoals bij het volume van een kamer. Zo kun je bijvoorbeeld uitrekenen hoeveel kubieke meter lucht er in de kamer is.

Kubieke meter heb je ook nodig als je uit wil rekenen hoe krachtig een airco, radiator of kachel moet zijn om een bepaalde kamer te kunnen koelen of verwarmen.

Rekenvoorbeeld
Stel, een kamer van 6 meter breed en 4 meter lang en 2,6 meter hoog heeft een inhoud van 62,4 kubieke meter. 6 x 4 x 2,6 = 62,4. Dit is het volume van de kamer.

Stap 1: bereken het volume van de kamer

Eerst moet je weten hoe groot het volume van de kamer is. Hiervoor bereken je de inhoud van de kamer in kubieke meters (m3).

  1. Neem een rolmaat en meet de twee zijden van de kamer, dit zijn de breedte (B) en de lengte (L) van de kamer. Bijvoorbeeld: de kamer is 6 meter breed en 4 meter lang.
  2. Meet ook de hoogte van de kamer, van de vloer tot aan het plafond. Vaak hebben kamers een hoogte van 2,6 meter, maar bij oudere huizen kan het plafond hoger of juist lager zijn.
  3. Vermenigvuldig nu de breedte, lengte en hoogte met elkaar. De uitkomst is het aantal kubieke meter (m3). Dus B x L x H = m3.

Rekenvoorbeeld
Stel, de huiskamer 6 meter breed, 4 meter lang en 2,6 meter hoog. De berekening wordt dan: 6 x 4 x 2,6 = 62,4 m3. De kamer is bij dit voorbeeld dus 62,4 kubieke meter (m3).

Stap 2: kamertemperatuur

Hoe warm wil je het in de kamer hebben? Dat is de gewenste kamertemperatuur in graden Celsius.

De aanbevolen temperatuur verschilt per kamer. In het slaapkamer is het bijvoorbeeld fijn als het iets koeler is tijdens het slapen, en in een badkamer is een wat hogere temperatuur juist prettig. Voor een slaapkamer raden we 18 graden aan, voor de keuken 20 graden, voor de huiskamer 22 en voor de badkamer 24.

Als je wil besparen op energie, kun je de kachel ook wat lager zetten. Je kunt dit de lagere temperatuur compenseren door bijvoorbeeld een warme trui aan te trekken in de winter. Maar, voor een kachel is het fijn als je hem soms ook wat hoger kunt zetten, dus ga bij de berekening niet uit van een te lage temperatuur. Anders loop je het risico dat de kachel niet krachtig genoeg is.

Gebruik de onderstaande tabel om uit te rekenen hoeveel watt de kachel nodig heeft. De berekening is: m3 x watt per m3 = benodigde hoeveelheid watt.

Temperatuur Watt per m3

18

70

20

77

22

85

24

93

Rekenvoorbeeld
Stel, we willen graag een temperatuur van 22 graden in onze woonkamer. Hier hoort volgens de bovenstaande tabel een getal bij van 85 watt per m3. Volgens ons eerdere rekenvoorbeeld was het volume van de woonkamer is 62,4 kubieke meter (m3). Je krijgt dan dus: 62,4 x 85 = 5304 watt.

Stap 3: Correctiefactoren en hoe goed is de kamer geïsoleerd?

Nu je weet hoe groot de kamer is en wat de gewenste temperatuur is, is het belangrijk om rekening te houden met hoe goed de kamer is geïsoleerd. Heeft de kamer goede of slechte muurisolatie? Woon je in een vrijstaande woning of een hoekhuis? Of wat als je 24 graden niet warm genoeg vindt? Om met deze dingen rekening te houden, gebruiken we een correctiefactor.

Correctiefactor Percentage

Goede muurisolatie

-10%

Slechte muurisolatie

+15%

Hoekwoning of vrijstaande woning

+10%

Temperatuur 2 gracen C hoger

+10%

Tel de correctiefactoren die van toepassing zijn bij elkaar op.

Rekenvoorbeeld 1
Stel, je woont in een hoekwoning (+10%) met goede muurisolatie (-10%). De berekening wordt dan: 10 - 10 = 0. Deze twee factoren kun je dus tegen elkaar wegstrepen.

Rekenvoorbeeld 2
Stel, de kamer heeft slechte muurisolatie (+15%) en je wil een 4 graden hogere temperatuur (2 keer +10%). De berekening wordt dan: 15 + (2 x 10) = 35. Bij dit voorbeeld moet je de verschillende correctiefactoren dus bij elkaar optellen.

Stap 4: hoe krachtig moet de kachel zijn?

Nu je weet hoe groot de kamer is, wat de gewenste temperatuur is en wat de correctiefactor is kun je uitrekenen hoeveel watt de kachel minimaal moet hebben. Je gebruikt hiervoor de uitkomst van de berekening van stap 2. Vervolgens vermenigvuldig je dit getal met de correctiefactor van stap 3.

Rekenvoorbeeld 1
Stel, de kamer is 4 meter breed, 6 meter lang en 2,6 meter hoog. Het volume van de kamer is dan 62,4 kubieke meter (m3).

Je wil graag dat het 22 graden is in de kamer. In de tabel bij stap 2 hoort bij 22 graden een waarde van 85 watt per m3. De berekening wordt dan 62,4 x 85 = 5304 watt.

Vervolgens passen we een correctiefactor toe. Stel, de kamer heeft slechte muurisolatie. Volgens de tabel bij stap 3 is de correctiefactor dan +15%. De berekening wordt dan 5304 x 1,15 = 6099,6 watt.

De kachel moet bij dit rekenvoorbeeld dus minimaal 6070 watt hebben om de kamer goed te kunnen verwarmen.

Hoe reken je met procenten?
Om met de correctiefactor te rekenen, schrijf je een 1 met achter de komma de correctiefactor. Bij een correctiefactor van 0% wordt het 1,0 bij een correctiefactor van 15% wordt het 1,15 en bij een correctiefactor van 35% wordt het 1,35.

Bij een negatieve correctiefactor, trek je het getal achter de komma van 1 af. Bij een negatieve correctiefactor van -10% wordt het dan dus 1 - 0,1 = 0,9.

Vermogen airco berekenen

Over hoe je het vermogen van een airco berekent, hebben we een aparte pagina geschreven. Bij een airco wordt het vermogen vaak gemeten in BTU.

Hoeveel BTU heb ik nodig voor een airco?

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt