Navigatie

Duurzame keuzes voor elektronica

Duurzaamheid is een onderwerp waar je tegenwoordig niet meer omheen kan. We weten veel meer over wat ons gedrag met het milieu en het klimaat doet en wat uiteindelijk de gevolgen ervan zijn. Daarom is het belangrijk om duurzame keuzes te maken, onder andere wanneer je elektronica koopt. Ben je op zoek naar een nieuwe koelkast, wasmachine, stofzuiger, televisie, laptop of andere apparaat? Dan kan je op bepaalde kenmerken letten om uiteindelijk een duurzame keuze te kunnen maken.

Wat is duurzaamheid?

Wat duurzaamheid precies is, kan je op verschillende manieren uitleggen. Het is een eigenschap van producten dat zegt dat ze lang goed blijven en lang blijven bestaan. Ook staat duurzaamheid voor het streven naar het verstandig omgaan met energiebronnen en het milieu, om hier geen schade aan toe te richten. Door duurzame keuzes te maken kunnen wij als huidige generatie aan onze behoeften voorzien, zonder dat het vermogen wordt aangetast dat toekomstige generaties dit ook kunnen.

De accu

Draadloze producten werken op een accu. Dit zorgt ervoor dat je een apparaat voor een beperkte tijd flexibel, zonder snoer kan gebruiken. De accu moet na die beperkte tijd weer worden opgeladen, waarna hij tijdens het gebruik langzaam weer leegloopt om vervolgens weer opgeladen te moeten worden.

Een accu heeft altijd een gemiddeld aantal laadcycli dat hij meegaat, waardoor na verloop van tijd de werking ervan minder wordt. Je kunt hem dan steeds minder lang gebruiken en moet hem vaker opladen. Natuurlijk kunnen accu’s ook kapotgaan.

Het is daarom het beste om bij aankoop van een apparaat te kijken naar de kwaliteit van de accu en naar wat de levensduur van de accu is. Verdiep je hierin en lees bijvoorbeeld reviews van de elektronica. Check daarbij ook of de accu gemakkelijk vervangen kan worden. Als dat zo is, hoef je niet direct een heel nieuw apparaat te kopen op het moment dat de accu kapot is of minder goed werkt. Door enkel de accu vervangen doet hij het weer als nooit tevoren. Dat is al een duurzame keuze.

Energie- en watergebruik

Bijna alle apparaten maken direct of indirect gebruik van elektriciteit. Een accu moet worden opgeladen door middel van elektriciteit en een apparaat dat werkt op een netsnoer is daar direct op aangesloten. Kijk bij de aankoop van een nieuw apparaat goed naar hoeveel energie het gebruikt. Je maakt een duurzame keuze wanneer je een apparaat kiest dat weinig energie verbruikt in vergelijking met soortgenoten.

Daarnaast gebruiken verschillende apparaten water, zoals vaatwassers en wasmachines. Bij de aankoop van deze apparaten is het goed om te kijken naar de hoeveel water ze verbruiken. Je maakt een duurzame keuze wanneer je een apparaat kiest dat weinig water verbruikt én daarmee goede reinigingsprestaties levert. Een vaatwasser die weinig water gebruikt, maar de vaat slecht schoonmaakt waardoor het nog een keer moet, is namelijk alsnog minder duurzaam dan een vaatwasser die iets meer water gebruikt, maar wel in één keer goed schoonmaakt.

Veel apparaten hebben een energielabel dat in één oogopslag laat zien hoe zuinig het apparaat is met energie. Dit wordt aangegeven met letters en gaat van A+++ tot en met D. Bij sommige apparaten worden daar nog procenten aan toegevoegd, zoals het energielabel A+++-50%. Naast het energielabel, staat het stroomverbruik en eventueel waterverbruik, de capaciteit van het apparaat en het geluidsniveau er ook op vermeld. Vergelijk de energielabels van verschillende apparaten met elkaar om tot de meest duurzame keuze te komen.

Gebruikt een apparaat minder stroom en water, dan merk je dat ook aan de rekening. Duurzamere producten kunnen in aanschaf iets duurder zijn, maar dat win je vaak terug doordat je bespaart op de energie- en waterkosten.

Slimme apparatuur

Slimme producten helpen ook bij het verminderen van energieverbruik. Veel apparaten moet je handmatig besturen, instellen en uitschakelen en je hebt vast wel eens gehad dat je in de auto zat en twijfelde over of de lampen of andere apparatuur nog aan staan. Is dat zo, dan verbruiken ze onnodig energie. Een slim apparaat kan dat probleem oplossen.

Slimme apparaten kan je namelijk met jouw smartphone besturen, zo instellen dat ze automatisch aan en uit gaan en soms ook spraakgestuurd besturen. Je kunt jouw slimme lamp dus onderweg via jouw smartphone snel uitdoen. Ga je op bepaalde dagen altijd op hetzelfde tijdstip weg en kom je vaak op eenzelfde tijdstip thuis, dan kan je ook instellen wanneer de lampen automatisch aan en uit gaan. Nog handiger is het om jouw lampen met een slim deurslot te verbinden. Valt de deur in het slot, dan gaan de lampen automatisch uit. Kom je weer thuis, dan gaan de lampen automatisch aan. Ideaal, want het geeft onwijs veel gemak, maar zorgt er dus ook voor dat je niet onnodig energie verbruikt.

Bij een slimme thermostaat kan je ook vaak instellen wanneer deze automatisch aan en uit gaat, maar je kunt slimme thermostaten ook aan een slim deurslot aansluiten. Ga je weg, dan gaat de thermostaat uit. Kom je terug, dan gaat hij verwarmen.

Veel andere apparaten hebben ook slimme functies. Zo zijn veel inductiekookplaten tegenwoordig voorzien van een timer, zodat deze na de gewenste kooktijd automatisch uit gaat en je nooit onnodig veel stroom verbruikt. Een bijkomend voordeel is dat jouw eten minder snel aanbrandt en je dus ook geen eten verspilt.

Als laatste zorgen sensoren in verschillende slimme apparaten ervoor dat deze minder energie en/of water verbruiken. Drogers houden met bijvoorbeeld met sensoren continu in de gaten hoe droog de was in en passen de instellingen daarop aan. Naast dat dit beter is voor jouw kleding, verbruikt het daardoor niet onnodig water en energie.

Ga je nieuwe elektronica aanschaffen en daarmee rekening houden met duurzaamheid? Let dan op de eventuele accu, het energie- en watergebruik, of het slimme functies heeft en of je het refurbished kan kopen. Wil je meer weten over producten die een duurzaam leven ondersteunen? Lees dan de blog Deze producten ondersteunen duurzaam leven.

Bronnen: nudge.nl, echte-groene-stroom.nl, energielabel.nl, vetjebol.nl, smarthomeweb.nl, woorden.org

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert