Navigatie

Even voorstellen: de innovatieve Nespresso Vertuo Plus

Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders de grootste koffiedrinkers ter wereld zijn met een gemiddelde van 2,4 koppen per dag. Iedereen heeft wel een favoriet en drinkt de koffie op zijn of haar manier. Voor de liefhebbers van een grote kop kwaliteitskoffie, maar natuurlijk ook voor andere koffieliefhebbers, heeft Nespresso een gloednieuw en innovatief systeem ontworpen: de Vertuo Plus. Ik was één van de gelukkigen die het koffiezetapparaat alvast mocht uitproberen. Mijn ervaringen lees je in deze blog.

Die 2,4 koppen koffie per dag klinken niet veel, maar in dat gemiddelde wordt iedereen meegenomen, dus ook mensen die geen koffie lusten. Zij drinken natuurlijk 0 kopjes per dag, waardoor daar ook veel mensen tegenover moeten staan die het gemiddelde flink opschroeven. Ik kan me wel vinden in die 2,4 koppen: vaak houd ik het op twee kopjes, maar dat worden er ook wel eens drie.

De koffie die men het liefst drinkt en hoe ze deze drinken verschilt behoorlijk. Waar de één meer van sterke en zwarte koffie houdt, drinkt de ander hem liever slap of met een flinke scheut melk. Daarnaast tikken sommigen snel een ‘shotje’ espresso achterover, waar anderen er een uitgebreid genietmoment van maken.

Ik ben meer iemand die dat laatste doet. Van die twee à drie kopjes koffie op een dag maak ik graag een leuk genietmomentje. Ik vind het dan ook zonde als de koffie niet lekker of te slap blijkt te zijn. Het liefst drink ik een grote kop cappuccino met lekker veel melkschuim van havermelk en het is natuurlijk helemaal perfect met een stukje chocola erbij.

Het gloednieuwe systeem

Dit Nespresso-systeem is speciaal gemaakt voor koffieliefhebbers van grote koppen koffie. Met veel koffiezetapparaten kun je door instellingen te veranderen ook prima grote koppen koffie zetten. Dat is dus niets nieuws. Wat wel nieuw is, is dat het Nespresso na 10 jaar onderzoek is gelukt om de hoge kwaliteit van een espresso te bereiken in een groter formaat. De kwaliteit gaat er dus niet op achteruit wanneer je een grotere kop koffie zet. Dat is te danken aan de innovatieve Centrifusion-technologie van Nespresso. Deze technologie combineert een langere infusietijd met centrifugale kracht die de capsule razendsnel om zijn as doet draaien. Dat zorgt ervoor dat de koffie altijd van uitzonderlijke kwaliteit is, ook als grote kop, aldus Nespresso.

Ik heb het hierboven over een espresso en een ‘grotere kop koffie’, maar wat bedoel ik daar precies mee? Met dit systeem heb je de keuze uit vijf verschillende kopgroottes: een Espresso van 40 ml, een Double Espresso van 80 ml, een Gran Lungo van 150 ml, een Mug van 230 ml en een Alto van 414 ml. Zo is er dus voor ieder wat wils!

Als laatste heb je met dit apparaat niet alleen keuzes uit de vijf kopgroottes. Ook bij deze nieuwe cups heb je, net als bij de andere Nespresso-apparaten, een ruime keuze cups. Je kunt kiezen uit maar liefst 29 smaken, onderverdeeld in de vijf kopgroottes en met verschillende sterktes. Er zijn ook weer Master Origins en Barista Creations smaken.

De koffie is altijd van uitzonderlijke kwaliteit, ook in een grote kop

De test

De eigenschappen van dit nieuwe koffiezetapparaat klinken me natuurlijk als muziek in de oren, maar is dit in de praktijk ook echt zo? Dat ging ik testen.

