Navigatie

Review: Lenovo IdeaPad 3 15ITL6 – Veilig online

13-08-2021

Het internet is een wondere wereld. Je kan makkelijker dan ooit in contact blijven met je vrienden en familie over de hele wereld, antwoord vinden op (bijna) al je vragen en jezelf uren vermaken. Maar helaas komt het internet ook met een aantal risico’s. Wil jij met een gerust hart internetten en werken of spelen, dan is de Lenovo IdeaPad 3 15ITL6, met een aantal handige beveiligingsfeatures misschien wel de laptop voor jou. Ik ging er mee aan de slag en ontdekte de vele voordelen, maar ook een nadeel. Welke dat is en waarom deze eigenlijk niet uitmaakt, dat lees je op deze pagina.Plus- en minpunten van de Lenovo IDEAPAD 3 15ITL6
+ Lange accuduur
+ Windows 10 S
+ MirKat geïnstalleerd
Privacy Shutter
+ Volledig toetsenbord
- Windows 10 S is niet voor iedereen

Lenovo IdeaPad 3 15ITL6 | Te koop bij Expert

Door Menno Visser
Productredacteur audio & visual | Expert

Belangrijkste specificaties Lenovo IdeaPad 3 15ITL6

Formaat & type beeldscherm
15 inch Full HD
Processor en werkgeheugen
Intel Core i3-1115G4
Besturingssysteem
Windows 10 S
Goed voor
Alledaags gebruik
Bijzonderheden
MirKat, Privacy Shutter

Lenovo staat al jaren bekend om hun degelijke en betrouwbare laptops. De Lenovo IdeaPad 3 15ITL6 belooft dan ook een laptop te zijn waar je jaren mee aan de slag kan. De laptop is voorzien van de nieuwste generatie Intel Core i3-processor die krachtig genoeg is voor alledaags gebruik zonder haperingen. Daarnaast heeft deze Lenovo-laptop 8GB aan werkgeheugen, zodat je makkelijk meerdere taken tegelijk uit kan voeren. Meerdere Office-programma’s en een browser lopen soepel naast elkaar en schakelen tussen vensters gaat erg vloeiend. Daarnaast is de laptop voorzien van 256GB aan SSD opslagruimte. Ruim voldoende voor iedereen die met veel grote bestanden werkt. Ben je een foto- of videograaf, dan vul je dit misschien vrij snel, maar de gemiddelde gebruiker zal zich hier niet zo snel zorgen over hoeven te maken. En mocht je tegen de grenzen aanlopen, dan biedt cloudopslag of een externe harde schijf uitkomst.

Windows S – Alles gecontroleerd

De Lenovo IdeaPad 3 15ITL6 draait op Windows 10, maar dan wel een speciale extra veilige versie. Deze laptop heeft namelijk Windows 10 S. Deze versie heeft een aantal beperkingen die ervoor zorgen dat je niet per ongeluk riskante software installeert. Zo is het bijvoorbeeld alleen mogelijk om apps uit de Microsoft Store te installeren. Deze apps zijn allemaal door Microsoft gecontroleerd op virussen, malware en andere digitale gevaren, zodat je zeker weet dat je alleen maar veilige programma’s op je computer zet. Ik vond het even wennen om software te downloaden via het bedrijf dat het uitgeeft, maar als het gebruik van de Microsoft Store eenmaal in je systeem zit wordt dat al snel de standaard manier. Ook op computers die niet met Windows 10 S zijn uitgerust.

Gebruik je specifieke software, bijvoorbeeld voor je werk of studie, dan is dit misschien niet ideaal, maar ben je een gemiddelde laptopgebruiker, dan kan je hier prima mee uit de voeten. In de Microsoft Store vind je meer dan 800.000 apps en games, dus wat je ook wil doen, de kans is groot dat je een geschikt programma vindt.

Deze ‘beperking’ heeft overigens wel als voordeel dat de laptop sneller opstart en dat de batterij langer meegaat, wat handig is als je veel onderweg bent.

Heb je echt programma’s nodig die niet in de Microsoft Store te vinden zijn, dan is het ook altijd mogelijk om de S-modus te verlaten en je laptop te gebruiken met het gewone Windows 10. Let er wel op dat je daarna niet meer terug kan schakelen naar Windows 10 S, dus denk er goed over na voordat je overstapt.

MirKat – Altijd alert

Daarnaast komt deze laptop met MirKat voorgeïnstalleerd. MirKat is een klein programma dat je een seintje geeft als jouw gegevens zijn gelekt. Heb je bijvoorbeeld een account gemaakt op een website die later door hackers is gekraakt, dan kan het zijn dat jouw emailadres en wachtwoord gepubliceerd worden op het dark web. Cybercriminelen kunnen hiermee vervolgens proberen in te loggen op andere websites en diensten, met alle gevolgen van dien.

Met MirKat kan je direct checken of jouw emailadres bekend is in een database, zodat je weet dat je je wachtwoord moet veranderen. Daarnaast blijft MirKat nieuwe datalekken langslopen om te controleren of jouw emailadres daarin voorkomt. Zijn jouw gegevens mogelijk bekendgemaakt, dan krijg je een seintje zodat je direct je wachtwoorden kan veranderen zodat je weer met een gerust hart veilig kan internetten.

Privacy Shutter – Geen pottenkijkers

Ten slotte is de laptop uitgerust met een Privacy Shutter. Simpel gezegd is dit een kunststof plaatje dat je voor je webcam kan schuiven. Mochten kwaadwillenden stiekem via de webcam jouw huis willen observeren of naar jou willen gluren, dan steek je hier heel eenvoudig een stokje voor.

De Privacy Shutter is erg subtiel verwerkt in de bovenste rand van je laptop en steekt niet uit zoals webcamcovers die je zelf op je laptop kan plakken. Hierdoor valt de Shutter niet op en kan de laptop nog steeds strak dicht.

Het lijkt een kleine en onbeduidende feature, maar het zijn juist details als dit die ervoor zorgen dat je met vertrouwen en een veilig gevoel aan de slag gaat.

Lenovo IdeaPad 3 15ITL6 | Te koop bij Expert

Conclusie

De Lenovo IdeaPad 3 15ITL6 is een fijne laptop waarmee je met een gerust hart aan de slag kan. De laptop onderscheidt zich echt op het gebied van veiligheid met Windows 10 S, MirKat en de Privacy Shutter, en is daardoor perfect voor iedereen die zich daar simpelweg geen zorgen over wil maken.

De hardware is ruim voldoende voor iedere gemiddelde gebruiker die zich vooral met alledaagse taken bezighoudt en door de lange accuduur neem je de laptop makkelijk met je mee om onderweg aan de slag te gaan. Windows 10 S heeft wat beperkingen, maar daardoor is de laptop wel extra veilig. Daarnaast zullen de meeste mensen hier, als puntje bij paaltje komt, geen last van hebben.

Kortom: heb je specifieke wensen en eisen, dan is dit misschien niet de laptop voor jou, maar doe je niks geks en ben je graag veilig, dan is de laptop zeker een aanrader.

Lenovo IDEAPAD 3 15ITL6 | Te koop bij Expert

Deel deze blog via:

Menno Visser | Productredacteur bij Expert

Review van:

Menno Visser

Productredacteur beeld & geluid bij Expert