Navigatie

Zo kies je de beste gaming-tv (2024)

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe gaming-tv?

Af en toe een lekker potje Fifa, even knallen met Call of Duty of het nagelbijtend opnemen tegen zombies in Resident Evil 3, gamen is voor veel mensen een geliefde bezigheid. Om ultiem op te kunnen gaan in de virtuele wereld van jouw favoriete game speel je het beste op een goede tv. Maar welke televisie is het beste om te gebruiken als game-tv? Wij leggen uit waar je op moet letten als je een nieuwe tv wil kopen om mee te gamen en helpen je onverslaanbaar te worden.

Als je graag gamet maakt een goede tv een groot verschil. Jouw favoriete virtuele wereld wordt mooier, het verhaal meeslepender en, niet onbelangrijk, het wordt makkelijker om te winnen. Maar welke tv is een goede game-tv? Op deze pagina leggen we uit waar je op moet letten als je de beste game-tv wil kopen. En we rekenen af met een hardnekkig fabeltje over gamen op OLED-tv’s.

Input Lag – Reageer direct

Wat is input lag?

De input lag is de tijd die een tv nodig heeft om een signaal binnen te krijgen en dit te tonen. Wil je een game-tv kopen, dan wil je er een waarbij de input lag zo laag mogelijk is.

Als je een film kijkt is het niet erg als er een halve seconde zit tussen wat er gebeurt en wat je ziet, maar bij gamen telt elke milliseconde. Als je in een strijd tussen leven en dood heel precies mikt, wil je natuurlijk niet schieten op de plek waar de vijand net stond, maar wel waar die op dat moment is.

Voor de gemiddelde gamer zal een tv met een input lag tussen de 20 en 50 milliseconden prima volstaan. Ben je echt een fanatieke gamer en speel je veel shooters op hoog niveau, kies dan voor een tv met een input lag van 20 milliseconden of lager.

Wat is input lag?

Variable Refresh Rate (VRR) - Voor een perfecte samenwerking

Wat is Variable Refresh Rate (VRR)

Variable Refresh Rate (oftewel VRR) is een techniek die ervoor zorgt dat de videokaart van een (spel)computer en het beeldscherm perfect samenwerken. Hiermee wordt het scherm precies juist ververst zodat je gamet zonder haperingen.

Het beeld van je tv wordt per seconde wel tientallen, soms zelfs honderden keren, ververst. Als dit verversen net niet helemaal gelijkloopt met de veranderingen in een game, dan het beeld hierdoor haperen en blokkerig worden.

En dit is waar VRR bij komt kijken. Dit is een techniek die de verversing van het beeld afstemt met de videokaart om te garanderen dat het beeld zo soepel en vloeiend mogelijk is. Zo geniet jij van mooiere beelden en ga je helemaal op in jouw favoriete game.

Wat zijn G-Sync en FreeSync

G-Sync en FreeSync it zijn vergelijkbare technieken van verschillende merken (G-Sync is ontwikkeld door NVIDIA en FreeSync door AMD) die allebei een stapje verdergaan met VRR. Bij deze technieken wordt de verversingssnelheid van het beeldscherm ook aangepast aan de videokaart, maar heb je ook een aantal extra beeldverbeteringstechnieken, zoals een extra lage input lag, kleurkalibratie en Ultra Low Motion Blur.

Lees meer over Hertz en beeldverversing

Gaming-tv kopen? Expert helpt je verder!

VRR, G-Sync of FreeSync – Wat heb je nodig?

Of je een tv nodig hebt met VRR, G-Sync of FreeSync hangt er een beetje van af hoe jij graag gamet. De standaard VRR kan prima gebruikt worden met alle moderne consoles en veel desktops. Game je via een Xbox Series X en Series S, dan kan het de moeite waard zijn om te kijken naar een tv met FreeSync. Game je via een krachtige desktop met NVIDIA-videokaart, dan kan een tv met G-Sync perfect bij jou passen.

Wat heb je nodig?

Gaming mode – Het mooiste beeld zonder poespas

Elke televisie voert continu kleine beeldverbeteringen uit. Zo wordt het beeld misschien wat scherper gemaakt, worden de kleuren extra opgefleurd en wordt het zwart wat donkerder gemaakt. Erg fijn, want je wil de beste films natuurlijk wel in de hoogste kwaliteit zien. Maar dit zorgt er echter wel voor dat er een klein beetje vertraging is, wat je met gamen natuurlijk liever niet hebt.

Als je gaat gamen, dan zorgt de console of computer al voor alle mogelijke beeldoptimalisatie en hoeft de tv dat niet ook nog eens te doen. Daarom hebben veel tv’s een gaming mode. Hierbij worden de beeldverbeteringstechnieken zoveel mogelijk uitgeschakeld, waardoor je gamet met een nog lagere input-lag en nog sneller kan reageren.

