Navigatie

Hardlopen – in de buitenlucht met een heerlijk zonnetje

We hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk is het zo ver: het mooie, zonnige lenteweer is in zicht. En ik weet niet hoe het met jou zit, maar het koude, regenachtige en gure weer houdt mij altijd nogal tegen om buiten te gaan sporten. Dat de zon weer gaat schijnen, betekent dan ook dat we weer massaal buiten gaan hardlopen. Ook kunnen fitnessliefhebbers op dit moment niet naar de sportschool, waardoor het een goed moment is om de hardloopschoenen uit de kast te trekken.

Wil je dit goed aanpakken? Wil je bijvoorbeeld jouw conditie weer op pijl brengen of trainen voor een wedstrijd? Dan heb je een aantal handige gadgets nodig. In deze blog praat ik je daarover bij.

Activity Tracker

Wanneer je binnen op een loopband loopt, zie je meestal verschillende gegevens voor je: de tijd, afstand, verbrande calorieën en jouw hartslag. Bij het buiten hardlopen, is het fijn om dit ook in de gaten te kunnen houden. Een Activity Tracker is daarvoor ideaal. Neem bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Fit E. Deze detecteert of je aan het wandelen, hardlopen of fanatiek aan het trainen bent. Met de Samsung Health App koppel je hem aan jouw smartphone en zodra hij detecteert dat je aan het sporten bent, stuurt hij de gegevens naar jouw telefoon. Jouw hartslag, het aantal stappen en de afstand die je aflegt worden in de app opgeslagen, waardoor je deze data gedurende een langere periode kunt monitoren en controleren. Daarvoor kan je jouw smartphone trouwens ook synchroniseren met Strava. Dit is een app op jouw smartphone, die inmiddels is uitgegroeid tot een heel socialmediakanaal, waar je jouw gegevens mee kan bijhouden en analyseren en routes mee kan instellen. Je kunt andere sporters volgen en zij jou, waardoor je prestaties en routes kunt delen en elkaar kunt motiveren.

Het kan tijdens het hardlopen ook fijn zijn om te weten wanneer je een oproep of berichtje op je telefoon binnenkrijgt, zonder dit steeds te hoeven controleren. Op de Activity Tracker van Samsung krijg je die meldingen binnen. Zo mis je niks! De Activity Tracker voldoet aan militaire standaard en is waterdicht tot 5ATM, wat hem erg geschikt maakt om intensief mee te sporten.

Draadloze oordopjes

Wanneer ik ga sporten, heb ik altijd oordopjes in om muziek of een podcast te luisteren. Als ik dat niet doe ga ik te veel op mijn ademhaling letten of raak ik al snel gedemotiveerd of afgeleid. Niks is daarbij vervelender dan dat die oortjes steeds uit mijn oren vallen. De JBL Live 300 TWS in-ear oordopjes kan ik daarom aanraden. Deze oordopjes zijn water- en zweetbestendig, waardoor ze niet makkelijk uit jouw oren glijden.

Tijdens het hardlopen met muziek op, is het natuurlijk wel belangrijk om voldoende van de omgeving mee te krijgen. Auto’s en fietsers wil je wel gewoon aan horen komen. Deze oordopjes zijn voorzien van Ambient Aware en TalkThru. Je kan daarmee geheel zelf bepalen wanneer jij wel of niet het geluid van jouw omgeving mee krijgt.

Het zijn draadloze oortjes, maar je hoeft niet bang te zijn dat ze halverwege jouw work-out leeg zullen zijn. Je kunt er namelijk 6 uur non-stop muziek mee luisteren. Na het sporten kan je ze eenvoudig opbergen in de oplaadhouder: een oplader en opberger in één. Daarmee bewaar je ze zorgvuldig en zal je niet snel vergeten om jouw oordopjes op te laden.

Eten voor en na het sporten

Niet alleen voor tijdens het hardlopen, kan ik je handige apparaten aanraden, maar ook voor ervoor en erna. Zo is het belangrijk om voorafgaand aan jouw work-out, op het juiste moment het juiste te eten. Het wordt aangeraden om 2 à 3 uur voor het sporten een goede maaltijd te eten en een halve liter water te drinken. Als je dit vlak voor het sporten doet, kan je maagklachten krijgen. Heb je vlak voor het sporten toch trek? Neem dan een kleine portie of lichte snack met weinig vet, eiwitten en voedingsvezels.

Als je gedurende de dag voldoende eiwitten binnen krijgt, is een eiwitshake niet nodig

Ook na het hardlopen is het verstandig om iets te eten, zowel voor spierherstel als energie. Eet waar mogelijk na het sporten een maaltijd of als je na het avondeten sport, een lichte snack of yoghurt. Hoewel je het in reclames vaak anders ziet, is het niet nodig om een eiwitshake voor of na het hardlopen te drinken. Het is genoeg om gedurende de dag jouw eiwitten en koolhydraten binnen te krijgen.

Wat bij deze tips goed van pas kan komen, is een blender. Je maakt er van verschillende ingrediënten, zoals fruit, groente, yoghurt en havermout, eenvoudig een heerlijke shake mee. Je kunt als fruit bijvoorbeeld een banaan kiezen, want die bevat koolhydraten en ligt niet zwaar op de maag. Als groente is spinazie een goede keuze, doordat het koolhydraten bevat en je veel energie geeft. Met yoghurt krijg je eiwitten binnen en met havermout veel voedingsvezels. Met de keuze van de ingrediënten kan je jouw shake zo licht of voedzaam maken, dat het past bij het moment.

Ook een eierkoker is een handig apparaat als je regelmatig buiten gaat hardlopen. Je maakt er in een handomdraai één of meerdere heerlijke gekookte eitjes mee. Doe een ei met avocado op een broodje en je hebt een heerlijke lunch of verwerk het in jouw diner. Ook kan het dienen als een lichte snack. Zo krijg je eenvoudig eiwitten binnen.

Bronnen: voedingscentrum.nl, ingoedendoen.nl, runnersworld.com

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert