Navigatie

Advies over vriezers

Vriezer kopen? Wij adviseren je graag!

Wanneer je een vriezer gaat kopen, kun je uit veel soorten kiezen. Iedere vriezer heeft andere mogelijkheden. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe vriezer.

Expert biedt een ruim assortiment vriezers, van o.a. Liebherr, AEG, Bosch en Siemens. Zo weet je zeker dat je bij Expert een vriezer koopt waar je lang plezier van hebt. Wil je graag persoonlijk advies? Kom dan naar een van onze 140 winkels.

Bekijk alle vriezers bij Expert

Vriezer advies
Vriezer advies

Soort vriezer– Vrieskast, vrieskist of inbouw?

Er zijn twee soorten vrijstaande vriezers: vrieskasten en vrieskisten. Daarnaast zijn er inbouwvriezers die je weg kunt werken achter een keukenkastdeur. Wat zijn de verschillen tussen deze vriezers en wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het hieronder.

Vrieskast

Een vrieskast gaat open met een naar links of rechts draaiende deur. Een vrieskast heeft laden waarin je je etenswaren overzichtelijk op kunt bergen. Daarnaast is een vrieskast in verschillende maten te verkrijgen. Een tafelmodel vrieskast is handig als je niet veel ruimte hebt en toch graag een aparte vriezer gebruikt.

Bekijk alle vrieskasten

Vrieskast

Vrieskist

Een vrieskist heeft een klep die omhoog getrokken wordt om de vriezer te openen. Het grote voordeel van een diepvrieskist is de grote vriesruimte. Een nadeel van een diepvrieskist is dat de producten die je invriest op elkaar gestapeld moeten worden.

Bekijk alle vrieskisten

Vrieskist

Inbouwvriezer

Een inbouwvriezer is netjes weggewerkt in de nis achter een keukenkastdeur, of onder het aanrechtblad. Je kunt kiezen tussen een inbouwvriezer in een keukenkast of een onderbouw vriezer die onder het aanrechtblad wordt geplaats. Naast de juiste nismaten is bij een inbouwvriezer het deursysteem belangrijk: een sleepdeur of een deur-op-deur systeem.

Bekijk alle inbouwvriezers

Inbouwvriezer
Vriezer inhoud

Inhoud in netto liters - hoeveel wil je invriezen?

De inhoud van een vriezer wordt gemeten in liters. Door naar het netto aantal liters te kijken, kun je inschatten hoeveel er in een vriezer past.

Bekijk vriezers met 150 -250 liter inhoud

Energieklasse - Hoe zuinig is de vriezer?

De energieklasse van een vriezer wordt aangegeven met een letter op een energielabel. Bij elke letter hoort ook een kleur. A is donkergroen en is zeer energiezuinig. Energieklasse G is rood en is het minst zuinig. Een zuinige vriezer is beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hoe zuiniger de vriezer, hoe lager je energierekening.

Alle vriezers met energieklasse C of zuiniger

Energieklasse vriezer
NoFrost vriezer

Wat is NoFrost?

Je hoeft een vriezer met NoFrost niet te ontdooien. NoFrost technologie koelt door middel van circulatielucht, waarbij het vocht naar buiten wordt afgevoerd. Hierdoor krijgt ijsafzetting geen kans en hoeft je nooit meer te ontdooien.

Er bestaan ook vriezers met Smartfrost. Een vriezer met Smartfrost hoef je minder vaak te ontdooien dan een gewone vriezer. Smartfrost heeft geïntegreerde verdamperleidingen in de wanden waardoor de vriezer zorgt voor minder rijpvorming. Hierdoor kun je de vrieskast sneller ontdooien en eenvoudiger schoonmaken.

Wanneer de vriezer niet over NoFrost of Smartfrost beschikt, wordt er gebruikgemaakt van verdamperplaten tussen de vriesladen. Hierdoor vindt rijpvorming sneller plaats en moet je dus regelmatig ontdooien.

Bekijk alle NoFrost vriezers

Klimaatklasse - plaatsing van de vriezer in een onverwarmde ruimte

Veel apparaten werken minder goed bij een te lage omgevingstemperatuur. Dat komt doordat elk apparaat wordt gemaakt voor een bepaalde klimaatklasse. Let hierop als je de vriezer in een onverwarmde schuur wilt plaatsen.

Afkorting

Klimaatklasse

Geschikt voor omgevingstemperaturen van:

SN

Subnormaal

+10°C tot +32°C

N

Normaal

+16°C tot +32°C

ST

Subtropisch

+16°C tot +38°C

T

Tropisch

+16°C tot +43°C

  • Een samenstelling van twee klimaatklassen kan ook. Een SN-T vriezer is bijvoorbeeld geschikt voor een omgevingstemperatuur van +10°C tot +43°C.
  • Alle Liebherr vriezers met no frost zijn geschikt voor een omgevingstemperatuur van 0°C. Deze vriezers vallen niet onder een klimaatklasse omdat ze voorlopen op de internationale normeringen.
  • Alle Liebherr vriezers met FrostProtect zijn zelfs geschikt voor temperaturen tot -15°C.
Klimaatklasse vriezer
Inbouwvriezer met deur-op-deur scharniersysteem

Inbouw: Scharniersysteem voor de vriezerdeur

Je kunt kiezen tussen twee scharniersystemen voor je vriezerdeur: een deur-op-deur of een sleepdeur systeem.

Deur-op-deur systeem
Bij een deur-op-deur systeem (ook wel vlakscharnier genoemd) worden de deuren van het keukenmeubel direct aan de deuren van de vriezer bevestigd. De keukendeuren draaien dus volledig op de scharnieren van de vriezer mee.

Inbouwvriezer met sleepdeur scharniersysteem

Sleepdeur systeem
Bij een sleepdeur systeem is de vriezer via geleiders verbonden met de deur van de keukenkast. De vriezer en de keukenkastdeur kunnen ten opzichte van elkaar bewegen: wanneer je de keukenkastdeur opent, ‘sleep’ je de deur van de vriezer mee.

Inbouwvriezer nismaten

Inbouw: nismaten en de hoogte van het frontpaneel

Bij het opmeten van de nis is de nishoogte het meest belangrijk. De hoogte van de nis bepaalt de hoogte van de vriezer. Ook de breedte en diepte kunnen per model inbouw vriezer verschillen. Daarom is het belangrijk om alle nismaten nauwkeurig op te meten.

Ikea inbouwmaten
Als je de vriezer onder het aanrechtblad wilt plaatsen, moet de vriezer tussen de 82 en 89 cm hoog zijn. Als je de vriezer in een kast in wilt bouwen dan past bij het Ikea METOD keukensysteem (na juni 2014) een vriezer van 88, 122, 158 of 178 cm hoog. Uitzondering is een kast met een hoogte van 140 cm. Daarbij past alleen een 122 cm hoge vriezer.

Verder moet de vriezer een sleepdeursysteem hebben. En om warme lucht te laten ontsnappen is het belangrijk om een ventilerende plank met een rooster onder de vriezer te plaatsen.

Inbouwvriezer inmeetservice Expert

Gratis inmeetservice bij Expert

Twijfel je over de nismaten?  Neem dan contact op met onze Experts. Bij aanschaf van een inbouw vriezer meten zij gratis voor je in. Zo weet je zeker dat de vriezer in je keuken past! Vraag naar de inmeetservice bij jouw lokale Expert. Of bekijk de inmeetservice voorwaarden.

Inbouwvriezer inbouwservice Expert

Inbouwservice

Heb je een nieuwe inbouw vriezer aangeschaft, maar hulp nodig bij het inbouwen van de vriezer? Ook voor het inbouwen kun je bij Expert terecht. Klik hier voor meer informatie over onze inbouwservice.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!