Gaming modus

Auto Low Latency Mode – Direct schakelen

Met de Auto Low Latency Mode (ook wel ALLM genoemd) herkent de tv of het beeld van een spelcomputer afkomstig is of niet. Is dit het geval, dan schakelt de televisie automatisch over naar de gaming modus. Zet je de spelcomputer uit, dan schakelt de televisie weer uit zichzelf terug naar de modus die je eerder gebruikte. Dit klinkt misschien als een kleine feature, maar het zorgt voor veel gemak en garandeert dat je altijd films kijkt in de hoogste kwaliteit en gamet met de laagste input-lag.

ALLM - Gaming modus

HDMI 2.1 – Essentieel of niet

Om gebruik te maken van deze nieuwste technieken moet jouw tv met jouw (spel)computer kunnen communiceren. En in de meeste gevallen zal dat gaan via HDMI. Omdat er veel data verzonden moeten worden, moet de poort daar echter wel geschikt voor zijn. De nieuwste HDMI-poort, HDMI 2.1, is standaard uitgerust met genoeg capaciteit om VRR en ALLM te ondersteunen.

Dit betekent overigens niet dat je tv’s met een HDMI 2.0-poort moet afschrijven. Er zijn namelijk ook televisies met een HDMI 2.0-poort, die deze technieken wel ondersteunen.

HDMI 2.1 moet aan meerdere voorwaarden voldoen om als HDMI 2.1 door te mogen. Voorwaarden die voor sommige tv’s helemaal niet relevant zijn. Ben je op zoek naar een nieuwe gaming-tv, staar je dan niet blind op HDMI 2.1, maar kijk voornamelijk of de tv VRR en ALLM ondersteunt.

Wil je meer weten over HDMI 2.1? Lees dan onze adviespagina Wat is HDMI 2.1.

Gaming tv- HDMI

HDR-Gaming – Elk detail tot leven

In de wereld van films en fotografie is HDR al jaren een begrip. En nu zien we dit ook steeds vaker terugkomen in gaming. HDR staat voor High Dynamic Range. En wat dit betekent is dat er een groter bereik is tussen pikzwart en felwit. Hierdoor is er meer ruimte voor kleuren, waardoor die beter tot hun recht komen, en is er meer verschil tussen donker en zwart en licht en wit. Speel je bijvoorbeeld een horrorgame, dan zie je beter wat er gebeurt in de schaduwen. Zo mis je geen details meer en wordt elke game een levensechte beleving.

HDR-tv kopen? Expert helpt je verder!

Gamen op een OLED-tv

Jaren geleden, toen OLED-tv’s nog net nieuw op de markt waren, waren deze televisies niet optimaal om op te gamen. De oudere modellen hadden een vrij hoge input-lag en konden als je urenlang hetzelfde spel speelde, last krijgen van inbranden. Hierbij kon een bepaald deel van het beeld zo in het scherm geëtst zijn, dat dit ook zichtbaar was als je iets anders keek.

Tegenwoordig is daar gelukkig niks meer van waar. Sterker nog, OLED-tv’s zijn uitstekende game-televisies. Door de ongekende zwartwaarden en de levendige kleuren ga je helemaal op in jouw favoriete game en lijkt elke virtuele wereld levensecht. Ook zijn de tv’s tegenwoordig een stuk sneller en zijn er tv’s beschikbaar met een responstijd van slechts 1 milliseconde.

Daarnaast zijn veel nieuwe OLED-tv’s uitgerust met HDMI 2.1, of op zijn minst met HDMI 2.0 met VRR en ALLM, waardoor je altijd zeker bent van het mooiste beeld. Ook heb je tegenwoordig veel keus in formaat, dus of je nu een indrukwekkende 65 inch tv in de woonkamer wil hebben, of een compacte 42 inch tv voor in de slaapkamer, met OLED vind je de tv die past.

Gamen op een OLED tv

Welke tv is het beste voor een Playstation 5?

Heb je een Playstation 5 (of wil je er een kopen) en wil je hier optimaal van genieten, kies dan voor een moderne televisie met op z’n minst een prachtig 4K-scherm met HDR-ondersteuning. HDMI 2.1 is niet per se nodig, maar kies wel voor een televisie die VRR en ALLM ondersteunt, zodat je altijd automatisch het beste beeld hebt.

Welke tv is het beste voor een Xbox Series X of Series S?

Heb je de keus gemaakt voor de Xbox X of S, dan zijn 4K, HDR, VRR en ALLM ook het zeerste aan te raden. Ook kan het lonen om te kiezen voor een tv die FreeSync ondersteunt. Xbox-consoles zijn namelijk uitgerust met grafische kaarten van ADM en kunnen daardoor optimaal samenwerken met FreeSync-schermen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!