Het uiterlijk van het apparaat

Ik had het apparaat eerst alleen op afbeeldingen gezien en toen ik hem voor het eerst in het echt zag, vond ik hem best groot. Echter, ik ben thuis een Magimix Essenza Mini gewend, dus dan lijkt alles groot. Het is ook wel logisch dat het apparaat iets groter is dan de andere systemen, door de technologie en de opvangbak voor de cupjes aan de achterkant. Dat brengt me gelijk bij het eerste voordeel. Bij sommige koffiezetapparaten zit de opvangbak aan de voorkant. Heb je net koffie gezet en moet je de bak legen? Dan moet je uitkijken dat er niet nog hete druppels uit het apparaat komen. Dat heb je bij de Vertuo Plus niet. Ook is deze opvangbak groter, waardoor je hem minder vaak hoeft te legen. Ideaal!

Gemak

Ik wilde graag een grotere kop koffie proberen zocht uit het welkomstpakket de Colombia Master Origin uit voor een Mug van 230 ml. Het mooie aan de Nespresso Vertuo Plus is dat er heel veel automatisch gaat. Je kunt de cup in de houder doen door het hendeltje aan de voorkant kort omhoog te tikken. De houder wordt dan automatisch geopend, waarna je de cup daarin plaatst. Vervolgens tik je het hendeltje naar beneden en gaat de houder dicht. Druk op de knop bovenop en hij doet zijn werk.

Ik deed de test samen met collega’s en waar ik nieuwsgierig was naar een groter formaat, koos een collega voor de espresso. Mij viel op dat Nespresso er goed over heeft nagedacht dat er zowel een espresso-kopje als een grote beker onder de uitloop past zonder dat heel erg gaat spetteren. Ik kon namelijk de koffietray, eenvoudig naar boven en beneden verplaatsen.

De sterkte van de koffie

Bij veel koffiezetapparaten kan je zelf de verhouding van de hoeveelheid koffie en water instellen en daarmee grotere of juist kleinere koppen koffie creëren. Ik merk alleen vaak dat de sterkte van de koffie daardoor nadelig verandert. De vijf kopgroottes, bijpassende cups en Centrifusion Technologie lossen dit bij de Nespresso Vertuo Plus op.

Met die verschillende kopgroottes zal je misschien verwachten dat je steeds allerlei instellingen moet veranderen, maar dat is helemaal niet zo. Je hoeft enkel het juiste cupje in de houder te doen en het apparaat doet de rest. De cups zijn namelijk voorzien van een barcode die het systeem afleest, waarna de juiste hoeveelheid water, de ideale temperatuur, de extractie-parameters en de rotatiesnelheid automatisch wordt ingesteld. Daardoor, in combinatie met de Centrifusion Technologie, beweert Nespresso dat je altijd de perfecte en uitgebalanceerde koffie krijgt, zelfs met de grote formaten.

Ik drink thuis meestal koffie met de sterkte 5. Bij de test koos ik voor een groter formaat met dezelfde sterkte, zodat ik het goed kon vergelijken. De bovengenoemde bewering van Nespresso, merkte ik ook echt: hoewel het een groter formaat had, vond ik de koffie echt even sterk. Heerlijk!

Ik vond dat er daarnaast ook voldoende keuze was van de verschillende kopgroottes, sterktes en smaken. Met het koffiezetapparaat kan je geen koffiespecialiteiten met verwarmde melk of melkschuim maken. Dat vind ik geen probleem, want daar gebruik ik mijn melkopschuimer voor.

Conclusie

Het nieuwe Nespresso-systeem is voorzien van verschillende innovatieve en technologische snufjes en ik ben er enthousiast over. Ze hebben overal aan gedacht: van de tray waar je het kopje op zet tot het uitbalanceren van de smaken.

Bovendien vind ik de vijf verschillende kopgroottes echt een toevoeging. Bij ons zou dat ideaal zijn: mijn vriend houdt van kleinere kopjes koffie en neemt op z’n tijd een espresso en ik zou de Gran Lungo en Mug steeds afwisselen. Hebben we visite die zin heeft in een dubbele espresso? Dan kan ik ze dat aanbieden. Ook is het een handig apparaat voor als je ’s ochtends vroeg de deur uit moet en je het liefst onderweg een koffie bij het tankstation of een koffietentje zou willen halen. Dat hoeft nu niet meer, want met dit koffiezetapparaat kan je ook koppen van 414 ml zetten en meenemen!

Bekijk alle Nespresso Vertuo Plus machines

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert