Navigatie

Wat is BTU bij een airco?

Hoeveel BTU heb ik nodig voor een airco?

Het getal dat bij BTU staat, bepaalt hoe krachtig de airco is. Dit noemen we ook wel het koelvermogen. Zo is een Airconditioner met 12000 BTU geschikt voor grotere ruimtes dan een airco met 6000 BTU. Dus hoe hoger dit getal, hoe groter het koelvermogen van de airco. Hieronder leggen we je meer uit over BTU, over hoe je BTU om kunt rekenen naar kilowatt en hoeveel BTU je nodig hebt voor jouw ruimte.

Hoeveel BTU heb ik nodig?
BTU omrekenen

BTU omrekenen naar kilowatt (kW)

BTU is een afkorting voor British Thermal Unit, dit is een maat die in Nederland verder eigenlijk maar weinig wordt gebruikt. Tegenwoordig wordt het koelvermogen daarom ook vaak uitgedrukt in watt of kilowatt in plaats van in BTU. Kilowatt (kW) en BTU kun je eenvoudig naar elkaar omrekenen. 1 kW is 3412,1 BTU.

BTU omrekenen

Hoeveel kubieke meter (m3) kan een airco koelen?

Hoeveel kubieke meter een airco kan koelen, is van verschillende factoren afhankelijk. Zo is een kamer met veel ramen en met slechte isolatie moeilijker te koelen dan een goed geïsoleerde ruimte met weinig glas. Gemiddeld heb je een koelvermogen van ongeveer 0,03 tot 0,04 kW per m3 nodig. Omgerekend naar BTU is dat ongeveer 102 tot 136 BTU per m3.

BTU omrekenen

Hoeveel vierkante meter (m2) koelt een airco?

Hierboven hebben we het al even gehad over dat het voor een airco uitmaakt maakt hoe goed de ruimte is geïsoleerd en hoeveel ramen er zijn. Een goed geïsoleerde ruimte is makkelijker om te koelen. Als je vervolgens wil weten hoeveel vierkante meter een airco koelt, dan moet je ook kijken naar de plafondhoogte. De plafondhoogte is in elk huis weer anders, maar bij nieuwbouw is deze hoogte minimaal 2,6 meter. Wil je het precies weten? Meet dan de hoogte van de kamer op.

Hoeveel BTU heb ik nodig?

Als je een nieuwe airco gaat kopen, hoeveel BTU heeft de airco dan nodig? Meer BTU betekent meer koelvermogen, dus voor een grotere ruimte heb je een krachtigere airco nodig. Verder is het belangrijk om rekening te houden met hoe goed de ruimte geïsoleerd is en met hoeveel ramen er zijn. Een slecht geïsoleerde ruimte met veel ramen is moeilijker om te koelen, in dit geval heb je dus een krachtigere airco nodig. Tenslotte is het een goed idee om de ruimte op te meten. Niet alleen hoe breed en diep de kamer is, maar ook de hoogte van de kamer is van belang.

In de onderstaande tabel zie je de waardes in BTU en in kW en hoeveel kubieke meter (m3) je hier gemiddeld ongeveer mee kunt koelen, uitgaand van 0,035 kW per m3. Ook geven we een schatting van hoeveel vierkante meter (m2) dit ongeveer is, uitgaand van een plafondhoogte van 2,6 meter.

BTU kW Ruimte in m3 Oppervlak in m2

6000 BTU

1,76 kW 50 m3 19 m2

9000 BTU

2,64 kW 75 m3 29 m2

12.000 BTU

3,52 kW 101 m3 39 m2

20.000 BTU

5,86 kW 167 m3 64 m2

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt