Navigatie

Wat is HDMI 2.1?

Wat is HDMI 2.1 en waarom heb jij het nodig – Of niet

Als je op zoek bent naar een nieuwe tv, dan zie je bij de specificaties regelmatig HDMI 2.1 staan. Maar wat is dit eigenlijk? Is het zoveel beter dan HDMI 2.0? En heb je het überhaupt wel nodig? Op deze pagina leggen we alle voordelen, functies en het nut uit van HDMI 2.1, zodat jij weet of het voor jou voor belang is.

Een spelcomputer, soundbar, blurayspeler of Chromecast… De meeste apparaten die je aan je tv kan aansluiten kan je verbinden via HDMI. Het grote voordeel van HDMI is dat beeld en geluid tegelijkertijd worden verstuurd. Hierdoor ben je met een kabel klaar en is alles makkelijk en snel verbonden. Maar als je op zoek bent naar een nieuwe tv, dan kom je er al snel achter dat niet elke HDMI-poort gelijk is. Zo kom je bijvoorbeeld al snel tv’s tegen met 4 HDMI-poorten, waarvan 2 HDMI 2.1. Wat dit is en wat waarom het een voordeel is, dat leggen we voor je uit.

-

Wat is HDMI 2.1

HDMI 2.1 is de meest recente versie van HDMI, de digitale poort waarmee je allerlei randapparatuur op je tv kan aansluiten. Deze nieuwste versie brengt grotere dataoverdrachtssnelheden en enkele handige features met zich mee. Zo ondersteunt HDMI 2.1 VRR, ALLM en eARC, waarbij de eerste twee technieken vooral voor de gamer interessant zijn (voor een diepere uitleg kan je kijken op onze adviespagina Zo kies je de beste gaming-tv) en de laatste voor mensen met een high-end soundbar van belang is.

Zoals gezegd kan HDMI 2.1 met meer snelheid data versturen, tot maar liefst 48gbps. Dit betekent dat je 4K-films met een beeldverversingssnelheid van 120 fps kan kijken en zelfs 8K-films met 60 fps. Hierdoor zie je de snelste actie prachtig haarscherp en heb je altijd vloeiende beelden.

Ook is deze hogere snelheid van belang om dynamische HDR-beelden in al hun glorie te tonen. Zo komt elk detail van jouw favoriete film en serie nog beter naar voren en geniet jij als nooit tevoren.

HMDI 2.0 met nieuwere features

Wil je gebruikmaken van technieken als eARC of VRR, dan ben je niet alleen aangewezen op tv’s met HDMI 2.1-poorten. Er zijn ook televisies die zijn voorzien van HDMI 2.0-poorten die wel een of meerdere van deze features ondersteunen. Dit staat altijd aangegeven bij de poort, zodat je altijd de goede gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een Dolby Atmos-soundbar en wil genieten van levensecht 3D-geluid, dan is een HDMI 2.0-poort met eARC voldoende. Een HDMI 2.1-poort is dan voor jou niet per se nodig. Uiteraard ben je met een HDMI 2.1-poort wel beter voorbereid op de toekomst, bijvoorbeeld als je een high-end blurayspeler op je tv wil aansluiten.

Werkt HDMI 2.1 met elke kabel?

Wil je het beste uit je HDMI 2.1-poort halen, dan is het verstandig om een geschikte kabel te gebruiken. Deze kabels zijn te herkennen aan de term HDMI 2.1, of Ultra High Speed HDMI. Deze termen staan overigens niet alleen op de verpakking, maar meestal ook op de kabel zelf, zodat je altijd weet welke kabel je het beste kan gebruiken.

Wil je er echt zeker van zijn dat de kabel officieel goedgekeurd is voor de hoge snelheden van HDMI 2.1, dan kan je de QR-code op de verpakking scannen met de HDMI Cable Certification App.

Gebruik je een HDMI-kabel die niet ontworpen is om de snelheden van HDMI 2.1 te verwerken, dan zal je wel beeld en geluid krijgen, maar wel in mindere kwaliteit.

Conclusie

HDMI 2.1 is de nieuwste versie van HDMI en maakt het mogelijk om de nieuwste randapparatuur en jouw tv het beste met elkaar te laten samenwerken. HDMI 2.1 heeft een hogere snelheid, waardoor je hoge resolutie in hoge framerates kan bekijken en dynamische HDR-beelden optimaal weergegeven kunnen worden. Ook komt HDMI 2.1 met interessante features voor gamers (VRR en ALLM) en voor de audioliefhebber (eARC). Zo geniet jij keer op keer ultiem van jouw favoriete films en series.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt