Navigatie

Een waterkoker hét apparaat voor thuis en op de camping: is deze energiezuinig?

Een waterkoker is zo’n handig apparaat om niet alleen thuis in de keuken te hebben, maar ook op de camping. Zo zet je eenvoudig een lekker kopje thee of koffie, en je kunt het water zelfs gebruiken in een pan voor het koken of voor in een emmer voor een snel en klein handwasje. Het apparaat is perfect voor verschillende situaties. Natuurlijk verbruikt een waterkoker ook de nodige energie. In deze blog nemen we je dan ook graag mee in de vraag is een waterkoker energiezuinig? En welke kun je het beste gebruiken op de camping?

Waarom een energiezuinige waterkoker?

Maak jij ook graag een lekker kopje thee of gebruik je het hete water voor pasta of een gekookt eitje? En overkomt het je ook wel eens dat je de waterkoker opnieuw moet aanzetten omdat je het vergeten was? In veel huishoudens is de waterkoker een apparaat dat meerdere keren per dag of per week wordt gebruikt. Of je nu echt kunt besparen op het gebruik van je waterkoker hangt af van verschillende factoren. Zo ligt het onder andere aan de eigenschappen zoals het vermogen of inhoud, de tarieven van je elektriciteit en hoe vaak je hem uiteindelijk gebruikt.

Kun je het energieverbruik van een waterkoker verminderen?

Als je op zoek bent naar een zuinige waterkoker, zijn er een paar kenmerken waar je op kunt letten. Allereerst is een goede isolatie belangrijk, want dan wordt de warmte beter vastgehouden. Hierdoor blijft het gekookte water langer warm, waardoor je minder vaak in korte tijd het water opnieuw hoeft te koken. Daarnaast is droogkookbeveiliging een handige functie, dit zorgt ervoor dat het apparaat automatisch afslaat als er geen water meer in zit. Hierdoor blijft deze niet onnodig aanstaan en energie verbruiken. Verder is een automatische uitschakeling ideaal. Dit zorgt ervoor dat de waterkoker bij het bereiken van het kookpunt automatisch uitschakelt.

Denk van te voren goed na over hoeveel water je meestal kookt. Kook je namelijk een kleine hoeveelheid water, dan is een kleine inhoud voldoende. Een kleine waterkoker heeft vaak een lager wattage en je kookt niet onnodig te veel water. Het vermogen wordt uitgedrukt in wattage en staat vaak aangegeven met een W of in watt. Dit beïnvloedt hoe snel het water kookt. Een hoog vermogen kookt water sneller, maar voor kleine hoeveelheden is een laag vermogen voldoende. Het water doet er wel langer over om te koken. Wanneer je veel water kookt is een hoger wattage efficiënter, voor zowel de kooktijd als het verbruik. Met een hoger wattage kookt het water sneller en doordat de waterkoker minder lang aan hoeft te staan, gebruikt hij ook wat minder energie.

Om je waterkoker zo efficiënt mogelijke te gebruiken, zijn er een aantal punten waar je op kunt letten. Zo kun je het beste alleen de nodige hoeveelheid water koken die je echt nodig hebt, voor bijvoorbeeld je kopje thee of koffie. Het is zonde van de energie om meer water te koken dan nodig. Tegenwoordig vind je ook steeds meer waterkokers met een temperatuurregelaar. Handig, want soms is 80°C genoeg en hoeft het water niet volledig aan de kook te komen. Bijvoorbeeld als je water kookt voor groene thee. Zo bespaar je energie door niet onnodig teveel water te koken.

Gebruik je de waterkoker niet? Haal dan de stekker uit het stopcontact. Zelfs als hij uit staat, kan een waterkoker met display nog een beetje stroom verbruiken voor de stand-byfunctie (sluipverbruik). Verder is het belangrijk om niet te vergeten te ontkalken. Kalk zorgt ervoor dat een extra laag over het verwarmingselement komt. Waardoor het opwarmen van het water langer kan duren.

Is een lager of hoger wattage van een waterkoker beter?

Over het algemeen verbruikt een waterkoker met een hoog wattage minder energie dan één met een laag wattage. Want, een waterkoker met een hoog wattage kookt het water sneller, waardoor hij minder lang aan hoeft te staan dan een waterkoker met een laag wattage, die er langer over doet. Dat maakt een waterkoker met een hoger wattage net wat efficiënter. Hij is dus én wat energiezuiniger én is sneller klaar.

Hoeveel wattage kan een waterkoker het beste hebben op de camping?

Op de camping is een waterkoker erg handig, maar deze verbruikt ook relatief veel stroom. Afhankelijk van de camping varieert de stroomvoorziening. Als vuistregel geldt vaak: kies voor een waterkoker met een lager wattage om te voorkomen dat je stroomproblemen veroorzaakt. Op veel campings heb je een elektriciteitsaansluiting van 6 Ampère of meer, waarbij een waterkoker van maximaal 1000 Watt gewoonlijk geen probleem is. Bezoek je een back-to-basic of natuurcamping? Dan is er vaak maar 4 Ampère beschikbaar, en is een waterkoker van maximaal 850 Watt aan te raden. Je wilt immers niet dat door jouw waterkoker de hele camping in het donker zit!

Een handige berekening die je kunt gebruiken om de wattage uit te rekenen die je kunt gebruiken op de camping is: volt x ampère = het aantal wattage

Houd hierbij ook rekening met andere apparaten die je tegelijkertijd gebruikt, zoals verlichting.

Conclusie

Of een waterkoker energiezuinig is, hangt dus van meerdere dingen af. Wat voor jou werkt, kan voor een ander anders zijn. Wil je slim met je waterkoker omgaan? Kies dan het juiste formaat, kook niet meer water dan nodig en ontkalk regelmatig. Voor op de camping is een waterkoker met een laag wattage het beste. En voor thuis is een waterkoker met een hoog wattage beter; het water kookt sneller en hij werkt net wat efficiënter. Zo kun jij overal genieten van je favoriete thee, koffie of zelfs van gekookte aardappels.