Navigatie

De nieuwe Kobo Nia – het lichtgewicht instapmodel voor iedereen

Vorige week is de nieuwe e-reader van Kobo uitgekomen: de Kobo Nia. Een handiger moment is er niet, omdat het vakantietijd is en veel mensen deze zomer niet ver op vakantie gaan. Als onervaren e-reader-gebruiker mocht ik de nieuwe e-reader uitproberen. In deze blog lees je hoe me dat beviel en wat mij daarbij vooral opviel.

Mijn zomervakantie van dit jaar heb ik helaas alweer achter de rug. We zijn niet naar het buitenland geweest, maar hebben de auto volgestopt voor een weekje op een Nederlands vakantiepark. We pakten tassen vol kleding en schoenen en konden gewoon een krat met eten en drinken meenemen. Erg handig, want daardoor hoefden we niet per se onze koelkast leeg te eten. Ook namen we een tas vol tijdschriften en boeken mee.

Ik vind het altijd een kriem om de boeken uit te zoeken die ik mee wil nemen op vakantie. Dat is al helemaal zo wanneer we met het vliegtuig gaan, want ik verkies meer kleren toch altijd nog boven meer boeken. Het gebeurt me ook iedere vakantie dat ik in ieder geval één van die weinige boeken die ik meeneem, met geen vinger aanraak en dat ik er altijd wel één had willen lezen die ik nou net niet had meegenomen.

Dit jaar gingen we niet vliegen, dus kon ik meer boeken meenemen. Dat scheelde keuzestress, maar zorgde wel weer voor gesleep. En dan kom ik altijd op het volgende punt: de boeken handig en zorgvuldig in een tas stoppen. Dat gaat gewoon niet. Er passen maar een paar dikke boeken naast elkaar in een tas. Ga je ze dan vervolgens stapelen? Dan moet je wel uitkijken dat je de bladzijdes en de kaft niet beschadigd. Ook in een koffer wordt het een rommeltje als je deze uiteindelijk overeind zet om ermee te lopen.

Ik denk dat je mijn punt wel begrijpt: ik vind het een gedoe om boeken mee te nemen op vakantie. Toen mij werd gevraagd of ik de nieuwe Kobo wilde uitproberen, had ik daar dus wel oren naar. Altijd en overal de keuze uit meer dan 600.000 boeken, dat wil ik wel.

De test

Om eerlijk te zijn, was ik altijd best sceptisch over een e-reader. Het vasthouden van een echt, fysiek boek heeft toch wel zijn charme en die herkenbare geur van een nieuw boek heeft een e-reader natuurlijk niet. Ook vroeg ik mij af of ik het wel fijn vond om van een scherm te lezen. Van mijn laptop of telefoon een tekst lezen, vind ik namelijk niet altijd prettig. Vooral een lange tekst met pikzwarte letters op een spierwitte achtergrond, vind ik niet fijn lezen. Kijk ik van het scherm weg, dan zie ik nog steeds de zwarte letters voor me. Ik was heel benieuwd hoe dat zou zijn bij een e-reader.

Wat mij als eerste opviel toen ik het doosje van de e-reader in mijn handen kreeg, was het kleine formaat. Dit had ik enigszins verwacht, maar het verbaasde me toch. Ook vroeg ik me direct nog erger af of ik het wel fijn zou vinden om een boek van zo’n klein scherm te lezen.

Toen ik de e-reader vervolgens voor het eerst ging gebruiken, maakte ik eerst een Kobo Plus abonnement aan. Dat abonnement kan je 30 dagen op proef uitproberen en daarna kost het €10,- per maand. Merk je binnen die 30 dagen dat het je toch niet bevalt? Dan kan je het proefabonnement binnen de termijn stoppen en betaal je niks. Met het Kobo Plus abonnement heb je de keuze uit meer dan 600.000 boeken. Van literaire romans tot boeken over innovatie. Er zitten daardoor altijd boeken tussen waar jij met verstand op nul heerlijk bij kan wegdromen, maar eventueel zou je er ook boeken voor je werk mee kunnen lezen. Het was prettig om met het gratis proefabonnement de e-reader uit te kunnen proberen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon zonder Kobo Plus abonnement e-books kopen en op je e-reader zetten. In de gewone bibliotheek kan je zelfs de keuze uit meer dan 6 miljoen (!) boeken, waarvan 1 miljoen gratis titels.

Na de e-reader te hebben geïnstalleerd en een paar boeken te hebben gedownload, ging ik het eerste boek lezen. Naast de aan-/uit-knop, waar je hem ook mee op slaapstand kan zetten, zitten er geen andere knoppen op de e-reader. Je gebruikt hem gewoon net als een smartphone of tablet, met een touchscreen. Erg fijn, want dat automatisme heb ik al van het gebruik van mijn smartphone. Wil je tussen het lezen van een boek door, even naar het hoofdmenu? Raak dan het scherm in het midden aan en je krijg meer informatie te zien: onder andere bovenaan de batterijstand, de tijd en het pijltje met ‘Terug naar Boeken’ en onderaan het hoofdstuk en het icoontje voor de inhoudsopgave. Ik vond het apparaatje erg fijn en gemakkelijk in gebruik.

Wat mij het fijnste leek aan een e-reader, en wat ook echt zo bleek te zijn, was het lichte gewicht ervan. Mijn kracht zit niet in mijn armen, dus wanneer ik liggend op mijn rug een boek lees, krijg ik al snel lamme armen van het omhoog houden van dat boek. De Kobo Nia weegt maar 172 gram, waardoor je er gemakkelijk een lange tijd, liggend op je bed, bank of strandlaken, een boek mee kan lezen, zonder dat dit veel armkracht vraagt.

Ook neem je de e-reader, dankzij het lichte gewicht, eenvoudig overal mee naartoe. Als ik met vriendinnen afspreek, moet ik vaak een half uur of langer in de trein zitten. Een boek neem ik niet gauw mee, want die sleep ik vervolgens de hele tijd mee. Een e-reader is daarvoor ideaal, want ik heb altijd wel een klein tasje bij me, waar ik hem gemakkelijk in kwijt kan. Dankzij het lichte gewicht merk ik nauwelijks dat hij erin zit en tijdens de treinreis hoef ik me niet te vervelen of op mijn telefoon te zitten. De tijd zal erdoor gaan vliegen.

Altijd en overal de keuze uit meer dan 600.000 boeken, dat wil ik wel!

Nu heb ik het gehad over het gebruik van de e-reader, het handige formaat en prettige lichte gewicht. Maar vind ik hem ook echt fijn lezen? Ja, zeker! De Kobo Nia heeft namelijk een niet-spiegelend scherm met ComfortLight, waarvan de helderheid aan te passen is. Kan je niet slapen, maar wil je jouw partner niet storen met jouw nachtlampje? Door het ingebouwde, instelbare licht wordt het lezen in het (schemer)donker aangenaam en heel gemakkelijk. Ook vind ik de kleurstelling erg prettig: de witte kleur is eigenlijk dezelfde kleur als die van de bladzijdes van een gewoon boek. Het voelt daardoor erg rustig voor mijn ogen.

Van het kleine formaat heb ik ook geen last. De letters zijn in principe dezelfde grootte als bij gewone boeken en het voordeel van deze e-reader is dat je de lettergrootte naar wens kan aanpassen. Dat de bladzijdes door het kleine schermpje korter zijn, brengt daarnaast een voordeel met zich mee: een slome lezer, zoals ik, heeft het gevoel heel snel te lezen, doordat je al snel weer doorgaat naar de volgende bladzijde. Win-win!

Naast het bovengenoemde zijn er nog andere voordelen die ook de moeite waard zijn om te benoemen. Zo kan je de Kobo Nia met WiFi verbinden, waardoor je er direct boeken op kan downloaden. Dankzij de lange batterijduur gaat een volle batterij gemiddeld weken lang mee. Als laatste, niet geheel onbelangrijk, de prijs. De Kobo Nia kost minder dan €100, waardoor het een ideaal instapmodel is. Ik vind dat zeer de moeite waard, vooral in combinatie met het Kobo Plus abonnement. Een gewoon boek kost al snel €20. De prijs van een e-book ligt lager en met het abonnement van €10 per maand heb je de beschikking over meer dan 600.000 boeken. Vooral wanneer je meerdere boeken per maand leest of moeilijk tussen verschillende boeken kan kiezen, is dat al gauw voordeliger.

Conclusie

Samenvattend kan ik zeggen dat het mij heeft verbaasd hoe prettig ik het lezen van een boek op een e-reader vind. Het heeft niet de charme en de herkenbare geur van een boek, maar brengt daarentegen veel gemak met zich mee. Je kunt een boek gewoon lezen zoals jij het wilt, met een zelf ingestelde helderheid, lettertype en -grootte.

Zoals ik al zei zit mijn zomervakantie er al op, maar ik hoop nog wel een aantal dagen naar het strand of naar een zwemplas te kunnen gaan. Het lijkt mij heerlijk om dan een e-reader mee te nemen en weg te dromen bij een goed boek, zonder dat mijn armen er moe van worden.

Bekijk Kobo Nia

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert