Navigatie

Verschil tussen elektrisch en gas verwarmen

Wat is goedkoper? Elektrisch verwarmen of verwarmen met gas?

Nu de gasprijzen stijgen en Nederland stap-voor-stap van het gas afgaat, kijken steeds meer mensen naar de mogelijkheid om elektrisch te verwarmen. Door de thermostaat een paar graden lager te zetten en plaatselijk bij te verwarmen, is elektrische verwarming een slimme manier om te besparen op de energierekening. Wel raden we aan om je met gas verwarmde cv nog niet helemaal de deur uit te doen, tenzij je kiest voor een energiezuinige warmtepomp of als je in een goed geïsoleerd huis woont en kiest voor infraroodverwarming. Hieronder leggen we je verder uit wat de kosten zijn van gas en van elektriciteit en wat de beste manier is om met elektrische verwarming te besparen.

Bekijk alle kachels

Hoeveel kost het om te verwarmen met gas?

Op dit moment zijn gas en elektriciteit relatief duur en schommelen de prijzen. Het ligt er dus maar net aan welk energiecontract je hebt. Volgens de cijfers van het CBS betaalt een gemiddeld huishouden met een gemiddeld verbruik in augustus 2022 zo’n €2,81 per m3 gas. Omgerekend naar kWh is dat ongeveer €0,27 per kWh.

Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 1169 m3 gas per jaar en betaalt daarvoor gemiddeld €3285,- per jaar. Dat is niet alleen het gas dat je voor de verwarming gebruikt maar ook het gas waarop je kookt en waarmee je het water van de douche verwarmt, dus alles bij elkaar.

Wat zijn de kosten van elektrisch verwarmen?

Net zoals bij gas is elektriciteit momenteel relatief duur en schommelen de prijzen. Het ligt er daarom aan welk energiecontract je nu hebt en hoeveel je daarvoor betaalt. Volgens de cijfers van het CBS ligt de energieprijs voor een gemiddeld gezin bij gemiddeld verbruik en inclusief subsidies in augustus 2022 rond de €0,40 per kWh.

Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 2479 kWh elektriciteit per jaar en betaalt daarvoor gemiddeld zo’n €992,- per jaar. Dat is voor al het elektrische verbruik, zoals verlichting, laptop, televisie en elektrisch koken. Maar elektrisch verwarmen zit daar vaak nog niet bij in.

Welke vorm van verwarmen is goedkoper? Elektrisch of gas?

Het verwarmen van een woning is relatief duur want aan verwarming ben je een groter bedrag kwijt dan aan verlichting of aan het verbruik van huishoudelijke apparaten. Maar dat betekent ook dat je door te isoleren en efficiënter te verwarmen relatief meer geld kunt besparen.

De meest gunstige optie is om je huis te verwarmen met een warmtepomp met groene stroom zoals de stroom die je opwekt met zonnepanelen op je dak. En als je dan ook overstapt van een gaskookstel naar een inductiekookplaat, dan kan je woning helemaal van het aardgas af.

Niet iedere woning is echter geschikt voor een warmtepomp. Daarom is het, om je hele woning te verwarmen, voor een gemiddeld huishouden vaak nog steeds zo dat verwarmen met gas op dit moment goedkoper is dan elektrisch verwarmen. Maar lees toch even verder, want door elektrische verwarming op een slimme manier in te zetten, kun je wel degelijk besparen.

Waarvoor kun je elektrische verwarming het beste gebruiken?

Elektrische verwarming kun je het beste gebruiken om plaatselijk bij te verwarmen. Een van de slimste manieren om te besparen is door de thermostaat in huis een paar graden lager te zetten en de plek waar je zit bij te verwarmen met elektrische verwarming. Zo bespaar je energie en kun je toch comfortabel werken op de werkkamer of ontspannen in de zithoek, zonder dat je het koud krijgt.

Een infraroodkachel verwarmt heel efficiënt en biedt gerichte, lokale warmte. Dat maakt het een prima optie voor in de badkamer, op de werkkamer of voor bij de zithoek. Voor in de slaapkamer raden we een convectorkachel of olieradiator aan, of een andere optie is een elektrische deken.

Welke elektrische kachel voor in welke kamer?

Wat is duurzamer, elektrisch of gas?

Als je groene stroom gebruikt dan is elektrisch verwarmen heel duurzaam. Verwarmen met gas is daarentegen niet duurzaam. Bij de verbranding van gas komt er veel CO2 vrij en bij gaswinning ontstaan er lokale aardschokken die de woningen boven het aardgasveld kunnen beschadigen. Daarom is Nederland het gebruik van aardgas aan het afschalen, met als doel dat iedere woning uiterlijk in 2050 van het aardgas af is.

Wat is beter voor de toekomst? Elektrisch of gas?

Elektrisch verwarmen is de toekomst. De verwachting is dat gas langzaam duurder wordt en dat het gebruik van gas in Nederland steeds verder wordt afgebouwd, totdat in uiterlijk 2050 iedere woning in Nederland helemaal van het gas af is. Daarnaast is elektrisch verwarmen met groene stroom veel duurzamer dan verwarmen met gas.

Elektrisch verwarmen Verwarmen met gas
€0,40 / kWh* €0,27 / kWh*
Snel verwarmen Geleidelijk verwarmen
Bijverwarming Hoofdverwarming
Duurzaam Niet duurzaam

*Kosten bij gemiddeld gebruik, voor een gemiddeld huishouden (op basis van CBS 8-2022).

Conclusie: elektrisch verwarmen is duurzamer en wordt de toekomst

Ondanks de stijgende energieprijzen in 2022 is verwarmen met gas momenteel nog steeds vaak de goedkopere optie. Maar door de thermostaat een paar graden lager te zetten en alleen de plek waar je werkt of zit bij te verwarmen met een elektrische kachel, bespaar je nog meer op de energierekening. En als je in een goed geïsoleerd huis met zonnepanelen op het dak woont, dan wordt ook infraroodverwarming als hoofdverwarming een interessante optie.

Elektrisch verwarmen is een uitstekende keuze voor kleinere ruimtes, snelle warmte of om bij te verwarmen. Als je groene stroom hebt dan is elektrisch verwarmen bovendien heel duurzaam.

Elektrisch verwarmen wordt hoe dan ook de toekomst. Verwarmen met gas is niet duurzaam en in 2050 is iedereen van het aardgas af. Daarom is het verstandig om nu al over elektrisch verwarmen na te denken.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt