Navigatie

Waterkoker ontkalken

Hoe ontkalk je een waterkoker?

Als je je waterkoker elke dag wel een paar keer gebruikt, zal er op een gegeven moment kalkaanslag in de waterkoker ontstaan. Hierdoor werkt de waterkoker minder goed, en hij ziet er vuil uit. Verder is kalk in je thee ook niet heel lekker. Daarom is het een goed idee om je waterkoker regelmatig te ontkalken. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Waarom ontkalken?

Waarom moet je een waterkoker ontkalken?

Als er veel kalkaanslag op het verwarmingselement zit, kost het de waterkoker meer moeite om het water efficiënt te laten koken. Je verspilt op deze manier dus energie. Verder kun je kalkaanslag met name bij een transparante waterkoker met glas goed zien. Maar vaak ontstaat er ook een beetje kalkaanslag aan de buitenkant, zoals bij de deksel. Naast dat het er minder mooi uitziet, breken de stukjes kalk soms los, waardoor ze in het water terecht komen. Nu hebben waterkokers meestal wel een kalkfilter bij het uitschenken, maar toch wil je liever niet dat er kalk in je thee terecht komt. Want kalk ziet er niet zo fris uit en het smaakt minder lekker.

In het kort gelden de volgende drie punten voor een waterkoker met kalkaanslag:

  1. De waterkoker verbruikt meer energie.
  2. De waterkoker ziet er vuil uit.
  3. Er kunnen stukjes kalk in de thee komen.

Waterkoker ontkalken met universele ontkalker

Een waterkoker kun je veilig en effectief ontkalken met universele ontkalker. Dit middel bevat de werkzame stof amidosulfonzuur. Om te ontkalken volg je de instructies op de verpakking van de ontkalker op. Meestal moet je 150ml ontkalker in de waterkoker gieten en dit tot het maximale streepje van de waterkoker aanvullen met schoon water. Laat de ontkalker 30 minuten zijn werk doen en giet de waterkoker daarna leeg. Spoel de waterkoker daarna zorgvuldig om met water, totdat de waterkoker helemaal schoon is en geen kalkresten of ontkalker meer bevat. Het voordeel van universele ontkalker is dat dit middel geen geur achterlaat. Droog de waterkoker na met een schone, droge theedoek.

Waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn of citroensap

Als je geen universele ontkalker in huis hebt, kun je je waterkoker ook ontkalken met schoonmaakazijn of met citroenzuur. Het nadeel van deze middelen is wel dat ze een geur achterlaten in de waterkoker. Spoel de waterkoker daarom na het schoonmaken goed om en laat hem eerst een paar keer koken met water en giet het water daarna weg. Nadat de geur helemaal verdwenen is, kun je het water uit de waterkoker weer gebruiken voor consumptie.

Om de waterkoker schoon te maken met citroenzuur of met azijn vul je de waterkoker voor de helft met een van deze middelen en voor de helft met water, tot het maximale streepje van de waterkoker. Laat dit mengsel een kwartier zijn werk doen en giet de waterkoker daarna leeg. Als je hierna toch nog kalk ziet in de waterkoker, kun je het schoonmaken met een mengsel van water en azijn of citroensap nog een keer herhalen. Spoel de waterkoker daarna heel goed uit met water, totdat de waterkoker niet meer naar azijn of citroen ruikt. Laat de waterkoker ook een keer koken met water en giet het water daarna weg. Zo voorkom je dat je thee naar azijn of citroen smaakt. Droog de waterkoker na met een schone, droge theedoek.

Hoe vaak moet je een waterkoker ontkalken?

Dat ligt er aan hoe vaak je de waterkoker gebruikt en hoe hard het water in jouw regio is. Bij een waterkoker die je elke dag een paar keer aanzet, zal sneller kalkaanslag ontstaan dan bij een waterkoker die je zelden gebruikt. We raden dan ook aan om de waterkoker te ontkalken wanneer je het kalk duidelijk kunt zien. Meestal is dit zo’n 2 a 3 keer per jaar.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt