Navigatie

Review JBL Bar 5.0 Multibeam

01-03-2021

Om echt helemaal op te gaan in jouw favoriete film of serie is goed geluid essentieel. En onlangs heeft JBL een nieuwe soundbar uitgebracht die bioscoopgeluid toegankelijk maakt voor iedereen. Met een ingebouwde subwoofer, Multibeam en Dolby Atmos voor spectaculair surroundgeluid mooi helder geluid, belooft de JBL Bar 5.0 Multibeam een regelrechte hit te worden die bij veel gezinnen op het tv-meubel te vinden zal zijn. Ik probeerde hem een tijdje uit om te zien of de beloftes waargemaakt worden.JBL Bar 5.0 Multibeam
+ Goed geluid
+ Krachtige bas zonder losse subwoofer
+ Virtueel surroundgeluid via Multibeam & Dolby Atmos
+ Multiroom-opstelling mogelijk voor muziek
+ Subtiel design
- Geen ingebouwde Google Assistant

JBL Bar 5.0 Multibeam

Door Menno Visser
Productredacteur audio & visual | Expert

Belangrijkste specificaties JBL Bar 5.0 Multibeam

Afmetingen (breedte x hoogte x diepte)
71 cm x 6 cm x 10 cm
Streamingmogelijkheden
Ingebouwde Chromecast, Bluetooth, Apple Airplay 2
Bediening
Fysieke knoppen, Google Home App en Afstandsbediening
Wat zit er in de doos?
Afstandsbediening, stroomkabel, HDMI-kabel, optische kabel & Wall mount kit
Bijzonderheden
MultiBeam Surround Sound, Dolby Atmos

Het belang van goed tv-geluid is de laatste jaren goed bij het grote publiek doorgedrongen. Een spectaculaire actiefilm of spannende serie wordt met goed geluid echt veel intenser. En door soundbars als de JBL Bar 5.0 Multibeam is dit toegankelijker dan ooit. Waar je voorheen voor bioscoopgeluid in de weer moest met meerdere kabels, speakers en uitgebreide AV-receivers ben je nu al klaar met een soundbar een stroomkabel en een HDMI-kabel.

De JBL Bar 5.0 Multibeam is een eenvoudige en complete soundbar voor iedereen die zonder gedoe wil genieten van goed geluid. Deze JBL-soundbar heeft een ingebouwde subwoofer, waardoor je in een keer klaar bent en geen plek in je woonkamer hoeft te maken voor een grote kubus. Daarnaast is deze soundbar uitgerust met twee surroundtechnieken, Multibeam en Dolby Atmos, waardoor het geluid uit elke hoek van je huis lijkt te komen. En tenslotte is de soundbar ook zeer geschikt om muziek te luisteren. Indrukwekkende features voor een soundbar van rond de € 400,-. Ik was benieuwd hoe de Bar 5.0 in de praktijk zou bevallen en probeerde er een tijdje een uit.

JBL Bar 5.0 Multibeam | Te koop bij Expert

Installatie & gebruik

Als je een nieuwe soundbar hebt gekocht wil je daar natuurlijk direct van genieten. En de installatie van de JBL Bar 5.0 Multibeam is zo simpel en snel dat het bijna langer duurt om de film te kiezen waarmee je hem wil testen. Zeker als je al een Google Home-apparaat hebt en de app al hebt geïnstalleerd. Het is dan zelfs niet nodig om je wifi-wachtwoord in te vullen. Is dit je eerste Google Home-apparaat, dan kost het je iets meer tijd, maar nog steeds is het zo geregeld en heel gebruiksvriendelijk. Het kan bijna niet misgaan.

Overigens beschikt deze Bar ook over een ethernetpoort. Dit is ideaal voor iedereen die geen gebruik wil maken van wifi, bijvoorbeeld omdat je de soundbar wil gebruiken op een kamer waar de verbinding niet optimaal is.

Niet vergeten: even kalibreren

Met de Multibeam-techniek hoor je het geluid helemaal om je heen. Om dit voor elkaar te krijgen maakt Multibeam gebruik van de muren van je kamer. Het idee hierachter is dat het geluid in een hoek links en rechts de kamer in wordt gestuurd, tegen de muur kaatst en zo weer bij jou terecht komt. Om te garanderen dat jij het geluid zo goed mogelijk hoort is het voor de soundbar dan wel handig om te weten groot de afstand tussen de soundbar en de muren zijn. Daarom is het verstandig om voor gebruik nog even de soundbar te kalibreren.

Multibeam kalibreer je door de HDMI-knop op de afstandsbediening zo’n vijf seconden ingedrukt te houden totdat de soundbar ‘calibration’ toont. Vervolgens zie je een countdown, hoor je de kalibratiegeluidjes om je heen schieten en berekent de Bar de optimale instellingen voor jouw kamer. Hierdoor wordt het surroundgeluid zo precies mogelijk de kamer ingestuurd, zodat jij ook echt de actie om je heen hoort.

Je kan de soundbar ook gebruiken zonder hem te kalibreren, maar het is wel aan te raden om dit te doen. Binnen een halve minuut ben je klaar en het geluid klinkt echt beter in je kamer. Links en rechts, ver van de soundbar vandaan hoor je auto’s rijden, regendruppels vallen en vogels zingen.

Bediening

Om de soundbar te bedienen heb je meerdere opties. Bovenop de soundbar bevinden zich een aantal knoppen waarmee je onder andere het volume en de geluidsbron kan aanpassen. Zelf gebruikte ik dit maar zelden en vooral om het volume aan te passen als ik muziek luisterde en in de buurt stond. Ik vond het prettiger om de afstandsbediening erbij te pakken. Deze is lekker licht en ligt goed in de hand waardoor je makkelijk zonder te kijken het volume kan aanpassen. In de basis is het gebruik heel eenvoudig - er zijn een paar knoppen en er is duidelijk aangegeven wat ze doen -, maar het is wel verstandig om even in de handleiding te kijken naar extra features. Zo kan je bijvoorbeeld ook het basniveau aanpassen met de TV-knop. Niet iets dat je vaak zal gebruiken, maar wel handig om je even bewust van te zijn.

Daarnaast kan je het volume aanpassen in de Google Home-app op je telefoon of tablet en kan je de soundbar bedienen via Google Assistant. Let op: de soundbar zelf heeft geen ingebouwde Google Assistant, maar kan wel bediend worden via andere smartspeakers. Heb je dus bijvoorbeeld een Google Nest Mini of Harman Kardon Citation-speaker, dan kan je deze gebruiken om het volume te wijzigen of een muziekje aan te zetten.

JBL Bar 5.0 Multibeam | Te koop bij Expert

Een huis vol muziek

Hoewel soundbars oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor tv-geluid, duurde het niet lang voordat gebruikers ze ook gebruikte om muziek mee te luisteren. Logisch. Het zijn natuurlijk in essentie hoogwaardige speakers met genoeg volume om je woonkamer te vullen met muziek. Tegenwoordig omarmen de fabrikanten dit ook en rusten soundbars uit met verschillende manieren om muziek te luisteren. En de Multibeam Bar 5.0 luister je makkelijk muziek via streaming.

Muziek streamen met de Multibeam Bar 5.0 doe je via bluetooth, Apple Airplay 2 of wifi. Gebruik je dit laatste, dan kan je ook met meerdere speakers synchroon muziek luisteren als multiroomopstelling. Dit kan via Google Chromecast met andere speakers die via Google Home werken, of via Alexa Multiroom.

Muziek luisteren via multiroom blijft heerlijk. Overal dezelfde muziek op een fijn volume zorgt voor een rustige luisterervaring als je door je huis beweegt. En hoewel de naam iets anders doet vermoeden komt multiroom-audio ook uitstekend tot z’n recht in één ruimte. Door de soundbar met een andere speaker te combineren klinkt het geluid voller en is het volume in de hele ruimte gelijkmatig.

Door de soundbar met een andere speaker te combineren klinkt het geluid voller en is het volume in de hele ruimte gelijkmatig

Geluidskwaliteit

De Bar 5.0 multibeam mag dan compact zijn, maar laat je niet misleiden. Deze soundbar heeft een illusoir groots geluid. Door de Multibeam-technologie blijft het geluid niet beperkt tot de 71 centimeter die de soundbar breed is maar hoor je het geluid ook ruim daarbuiten. Daarnaast is JBL erin geslaagd om het geluid heel precies te laten ‘reizen’. Je hoort de actie niet alleen links of rechts, afhankelijk van waar de actie op jouw tv te zien is, maar het verplaatst ook met de actie mee. Dit geeft echt een extra dimensie aan de film die je kijkt en zorgt voor een intensere ervaring. Kijk je een film met Dolby Atmos, dan wordt het geheel zelfs nog spectaculairder. Dan zorgen de omhooggerichte speakers ervoor dat je het geluid door je hele kamer hoort vliegen. Ook boven, naast en achter je.

De kleine footprint van de JBL Bar 5.0 Multibeam heeft hij voor een groot deel te danken aan het feit dat deze soundbar geen meegeleverde subwoofer heeft. Er zit namelijk een subwoofer in de soundbar ingebouwd die verrassend krachtig basgeluid levert. Het is misschien niet genoeg om je bank te laten trillen, maar wel om de film te voorzien van een stevige body en compleet geheel. En ook aan de andere kant van het spectrum presteert de Bar 5.0 Multibeam goed. De hoge tonen zijn helder, fris en knisperend. Details komen goed uit de verf en brengen het geluid goed tot leven. De middentonen klinken iets gecomprimeerd in vergelijking met soundbars die in een hogere prijsklasse zitten, maar al met al is de geluidskwaliteit voor een soundbar onder de vierhonderd euro uitstekend.

Design – Eenvoudig en effectief

Het ontwerp van een soundbar valt of staat bij balans. Aan de ene kant moet de soundbar subtiel genoeg zijn om niet je aandacht te trekken tijdens het kijken van een film, maar aan de andere kant neemt het ook wel een centrale plek in je woonkamer in. En dan is een aantrekkelijk design wel gewenst. De JBL Bar 5.0 Multibeam heeft de balans uitstekend gevonden. De gun metal gray behuizing is stoer en subtiel en valt niet op als je tv aan staat. De soundbar reflecteert niet, heeft geen verlicht display en geen lampjes die continu branden, dus als je de kamer een beetje verduistert zou je bijna vergeten dat er een soundbar op je tv-meubel staat. En tegelijkertijd zorgt de soundbar voor een stoere touch als hij wel duidelijk zichtbaar is.

De JBL Bar 5.0 Multibeam heeft zoals gezegd geen zichtbaar scherm, maar heeft wel een manier om je te laten weten wat er gebeurt. De soundbar heeft namelijk leds verstopt achter de grill. Hierop kan je zien op welk volume je de soundbar zet en op welke stand hij staat, en helpt je bij het kalibreren. De leds zijn alleen zichtbaar als je iets aanpast; doe je niets, dan zijn de leds onzichtbaar waardoor de soundbar een subtiel en rustig geheel is. Wel zo fijn, want zo word je niet afgeleid tijdens een spannende film.

JBL Bar 5.0 MultiBeam | Te koop bij Expert

Conclusie

Bioscoopgeluid zonder poespas, dat is de JBL Bar 5.0 Multibeam in een notendop. Met de Multibeam- en Dolby Atmos-technieken ervaar je het surroundgeluid van de bioscoop bij jou thuis en kijk je soms echt om je heen om te zien waar het geluid vandaan komt. Ook zorgen deze technieken ervoor dat de soundbar een veel grootser geluid laat horen dan je uit de 71 centimeter verwacht. Daarnaast reist het geluid ook prachtig en precies heen en weer, wat ervoor zorgt dat je nog meer opgaat in de film die je kijkt. Het geluid is goed, met een verrassend krachtige bas en mooie heldere hoge tonen. De middentonen waren iets platter, maar dat mag de pret niet drukken.

Tel daarbij het mooie design en de fijne (multiroom)audio-mogelijkheden op en het is duidelijk: alle beloftes worden waargemaakt.

JBL Bar 5.0 MultiBeam | Te koop bij Expert

Deel deze blog via:

Menno Visser | Productredacteur bij Expert

Review van:

Menno Visser

Productredacteur beeld & geluid bij Expert